Заслужена нагорода – з нагоди Всеукраїнського дня краєзнавства

Перед початком засідання виконавчого комітету Білоцерківської міської ради, яке відбулося 11 червня, з нагоди Всеукраїнського дня краєзнавства, що відзначається щороку 28 травня, було вручено подяку департаменту культури та туризму Київської обласної військової адміністрації Почесному краєзнавцю України, кандидату історичних наук (Україна), доктору гуманітарних наук (Польща), завідувачу відділу інформаційно-краєзнавчої роботи Білоцерківської централізованої бібліотечної системи імені Петра Красножона – Євгену Чернецькому. Він виявив та дослідив тисячі документів про історію сіл і міст, передусім, Білої Церкви та Київщини, а також про десятки тисяч осіб, родин і родів; розробив проєкти гербів і прапорів для сіл Білоцерківського, Васильківського і Володарського районів Київської області, а також окремих сіл та смт Вінницької, Сумської й Івано-Франківської областей, які були затверджені та (більшість із них) функціонують досі.

Було видано майже 80 книг краєзнавця. Зараз електронні версії книг Чернецького Є. А. обмінюються на прямі донати на користь Збройних Сил України.

 

Для довідки

Євген Чернецький має 34 роки трудового стажу, з яких 28 років працює на посаді завідувача відділу інформаційно-краєзнавчої роботи Білоцерківської централізованої бібліотечної системи імені Петра Красножона.

За роки керівництва Євгена Анатолійовича колектив відділу показав високі наукові результати. За ініціативи та безпосередньої участі краєзнавця було підготовлено до друку та видано 11 томів Білоцерківського біографічного словника, 25 випусків збірника краєзнавчих статей «Хронос», 70 випусків збірника «Краєзнавчі читання імені о. Петра Лебединцева» (видаються Білоцерківським краєзнавчим музеєм), збірників «Олександрійських читань» (видаються Дендрологічним парком «Олександрія» НАН України) та багатьох інших видань як самим відділом, так і у співпраці з іншими установами.

Керуючи відділом інформаційно-краєзнавчої роботи, Євген Чернецький проводить велику власну наукову-дослідницьку роботу. Під час особистих багаторічних досліджень в українських і закордонних архівах він опрацював і продовжує опрацьовувати величезний масив першоджерел, написаних, зокрема, старопольською та латинською мовами. Він виявив і дослідив тисячі документів про історію сіл і міст, передусім Київщини, окремі споруди, які є пам’ятками, а також про десятки тисяч осіб, родин і родів. Цей багатий доробок став основою численних публікацій Євгена Чернецького. Зокрема, майже 80 опублікованих книг. Повна бібліографія публікацій Євген Анатолійовича наближається до 2000 позицій. Зараз електронні версії книг Чернецького обмінюються на прямі донати на користь Збройних Сил України.

Варто відзначити, що саме Євген Чернецький був ініціатором видання Генеалогічних записок Українського геральдичного товариства – першого наукового збірника в історії української генеалогії. Він зібрав, упорядкував і здійснив видавничий супровід перших трьох випусків (2000-2002 рр.), публікація яких була продовжена на базі Львівського національного університету імені Івана Франка.

Його науково-громадська робота пов’язана, насамперед, з діяльністю Білоцерківської міської організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури (відповідальний секретар з 1994 р.), Товариством охорони старожитностей Київщини (засновник і член Правління з 1995 р.), Білоцерківським відділенням Українського геральдичного товариства (ініціатор створення відділення і його голова з 1998 р.) та Білоцерківським рицарським колом (співзасновник і секретар з 2009 р.). У кожній з цих громадських організацій Євген Анатолійович провів велику пам’яткоохоронну та науково-дослідну роботу.

Євген Чернецький є відомим популяризатором історичних знань про рідний край та історію України загалом. У першій половині 1990-х рр. як молодший, потім старший науковий співробітник Білоцерківського краєзнавчого музею він провів численні екскурсії по оглядовій експозиції та окремих виставках цього музею. Працюючи у Білоцерківській централізованій бібліотечній системі з 1995 р., Євген Анатолійович щороку читає численні лекції для школярів і членів білоцерківських клубів. У 2014-2015 рр., збираючи пожертви на підтримку ЗСУ, він прочитав курс з 15 лекцій про історію Поросся і Білої Церкви за період від класичного Середньовіччя до кінця Другої світової війни. У 2023 р. у Київському індустріальному фаховому коледжі Євген Чернецький прочитав культову лекцію «Священна Україна», яка стала відомою завдяки приватним записам. На Ютуб-каналі «Тисячоліття історії», основним спікером якого є Чернецький Є. А., опубліковано з 2019 р. вже понад 250 відео про Центральну Україну з акцентом на м. Біла Церква й історичному регіоні Поросся, їх історії, старожитностях і видатних пам’ятках у циклах передач «Жива історія», «Українські старожитності», «Школа гідів», «Екскурс».

За дослідницьку та видавничу роботу, краєзнавчі і публіцистичні виступи у місцевій пресі Чернецькому Є. А. присуджено міську молодіжну літературно-мистецьку премію ім. М. Вінграновського (2001 р.), а в 2003 р. за видання книг «Старожитні часи на Пороссі», «Браницькі герба Корчак» та «Білоцерківський замок» він став лауреатом міської літературно-мистецької премії ім. І. Нечуя-Левицького. У 2007 р. Євген Чернецький нагороджений відзнакою міського голови за багаторічну сумлінну працю, високу професійність, відповідальність за доручену справу, активну громадянську позицію і громадську активність. У грудні 2016 р. Національна спілка краєзнавців України відзначила Євгена Чернецького званням Почесний краєзнавець України. Також Чернецького нагороджено відзнакою Київської обласної ради «За заслуги перед Київщиною» (серпень 2017 р.).

Професіоналізм та експертні знання Чернецького Є. А. відмічені колегами Київської області. Уже не перший рік він є членом Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини Департаменту культури та туризму Київської обласної державної адміністрації.

 


Опубліковано: 11 червня 2024 року
Поділитися