Схвалено проєкт бюджету Білоцерківської міської територіальної громади на 2024 рік

Документ було схвалено на позачерговому засіданні виконавчого комітету Білоцерківської міської ради, яке відбулося 18 грудня.

Доповідаючи питання начальник управління фінансів міської ради Світлана Терещук поінформувала, що проєкт підготовлено враховуючи норми чинного законодавства. Незважаючи на обмежений фінансовий ресурс, проєкт бюджету по доходам і видаткам є збалансованим.

Так, обсяг доходів визначено у сумі 2 млрд 349,4 млн грн (у тому числі доходи загального фонду місцевого бюджету 2 млрд 276,9 млн грн та доходи спеціального фонду місцевого бюджету 72,4 млн грн). З них, трансферти становлять 401, 5 млн грн - це субвенції з державного бюджету.

Загальний фонд також включає субвенцію з державного бюджету (освітні субвенції та дотації з обласного бюджету на розрахунки за енергоносії – 7 млн) та власні надходження, які заплановано отримати громадою у сумі 1млрд 875,4 млн грн.

Основним бюджетоутворюючим податком громади є ПДФО, (він становить 54,2 %). З нього заплановано отримати 1 млрд 17,2 млн. Хоча питома вага його зменшилася у зв’язку з тим, що ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців та усіх силових структур відтепер надходить до державного бюджету, а це становило б 1 млрд 200 млн грн. За таких умов заплановано отримати приріст доходної частини бюджету на 14%.

17,6% - доходу становить єдиний податок, це - 330 млн грн (передбачається, що цей податок зросте на 12,2% , за рахунок збільшення мінімальної заробітної плати). Дохід з акцизного податку передбачається у сумі 275 млн грн (зростання 17,3%).

72, 4 млн грн становить спеціальний фонд, з яких 12, 950 млн грн становить бюджет розвитку, а 3 млн грн, які маємо віддати кошти за кредитом НЕФКО.

Щодо видаткової частини бюджету: видатки плануються в обсязі 2мрд 346,3 млн грн ( в т.ч. загальний фонд – 2млрд 75,8 млн грн, спеціальний фонд - 270, 5 млн грн).

Бюджет є соціальним, тому що на утримання бюджетних галузей спрямовано 1 млрд 581,6 млн грн (з них 65,3% - заробітна плата працівників бюджетних установ, а це 1 млрд 225 млн грн).

У повному обсязі враховано зростання мінімальної заробітної плати, вартість енергоносіїв для бюджетних установ (235,4 млн грн) та харчування пільгових категорії дітей, на що витратять 50,6 млн грн (зростання останніх витрат у порівнянні з 2023 роком збільшилося на 17 млн грн, оскільки збільшилася кількість таких діток у громаді, на сьогодні їх близько 6 тисяч).

Інші платежі, які забезпечують функціонування бюджетних галузей проіндексовані, враховуючи інфляцію.

690,5 млн грн – виділено на місцеві програми. З них 211 млн грн – спеціальний фонд і 479, 5 млн грн – загальний фонд, з яких 180 млн грн – буде направлено на фінансову підтримку військовим частинам.

Близько 30 млн грн буде спрямовано на соціальні програми (виплату пільг, виконання заходів по програмах «Турбота», підтримки Захисників і Захисниць, ВПО та ін).

211 млн грн спеціального фонду будуть використані на цільові програми.

9 млн грн буде направлено із бюджету розвитку на забезпечення видатків, які необхідні для мінімальної підтримки функціонування житлово-комунального господарства.

Міський голова Геннадій Дикий акцентував увагу присутніх на тому, що бюджет є збалансованим: «Левова частина спрямується на утримання бюджетної сфери, на програми з підтримки Захисників і Захисниць, людей, які опинилися у тяжких життєвих обставинах. Передбачаємо кошти й на відновлення житла, пошкодженого внаслідок збройної агресії росії. 180 млн грн піде на підтримку ЗСУ - військовим частинам, які зареєстровані у м.Біла Церква. Хоча з 1 жовтня ц.р. доходи ПДФО з військових частин йдуть безпосередньо до державного бюджету, ми розуміючи важливість ситуації додатково підтримуватимемо наших військових».

Проєкт бюджету буде винесено на розгляд сесії міської ради для затвердження.

Схвалено проєкт бюджету Білоцерківської міської територіальної громади на 2024 рік


Опубліковано: 18 грудня 2023 року
Поділитися