Відбулося засідання 48 сесії міської ради

19 грудня відбулося засідання позачергової 48 сесії Білоцерківської міської ради VIII скликання.

Перед початком засідання присутнім було доведено повідомлення від фракції Політичної Партії «Слуга народу» у міській раді щодо введення до її складу фракції депутата Дмитра Киришуна. 

Депутат Андрій Головаш звернувся із заявою щодо підтримки військових частин ЗСУ за рахунок коштів місцевого бюджету і надалі.  

Організаційні питання щодо функціонування міської ради та її виконавчого комітету

-Внесено зміни до персонального складу лічильної комісії Білоцерківської міської ради. Зокрема, зі складу лічильної комісії виключено Володимира Вовкотруба. Натомість включено Назара Коваленка, якого обрано головою лічильної комісії. 

-Обрано секретаря Білоцерківської міської ради. Шляхом таємного голосування, двадцяти чотирма голосами секретарем обрано Володимира Вовкотруба.

- Внесено зміни до рішення Білоцерківської міської ради «Про утворення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради, визначення його чисельності, затвердження персонального складу». Зі складу виконкому виведено Дмитра Киришуна та введено Володимира Вовкотруба.

- Зі складу постійної комісії з питань земельних відносин та земельного кадастру, планування території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток, історичного середовища  виключено Володимира Вовкотруба. 

Підтримка обороноздатності нашої країни, захисту та безпеки громадян

У закритому режимі, було розглянуто блок питань щодо підвищення обороноздатності нашої країни та безпеки громадян. Зокрема, до Програми національного спротиву Білоцерківської міської територіальної громади на 2023 рік» внесено зміни, а саме додатково на поточний рік виділено 20 млн грн з місцевого бюджету. 

Депутати міської ради внесли  відповідні зміни до поточного кошторису громади. 

Аби продовжити цей важливий напрямок, депутати міської ради розглянули та підтримали  відповідні програми на наступний рік.

Так, затверджено комплексну програму Білоцерківської міської ради з організації та фінансового забезпечення мобілізації, призову на військову службу за контрактом, призову на строкову військову службу та приписки до призовної дільниці громадян у Білоцерківській міській територіальній громаді на 2024 рік.

Депутати підтримали й Програму надання фінансової допомоги військовим частинам та органам військового управління Збройних сил України на 2024 рік. Програмою передбачатиметься активізація фінансової та надання матеріально-технічної допомоги військовим частинам, аби забезпечити їх належну боєздатність, підтримати спроможність наших військових з виконання завдань за призначенням та сприяння вирішенню питань щодо піднесення престижу військової служби.

З метою запобігання збройній агресії російської федерації проти України, забезпечення правового режиму воєнного стану та матеріально-технічного забезпечення потреб сил національного спротиву, руху опору та територіальної оборони Білоцерківської міської територіальної громади було затверджено відповідну Програму національного спротиву громади на 2024 рік.

Затверджено низку цільових програми 

1) Програма робіт з обстеження будівель та споруд, пошкоджених та/або знищених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2024 рік.

Метою Програми є здійснення всіх можливих невідкладних робіт з ліквідації наслідків бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд на території громади.

 Проведення комплексу першочергових організаційно-технічних робіт і заходів, спрямованих на ліквідацію небезпечних наслідків збройної агресії російської федерації, пов’язаних із пошкодженням будівель та споруд, запобігання загибелі людей, зменшення обсягів можливих матеріальних втрат.

2) Програма соціально-економічного та культурного розвитку Білоцерківської міської територіальної громади на 2024-2026 роки.

Ця програма є традиційною, її розробляють та затверджують, аби підтримати розвиток бізнесу, покращити місцевий бізнес клімат  та інвестиційну привабливість громади. Це у свою чергу сприятиме підвищенню конкурентоспроможності громади.  Також передбачається, що у результаті реалізації заходів програми  забезпечуватиметься належне функціонування інженерно-транспортної та комунальної інфраструктури, проводитиметься цілеспрямована містобудівна політика. Окремим напрямком серед заходів документу є реалізація проєктів із енергозбереження, дотримання високих екологічних стандартів.  Одним із головних завдань залишається питання доступності широкого спектра соціальних послуг до населення, забезпечення гідних умов життя та загального добробуту населення громади.

3) Програма розвитку малого і середнього підприємництва в Білоцерківській міській територіальній громаді на 2024-2026 роки.

У попередні періоди також діяла аналогічна Програма. Наразі депутати затвердили новий документ, який підтримуватиме подальший розвиток бізнесу, який через повномасштабне вторгнення росії суттєво потерпає, хоча й продовжує бути одним із основних бюджетоутворюючих напрямків для нашої громади . 

Основними цілями над якими працюватимемо у наступні три роки є:

- забезпечення умов для сталого та безпечного функціонування малого та середнього бізнесу громади в умовах воєнного стану та в процесі післявоєнного відтворення; 

- створення умов для пріоритетного розвитку малого та середнього підприємництва; 

- створення сталої та багатофункціональної інфраструктури підтримки суб′єктів МСП в громаді; 

- сприяння пріоритетному розвитку видів промислової діяльності з високою доданою вартістю продукції; 

- диверсифікація галузей сільськогосподарського виробництва, розвиток глибокої переробки аграрної продукції ; 

- підтримка та стимулювання виробництва продукції на експорт; 

- маркетинг та промоція потенціалу БМТГ. 

У рамках Програми місцева влада працюватиме над посиленням партнерства «влада-громада-бізнес»,  шляхом сприяння впровадженню принципів саморегулювання бізнесу в громаді на засадах добровільності та делегування їм деяких функцій з контролю і регулювання підприємницької діяльності. Працюватимуть над підтримкою кластерних ініціатив на місцевому рівні, стимулюванням підприємців до запровадження новітніх технологій та інновацій, нарощенням експортного потенціалу підприємств громади, зокрема, шляхом співпраці з торговими представництвами, торгово-економічними місіями, містами-партнерами тощо.

4) Програму сприяння соціальному становлення, розвитку та національно-патріотичному вихованню дітей, підлітків і молоді, підтримки сім’ї, яка діяла минулий період продовжено на 2024рік

5) Внесено зміни до Програми розвитку автомобільного транспорту Білоцерківської міської територіальної громади на 2021-2025 рр. №5238-96-VІІ, які передбачають розширення  та оновлення парку Тролейбусного управління шляхом придбання автобусів та електробусів із двигунами екологічного стандарту не нижче «Євро5» та пристосованих до потреб пасажирів з обмеженими фізичними можливостями. На ці потреби на наступний рік необхідно 30 млн грн.

6) Програму «Шкільне подвір’я», метою якої є покращення технічного стану благоустрою територій муніципальних закладів освіти;

7) Стратегію реформування системи харчування в комунальних закладах освіти громади на 2024-2027 рр.

Крім того, розглянуті питання щодо фінансової підтримки комунальних підприємств Білоцерківської  міської ради «Білоцерківтепломережа», «Світанок», «Комунальник», «Міська служба замовника», «Тролейбусне управління».

Затверджено бюджет Білоцерківської міської територіальної громади на 2024 рік

З даного питання доповідала начальник фінансового управління міської ради Світлана Терещук. Детально ми писали про основні показники кошторису на наступний рік тут 

Нагадаємо, що доходна частина була затверджена в розмірі 2 млрд 349,4 млн грн. Власні надходження бюджету становитимуть 1 млрд 875,4 млн грн – це ті кошти, які збираються в громаді і спрямовуються на фінансування бюджетної сфери, місцевих програм і фінансування житлово-комунального господарства.

Видаткова частина міського бюджету становитиме 2 млрд 346,3 млн грн. З них 1 млрд 580 млн грн – на фінансування бюджетної сфери, а саме: заробітна плата, енергоносії, харчування дітей у дитячих садках, а також діток з числа пільгових категорій у школах. 

Депутат Юрій Петрик, коментуючи дане питання, наголосив: «Якщо проаналізувати у відсотковому співвідношенні, що являють собою 1,5 млрд грн видатків на освітню сферу, то 95% цих коштів спрямовуються на заробітну плату та енергоносії. Невелика частина коштів лишається на поточні ремонтні роботи, інтернет, послуги зв’язку, вивезення твердих побутових відходів, водопостачання і т.д. Тобто на розвиток сфери практично коштів не лишається».

На місцеві програми пропонувалося виділити 690 млн. грн. З них 479 млн грн. – по загальному фонду, 180 млн грн з яких – на фінансову підтримку Збройним Силам України, близько 20 млн грн. – на програму спротиву, мобілізації, надзвичайних ситуацій; близько 150 млн – на медицину, культуру, спорт, програми соціальної сфери, решта – на благоустрій, а саме прибирання міста, поточний ремонт житлового фонду, ліфтів тощо.

Міський голова Геннадій Дикий зауважив, що на прибирання та благоустрій громади закладені мінімальні видатки, аби утримувати її в належному стані. Всі видатки перерозподілені так, аби спрямувати найбільшу частину на підтримку Збройних Сил України.

 

 

48 сесія. 19-12-23


Опубліковано: 20 грудня 2023 року
Поділитися