«Кожен, хто нищить душу одну, нищить цілий світ. Кожен, хто рятує душу одну, рятує весь світ»

27 січня в Україні і світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Саме цього дня у 1945 році були звільнені в’язні найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі.

Генеральною Асамблеєю ООН від 01 листопада 2005 року, цей день був проголошений Днем пам’яті про жертв нацистського терору під час Другої світової війни.

Відповідно до  постанови Верховної Ради України від 05 липня 2011 р. № 3560-VI «Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру» Україна з 2012 року вшановує жертв трагедії разом зі всім світом на державному рівні.

За статистичними даними, в 1940 році населення Білої Церкви складало близько 37 000 чоловік, з них 9 268 – єврейського походження. У часи німецької окупації з середини серпня по кінець осені 1941 року в Білій Церкві розстріляно понад 5 000 євреїв, з яких близько 3 000 жінок та дітей. Тисячі білоцерківців складі союзницьких армій, українського визвольного руху та партизанських з'єднань зі зброєю в руках протистояли нацистській навалі, а відтак і Голокосту.

Тож цього дня представники міської влади, на чолі із міським головою Геннадієм Диким, поклали квіти до Меморіалу жертвам Голокосту та праведникам народів світу Білої Церкви, та вшанували пам’ять усіх, хто загинув під час Голокосту, а зокрема дітей, хвилиною мовчання.

Міський голова звернувся до присутніх наголосивши: «Сьогодні ми згадуємо одну з наймасштабніших трагедій 20-го сторіччя - Голокост. На цьому Меморіалі поряд з іменами невинних жертв нацистського режиму в Білій Церкві викарбувані імена білоцерківців, що, ризикуючи власним життям, рятували дорослих та дітей від тортур та смерті. Ми пишаємось земляками, які були здатні на самопожертву та людяність. Ми оплакуємо тих, хто став жертвою нетерпимості і ненависті. Ми завжди пам'ятатимемо ці сторінки нашої історії, щоб ніколи знову не допустити повторення помилок минулого».

До присутніх також звернулася голова єврейської громади «Міцва», директор навчально-виховного комплексу «Міцва-613» Нателла Андрющенко.

У ході заходу учні НВК «Міцва-613» поклали до Меморіалу каміння, що за традицією єврейського народу є символом вічної пам’яті та скорботи за померлими.

У заході взяли участь: секретар Білоцерківської міської ради Дмитро Киришун та заступник міського голови Катерина Возненко.

«Кожен, хто нищить душу одну, нищить цілий світ. Кожен, хто рятує душу одну, рятує весь світ»


Опубліковано: 27 січня 2021 року
Поділитися