Інклюзивний клуб «Крила» - для дітей з особливими потребами

Сучасна освіта серед своїх пріоритетів розвитку має одне із основних завдань - забезпечити рівні права на освіту для всіх дітей, у тому числі хлопчиків та дівчаток з особливими освітніми потребами, з інвалідністю, інших соціально вразливих груп. Місцева влада Білоцерківської громади не стоїть осторонь і, незважаючи на складнощі сьогодення, працює над цим напрямком.

Облаштування нового простору для позашкільної освіти є чудовим прикладом того, як спільні зусилля громади та влади можуть сприяти розвитку та підтримці дітей з особливими освітніми потребами.

13 грудня у Білій Церкві (за адресою: вул. Клінічна 4/2, приміщення 50) відбулося  відкриття Інклюзивного клубу «Крила» для дітей з інвалідністю і порушенням у розвитку.

Це важливий соціальний проєкт, натхненниками якого були заступник міського голови Катерина Возненко та депутат міської ради Оксана Сахарова, голова Громадської організації «Ми- особливі», яка об’єднує родини білоцерківської громади, які виховують дітей з інвалідністю та порушеннями у розвитку Ніна Камінна.

 Цей проєкт підтримав Благодійний Фонд Unity Foundation (засновник - Олексій Бахін),  профінансувавши капітальний ремонт приміщення, необхідні меблі та обладнання для проведення занять та гурткової роботи дітей з особливостями у розвитку.

У клубі будуть проходити заняття з адаптивної фізкультури, музичної терапії, елементарного музикування, сенсорної інтеграції, паперопластики та декоративно-вжиткового мистецтва. Це дасть можливість дітям розвивати свої здібності, спілкуватися з ровесниками, отримати потрібну додаткову підтримку і час, щоб досягти базового рівня навичок для інклюзивного навчання. Спілкування у клубі, спільні заходи та майстер-класи допоможуть молоді з інвалідністю та порушеннями у розвитку якісно адаптуватися, розвиватися та соціалізуватися.

Інклюзивний клуб «Крила» увійшов до Комунального закладу позашкільної освіти  БМР Обʼєднання клубів за місцем проживання «Дивосвіт». Заклад уже понад 5 років співпрацює з ГО «Ми особливі» і віднині особливі діти матимуть свій простір та можливість відвідувати гуртки, розвиватимуться і ростимуть в атмосфері, де вони відчуватимуть, що їм раді і що вони у безпечному середовищі.

 

Заступник міського голови Катерина Возненко подякувала діткам та вихователям за святкову атмосферу, створену  під час відкриття закладу: «Сьогодні відбулося справжнє свято. Ми розуміємо, які зусилля прикладені для цього, але результат того вартий. Ми раді, що  наше комунальне приміщення ми змогли використати з максимальною користю. Приміщення відповідає всім нормам безбар’єрності, у ньому можна забезпечити комфортне та безпечне перебування». 

  Катерина Возненко відмітила, що міська влада готова і надалі приділяти увагу таким проєктам, але, на жаль, через війну є певні фінансові обмеження, тому висловила слова щирої вдячності спонсорам, які підтримують дітей з інвалідністю. Подякувала батькам, які своєю силою і незламністю показують приклад іншим, як робити добрі справи.

Депутат міської ради, заступник директора Агенції стратегічного розвитку Оксана Сахарова привітала всіх із важливою подією та наголосила, що у Білій Церкві це третій інклюзивний простір, який відкрито спеціально для діток з особливими освітніми потребами: «Ми пишаємося тим, що Біла Церква є прикладом для інших міст саме для підтримки та розвитку інклюзії. Протягом багатьох років ми опікуємося дітками цієї категорії, на наших очах вони ростуть і нашим завданням є продовжувати їх підтримувати, всіляко розвивати та адаптовувати до дорослого життя. Добре, що є небайдужі люди, які готові надавати допомогу у цій сфері, реалізовувати проєкти і створювати простори для особливих дітей».

 

Засновники Благодійного Фонду Unity Foundation Олексій та Олена Бахіни наголосили, що  вони із задоволенням долучилися до цього проєкту: «Коли нам запропонували участь у проєкті,ми ні на секунду не сумнівалися, адже це те, що хочеться дати дітям. Готові розглядати пропозиції батьків, дітей, людей, які брали участь у цьому проєкті, з приводу розвитку дітей у подальшому. Планів зараз багато, ми готові до співпраці. Об’єднуючись, ми зможемо створювати круті проєкти, підтримувати дітей, молодь і розвивати все корисне для нашого соціуму».  

Спонсори подарували клубу сучасний проєктор та солодкі подарунки дітям.

 

У заході взяли участь депутат міської ради Андрій Король, заступник начальника управління молоді і спорту міської ради Любов Курінна, представники  компанії «Мій Радник» (директор - Валентина Кононенко), яка здійснювала юридичний і бухгалтерський супровід проєкту.

 

Під час святкового відкриття Інклюзивного клубу «Крила» діти  з інвалідністю і порушенням у розвитку подарували гостям чудовий концерт. Щирі усмішки, неймовірна позитивна енергетика та щастя у очах діток з особливим потребами випромінювалися сьогодні під час особливого свята.

Сподіваємося, що в Інклюзивному клубі «Крила» діти проживатимуть найцікавіші моменти свого життя, будуть набувати впевненості, розвиватися і рости, змінюватимуться самі і світ навколо себе - розправлять справжні крила впевненості у собі.

 

Інклюзивний клуб «Крила» - для дітей з особливими потребами


Опубліковано: 14 грудня 2023 року
Поділитися