Дотримуйтесь правил безпеки при користуванні альтернативними джерелами електроенергії!

13 червня відбулася пресконференція провідних інспекторів відділу організації профілактичної роботи Білоцерківського РУ ГУ ДСНС України у Київській області – Анни Обертинської та Людмили Ніколенко. Вони акцентували увагу на дотриманні правил безпеки під час користування альтернативними джерелами електроенергії – генераторами, батареями, а також користування відкритим вогнем.

Як було зазначено, на території Білоцерківського району з початку року виникло 590 пожеж, під час яких загинуло 13 осіб, травмовано – 9. Це набагато більше в порівнянні з цим періодом у 2023 році (виникло 393 пожежі, внаслідок яких загинуло 5 осіб).

Основними причинами виникнення пожеж є необережне поводження з вогнем – 376 випадків та порушення правил пожежної безпеки – 112 випадків.

Як наголосили представники ДСНС, у зв’язку з відключеннями електроенергії зростає ризик виникнення нещасних випадків внаслідок неправильного використання альтернативних джерел електроживлення – зокрема генераторів. Тому потрібно не нехтувати правилами їх експлуатації:

- купувати генератори потрібно тільки в сертифікованих магазинах, які мають ліцензію;

- уникати придбання приладів «з рук»;

- всі прилади мають бути сертифіковані, мають бути з паспортами і використовувати тільки згідно з інструкцією;

- встановлювати генератор потрібно на відстані не менше 6-10 м від будівлі, подалі від вікон та дверей, щоб уникнути потрапляння вихлопних газів до приміщення;

- генератор потрібно встановлювати під навісом, аби уникнути потрапляння вологи (дощу, снігу);

- заправляти генератор потрібно тільки у вимкненому стані й тільки тим паливом, яке зазначене в інструкції; змішувати різні види палива категорично заборонено;

- якщо трапився розлив палива на корпус генератора або біля нього, потрібно відставити генератор на певну відстань, а ділянку, де стався розлив, потрібно засипати піском, зібрати всю суміш у металеве відро та утилізувати. Після цього потрібно протерти генератор насухо.

- якщо під час роботи генератора з’являється нехарактерний звук – його обов’язково потрібно вимкнути та відставити в сторону. Ні в якому разі не можна перевертати або трусити прилад;

- біля генератора заборонено користуватися відкритим вогнем; також потрібно стежити за дітьми, які граються поруч, – вони не повинні до нього підходити, торкатися;

- зберігати генератор потрібно тільки в приміщенні з вентиляцією, підключати тільки зі справної електропроводки.

Представники ДСНС розповіли, що минулого року стався випадок отруєння чадним газом від генератора – він був встановлений біля вікна житлового будинку, і вихлопні гази йшли й кімнату, де перебувала малолітня дитина. Внаслідок цього у дитини погіршилося самопочуття, і батьки викликали пожежників та «швидку». У Київській області минулого року сталося 2 випадки загибелі людей внаслідок отруєння чадним газом. Причиною стало неправильне користування генераторами. Саме тому варто пам’ятати, що генератор обов’язково потрібно встановлювати на безпечній відстані від будинку та дотримуватися правил експлуатації.

Під час пресконференції також наголосили на правилах безпеки під час користування газовими пальниками – приладами для приготування або розігріву їжі. Вони бувають різних типів – ті, у яких балон встановлюється зверху за допомогою різьби – вони є більш дешевими. Недоліком їх є те, що вони невеликого розміру і їх легко перевернути, якщо встановити посуд великого об’єму.

Пальники, в яких балон приєднується за допомогою шланга, – дорожчі, більші за розміром та більш стійкі. При використанні таких пальників важливо перевірити з’єднання між балоном та шлангом, аби не допустити витік газу. Це можна зробити за допомогою мильного розчину. Важливо використовувати газові пальники у приміщеннях з достатньою вентиляцією, площею більше 15 кв.м. Також важливо перевірити цілісність балону. Якщо це великий балон, він має зберігатися за межами житлового приміщенням, у металевій шафі на відкритому повітрі.

Представники ДСНС зупинилися також на правилах безпеки під час використання свічок. Зокрема нагадали, що заборонено:

- розташовувати запалену свічку близько до легкозаймистих предметів – штор, книжок, одягу тощо;

- розташовувати більше 2 свічок на відстані менше 10 см;

- не залишати свічку в безпосередній досяжності для дітей та домашніх улюбленців;

- переносити свічку з одного місце на інше, аби не перелити віск та не спричинити пожежу.

Небезпечні наслідки може спричинити також користування резервними джерелами електропостачаннябатареями, павербанками. Представники ДСНС наголосили на тому, що:

- потрібно купувати їх тільки в ліцензованих точках продажу;

- заряджати батареї та павербанки потрібно тільки зарядними пристроями, які йдуть у комплекті, виключно в справному стані;

- не можна залишати зарядний пристрій довго на зарядці біля легкозаймистих предметів – ковдр, подушок, адже він може перегрітися і таким чином загорітися;

- не можна заряджати пристрої довше, ніж це передбачено інструкцією;

- заборонено допускати потрапляння вологи до акумуляторів;

- не можна закривати резервні джерела електропостачання та інші ґаджети іншими предметами під час їх використання або зарядки; зберігати пристрої на сонці або відкритими на вулиці взимку.

Відповідаючи на запитання журналістів, представники ДСНС наголосили, що виникали пожежі внаслідок використання зарядних станцій. Як виявилося, вони були придбані в не ліцензованих точках продажу та використовувалися з порушенням правил користування, передбачених інструкцією.

«Внаслідок відключень електроенергії часто бувають перепади напруги в електромережі, і це провокує пожежі, – нагадали представники ДСНС. – Обов’язково в разі відключення електроенергії потрібно вимкнути всі прилади з розетки, аби убезпечити ці прилади від загоряння».

Потрібно пам’ятати, що при використанні альтернативних джерел електроенергії, зарядних станцій, а також газових приладів та свічок обов’язково потрібно мати вогнегасник. У разі виникнення пожежі – телефонуйте на номер 101.

 

Дотримуйтесь правил безпеки при користуванні альтернативними джерелами електроенергії!


Опубліковано: 13 червня 2024 року
Поділитися