Білоцерківська громада відтепер має свій Портал відкритих даних

Розпочав свою роботу Портал відкритих даних Білоцерківської міської ради https://opendata-bc.gov.ua

 

Його впровадження стало можливим завдяки підписанню Меморандуму про співпрацю між Мінцифри та Білоцерківською міською радою, затвердженого рішенням міської ради від 27 травня 2021 року № 867-13-VIII.

 

Упродовж 2021-2023 років було проведено навчання-інтенсив для розпорядників інформації виконавчих органів міської ради, оновлено нормативно-правову базу у сфері відкритих даних, зокрема визначено відповідальних осіб, перелік наборів даних, план дій щодо розвитку відкритих даних (https://new.bc-rada.gov.ua/miska_rada/vidkryte_obhovorennia/normatyvno-pravova_baza.html)

 

У результаті успішного виконання умов Меморандуму, Білоцерківська громада безкоштовно отримала від Мінцифри власний Портал відкритих даних.

На відміну від Державного порталу, місцевий портал працює оперативніше за рахунок меншої кількості інформації, має більш зручний інтерфейс, який дозволяє сортувати набори даних за рубриками та відповідальними підрозділами, додавати новини у сфері відкритих даних, сервіси громади, розроблені на основі відкритих даних.

Будь-який житель громади, підприємець, журналіст чи активіст має можливість запропонувати бажаний набір відкритих даних, який відсутній на порталі і адміністратори розглянуть можливість його створення, а також надати пропозиції до існуючих. Дані з місцевого порталу будуть харвеститися (автоматично переноситися) на сторінку міської ради на Державному порталі.

 

На порталі у зручному форматі можна ознайомитися з публічною інформацією у формі відкритих даних, розпорядником якої є Білоцерківська міська рада та її виконавчі органи, зокрема у сферах комунальної власності, містобудування, ЖКГ, інфраструктури та ін. На даний момент Білоцерківська міська рада та її виконавчі органи публікують 82 набори відкритих даних (72 обов’язкові передбачені законодавством та 10 додаткових).

Важливо: окремі набори даних на період воєнного стану заборонено публікувати у цілях безпеки, їх буде опубліковано протягом місяця після закінчення дії воєнного стану.

Довідка: Простими словами, відкриті дані — це інформація, що генерується органами влади та оприлюднюється в машиночитаній формі для її подальшого використання бізнесом, громадськістю, журналістами, дослідниками та органами влади.
Офіційне визначення міститься в Законі України «Про доступ до публічної інформації» (стаття 10-1):
Публічна інформація у формі відкритих даних — це публічна інформація у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами, вільний та безоплатний доступ до неї, а також її подальше використання.
На відміну, від звичайної публічної інформації, відкриті дані публікуються згідно з певними вимогами і у визначених форматах, що дозволяє обробляти великі обсяги інформації комп’ютерами і автоматично аналізувати їх.

«На початку цього року ми затвердили план дій щодо розвитку відкритих даних і за цей короткий період виконали найважливіші завдання, зокрема оновили нормативну базу, приєдналися до Міжнародної хартії відкритих даних, а тепер і ввели в експлуатацію власний Портал відкритих даних. Білоцерківська громада впевнено продовжує свій шлях до розвитку прозорості та підзвітності влади», - прокоментував заступник міського голови Василь Морський.

«Зараз ми доопрацьовуємо функціонал порталу, плануємо створювати більше наборів відкритих даних, які можуть цікавити мешканців громади. На сьогодні у нас вже працюють декілька сервісів на основі відкритих даних, але маю надію, що їхня кількість та якість з часом буде збільшуватися. У нас в планах багато чудових проєктів по розвитку цифровізації в громаді, ми прагнемо зробити життя мешканців більш комфортним, а роботу посадовців більш ефективною», - прокоментував Юрій Колотницький, який є відповідальною особою за відкриті дані у Білоцерківській міській раді.


Опубліковано: 23 червня 2023 року
Поділитися