Якісне освітлення доріг – це безпека

Безпечне місто – один з пріоритетних напрямів  діяльності міської влади. Ще на початку року, під час обговорення бюджету розвитку, від мешканців неодноразово надходили пропозиції щодо забезпечення достатнього рівня освітлення пішохідних переходів та відновлення зовнішнього освітлення на деяких вулицях.  Тож, реагуючи на чисельні звернення громадян та зважаючи на застарілу систему освітлення, яка є занадто енерговитратною, неефективною та не економною, міською владою проводиться ряд заходів, щодо поліпшення даної ситуації.

Найближчим часом в місті буде проведено енергоаудит системи зовнішнього освітлення. Це дозволить об’єктивно виявити проблеми на даний момент і в подальшому зекономити значні бюджетні кошти, а також зробити якісний перерозподіл навантаження на мережі і максимально його зменшити.

На масиві Піщаному у грудні минулого року завершено першу частину роботи по заміні освітлення, а до кінця 2016 року буде закінчено і другу частину запланованих робіт, а також розміщено ще 20 світло-точок для освітлення прибудинкових територій мікрорайону.

Відновлене освітлення по бульвару Олександрійському від Свирського шосе до вул. Фастівська, на вулицях Першотравнева, Я.Мудрого, Київська, Сквирське шосе, Князя Володимира, Леваневського, М.Грушевського, Заярська, Таращанська, Княгині Ольги, Некрасова, Павличенко в кількості – 296шт.

До кінця року планується зробити освітлення 40 пішохідних переходів, на що вже виділені кошти з міського бюджету.

Задля подальшої модернізації, наразі проводиться експериментальне тестування деяких систем освітлення, наданих різними фірмами та встановленими в різних мікрорайонах міста. А саме : на масиві Таращанському встановлене LED освітлення пішохідного переходу з мигаючим сигналом світлофору, який служить для забезпечення безпеки пішоходів в темний час доби.

 

 

 

 

 

 

 

Жовтий сигнал світлофору дозволяє водіям за десятки метрів ідентифікувати пішохідний перехід і завчасно забезпечити безпечний режим руху, а світлодіодний ліхтар робить проїжджу частина добре освітленною як для водіїв, так і для пішоходів; біля кінотеатру ім. Довженка встановлено  направлене LED освітлення пішохідного переходу; відрізок бульвару між парком ім.Т. Шевченка і танцювальним майданчиком та майже вся вулиця Леся Курбаса освітлена лампами нового зразка.

 Ці експериментальні зразки встановлені для того, щоб виявити їх відповідність критеріям серед яких – зменшення навантаження на мережу, рівень енергоспоживання та легкість в експлуатації. Серед них буде обраний оптимальний варіант, який в подальшому і буде використовуватися для зовнішнього освітлення міста. Сподіваємося, що мешканці також оцінять дану ініціативу та висловлять свої побажання та зауваження.

Для довідки: англ. LED - light-emitting diode світлодіод — напівпровідниковий пристрій, що випромінює некогерентне світло, при пропусканні через нього електричного струму.  Володіє істотно більшою світловіддачею (співвідношенням між світловим потоком і споживаною потужністю), наприклад, порівняно з найбільш поширеними зараз лампами розжарювання. Завдяки цьому, заміна ламп розжарювання на світлодіодні, сприяє економії електроенергії. Світлодіодні лампи споживають від 3% до 60% потужності, необхідної для звичайних ламп розжарювання аналогічної яскравості та випромінюють світло певної довжини хвилі і в певному напрямі.

Для прикладу вулиця одного з міст країни:

зовнішнє освітлення з використанням ламп розжарювання

зовнішнє освітлення з використанням світлодіодних ламп



Опубліковано: 08 вересня 2016 року
Поділитися