Об'єднання громад. Децентралізація по-польськи

7 вересня в м.Біла Церква відбувся семінар «Польський досвід децентралізації та самоврядної освіти для лідерів громад з 7-ми областей Центральної України», який відбувся в рамках проекту «Децентралізація на практиці ІІ».

 Захід було організовано для представників Білоцерківської міської влади, районної державної адміністрації та ради, голів сільських та селищних рад Білоцерківського району та громадськості.

Мета даного проекту – підготовка  лідерів об’єднаних громад до впровадження децентралізації влади і реформи місцевого самоврядування на рівні громад.

Виступаючи перед присутніми міський голова Геннадій Дикий  подякував гостям, що приїхали здалеку для того, щоб поділитися своїм досвідом.

«Ми маємо унікальний шанс створити надзвичайно потужну громаду з 230-тисячним населенням,  унікальним географічним розташуванням в центрі країни. Громада матиме зручне транспортне сполучення (автомобільна траса державного значення, залізна дорога, злітна смуга) та всі необхідні чинники для розвитку», - зазначив Геннадій Дикий.

Ділитися досвідом до Білої Церкви приїхали експерти-практики польських органів місцевого самоврядування, які володіють багатим досвідом і значними досягненнями в сфері управління органами місцевого самоврядування, експерти з питань місцевого самоврядування та співпраці з неурядовими організаціями і бізнесом. А саме: Анджей Кузьміньскі, Павел Ментельскі, Ярослав Біттель та Дорота Збіньковска. Крім того, були присутні та брали участь в проведені семінару, керівник Офісу реформ Київської області, консультант з правових питань Володимир Удовиченко та голова Товариства Лева Андрій Нечипорук.

Під час семінару було розглянуто ряд важливих  питань щодо децентралізації, які є актуальними для Білої Церкви та району, реалізація яких можлива також при врахуванні  досвіду Польщі. Зокрема, присутні обговорили такі питання:

-            передумови реформи децентралізації в Польщі. Створення ґмін та їх повноваження;

-            передумови реформи адміністрації місцевого самоврядування в Польщі. Структура та функціонування самоврядної адміністрації;

-            досвід децентралізації влади в Польщі та її наслідки для розвитку ґмін і регіонів (практичні приклади з Польщі). Вигоди і витрати реформування системи державного управління.

Присутні на заході мали можливість поспілкуватися з доповідачами та отримати відповіді на питання щодо практичної реалізації реформи.

В заході взяли участь секретар Білоцерківської міської ради Борис Смуток,  голова Білоцерківської районної ради Віталій Гринчук,  в.о. голови Білоцерківської райдержадміністрації Юрій Савчук, заступники міського голови Валерій Гнатюк та Інна Новогребельська, голови сільських і селищник рад та ін.

Організатори семінару: Фонд TERRA HUMANA (Варшава, Польща), Товариство Лева (Україна), Центр «Перспектива» (Україна)

 



Опубліковано: 08 вересня 2016 року
Поділитися