ЗНО – підводить підсумок навчанню в школі та відкриває дорогу до вищого навчального закладу

    Увага випускників загальноосвітніх навчальних закладів, їх батьків, учителів протягом наступних семи тижнів буде направлена на підготовку й участь у зовнішньому незалежному оцінюванні, бо саме цей результат не тільки підводить підсумок навчанню в школі, а й відкриває дорогу до вищого навчального закладу, омріяної професії, кар’єри, успішного майбутнього.

 

    Усіх інших учасників навчально-виховного процесу, які не мають відношення до ЗНО, теж цікавлять питання закінчення навчального року, державної підсумкової атестації, літнього оздоровлення школярів і підготовки до нового 2017/2018 навчального року від дошкільнят і до майбутніх випускників. 

 

    Саме тому надзвичайний інтерес викликала спільна прес-конференція, яку провели 30 березня в Білій Церкві директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Сакаєва Світлана (центр обслуговує чотири регіони: Київську, Черкаську, Чернігівську області й місто Київ) і начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Петрик Юрій. 

 

    В ході прес-конференції Юрій Петрик поінформував,  що навчальні заняття у 2016/2017 навчальному році завершаються 26 травня святом Останнього дзвоника в усіх загальноосвітніх закладах міста. Свято розпочнеться о 9-00 в усіх закладах.

 

    Для випускників 11 класів навчання завершується 19 травня військово-спортивним святом у Білоцерківському навчально-виховному об’єднанні «Звитяга», присвяченому завершенню вивчення предмета «Захист Вітчизни».

 

    Державна підсумкова атестація в школі І ступеня (4 клас) буде проведена у формі контрольних робіт з української мови, математики, літературного читання за розкладом уроків з 16 по 24 травня. Завдання добирає вчитель відповідного класу. У разі відсутності учня на контрольній роботі ніяка повторна атестація не передбачена.

 

    Державна підсумкова атестація в школі ІІ ступеня  (9 клас) проводиться з трьох предметів: української мови, математики та одного предмета за вибором педагогічної ради закладу. Розклад цих іспитів кожна школа складає самостійно, лише з дотриманням таких термінів: ДПА – з 29 травня по 14 червня; вручення документів про базову загальну середню освіту – 15-16 червня 2017 року.

 

    Вручення документів про повну загальну середню освіту випускникам 11-х класів, а їх у цьому році в нашому місті – 1111 осіб, відбудеться 26 і 27 червня 2017 року.

 

    Начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради також зауважив, що у зв’язку з тим, що навчальна практика для учнів у всіх закладах освіти була проведена під час навчального року, для учнів перевідних класів літні канікули розпочнутьс вже з 29 травня. Під час літніх канікул з 06 по 23 червня при закладах освіти працюватимуть літні оздоровчі табори денного перебування. Ними буде охоплено 1500 осіб. Табори функціонуватимуть за рахунок коштів міського бюджету. Як і в минулому році, будуть працювати англомовні табори при БСШ № 9, БНВО «Перша гімназія», Білоцерківському колегіумі, БСШ №1.

 

    Юрій Петрик зупинився й на питанні підготовки до нового навчального року. Відмітив, що вже зараз йде активний процес набору майбутніх першокласників, очікується збільшення їх кількості проти попереднього року. Комплектування дошкільних груп на новий навчальний рік буде активно проходити в квітні-травні.

 

    Питання організації та проведення ЗНО висвітила  Світлана Сакаєва. Зокрема поінформувала, що зовнішнє незалежне оцінювання у 2017 році проводитиметься з 23 травня до 15 липня. Кожен зареєстрований учасник має право скласти тести не більш як з чотирьох навчальних предметів. Для випускників старшої школи ЗНЗ результати ЗНО з трьох предметів зараховуються як результати державної підсумкової атестації: з української мови і літератури (українська мова), математики або історії України (період ХХ – початок ХХІ століття), а також з одного навчального предмета за вибором випускника.

 

    Реєстрація для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні тривала з 06.02. по 17.03.2017р. До 31.03.2017р. – можна вносити зміни до реєстраційних даних.

 

    У Білій Церкві станом на 20.03.2017р. для складання ЗНО з української мови і літератури зареєструвалося 1299 учасників, причому ДПА у формі ЗНО складатиме 1051 випускник загальноосвітніх навальних закладів, на ЗНО  історії України зареєструвалися 1015 учасників, ДПА у формі ЗНО складатимуть 800 випускників ЗНЗ, з математики відповідно – 472 і 316 учасників.

 

    Традиційно в Білій Церкві ЗНО здаватимуть  не тільки випускники  міста, а й усього правого берега Київської області (Таращанський, Сквирський, Рокитнянський  та інші регіони). Для належного їх проведення буде облаштовано необхідну кількість пунктів тестування та навчено персонал. 

 

    У 2016 році для проходження ЗНО у Білій Церкві зареєструвалися 1920 учасників ЗНО з української мови і літератури, 707 учасників ЗНО з математики, 1205 учасників ЗНО з історії України.

 

У 2017 році, як і раніше, буде проводитися пробне зовнішнє незалежне оцінювання у такі терміни:

- 01 квітня 2017 року – з української мови і літератури;

- 08 квітня 2017 року – з біології, географії, історії України, математики, фізики, хімії, російської, англійської, німецької, французької, іспанської мов.

 

    Слід зазначити, що пробне ЗНО організовано для того, аби детально зрозуміти повну процедуру його проходження. Для участі у пробному ЗНО  зареєструвалися 1120 осіб з Білої Церкви на 1729 тестувань. Створено 5 пунктів пробного ЗНО.

 

    У 2016 році на пробне оцінювання у місті реєструвалося 968 осіб на 1531 тестування.

 

   Світлана Сакаєва також наголосила, що в цьому році також розроблено мобільний додаток, який буде помічником у підготовці та ході проведення ЗНО. Інформацію про даний додаток  та всю іншу необхідну  можна знайти на веб-сайті Київського регіонального центру оцінювання якості освіти за адресою: krczno@ukr.net.

 

    Директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва і начальник управління освіти і науки Білоцерківської міської ради Юрій Петрик акцентували увагу, що процедура проходження ЗНО є прозорою, його результати є важливими для випускників, тому потрібно чітко дотримуватись всіх вимог та інструкцій щодо проведення,  не хвилюватися, а зібрано надавати відповіді на тестові питання. Наголосили, що із випускниками та педагогічними колективами вже проведено ряд нарад, на яких було детально поінформовано про хід проведення ЗНО. Відмітили, що особливістю цього року є те, що результати ЗНО вважатимуться державною підсумковою атестацією.

 

    Вони дали відповіді на питання  журналістів, які стосувалися умов нарахування балів за результатами оцінювання,  підсумків щодо проценту успішності проходження тестувань в минулих роках, можливості перездачі  та ін.

 


Опубліковано: 30 березня 2017 року
Поділитися