Знайомтесь: проекти з реконструкції площі на вул. Героїв Небесної Сотні

29 січня у приміщенні Білоцерківської центральної бібліотеки  відбулася презентація ескізних проектів реконструкції площі на вул. Героїв Небесної Сотні зі спорудженням пам'ятника з метою вшанування загиблих Героїв Небесної Сотні (під час «Революції Гідності») та загиблих борців за волю і незалежність України в антитерористичній операції на сході нашої держави.

 

Як раніше повідомлялося, на розгляд журі авторами із міст: Львів, Київ та Біла Церква було подано на конкурс 8 проектів. Визначення переможця відбудеться прозоро, оскільки  всі ескізні проекти закодовані, тому матимуть рівні умови. Тобто члени журі, до складу якого входять  фахівці: працівники управління містобудування та архітектури, професійні архітектори та художники,  визначатимуть кращий проект суто за найкраще передану ідею, зміст та виконані технічні завдання.

 

 

 


 

Відкриваючи захід, заступник міського голови Ольга Бакун зазначила, що наявність такої площі та відповідного пам’ятного знаку в місті є дуже символічним і важливим, тому до визначення кращого серед запропонованих проектів потрібно підійти виважено та серйозно. Закликала білоцерківців взяти активну участь в обговоренні проектів, залишаючи свої пропозиції та зауваження, які неодмінно будуть враховані під час визначення переможця членами журі.


Начальник відділу культури та туризму міської ради Юлія Ковальська провела детальну презентацію кожного проекту, з описами символічних значень використаних елементів та загальної композиції, враховуючи технічне завдання щодо передбачення паркінгу, масштабності навколишньої забудови, сприйняття пам’ятника з різних видових точок та візуальних осей, забезпечення вечірньої підсвітки проектованого пам’ятника і елементів благоустрою на площі, наявності існуючих інженерних мереж на ділянці та будівлі районної розподільчої підстанції електромереж  тощо.


Наразі всі вісім проектів представлено у центральній бібліотеці. Усі бажаючі матимуть змогу ознайомитися з проектами та залишити свої зауваження й пропозиції щодо них  до 15 лютого ц.р. Після цього відбудеться визначення переможця.

 

Варто зазначити, що після презентації присутні обговорили проекти та технічні моменти щодо проведення реконструкції площі та встановлення самого пам’ятного знаку. Також було наголошено на необхідності врахування та збереження всі бачень жителів міста щодо майбутнього комплексу, оскільки це історична для Білої Церкви подія. Була піднята й тема фінансування даних робіт, на що Ольга Бакун зауважила, що передбачається співфінансування: як кошти міського бюджету, так й інвестиційні, тому в завданнях проекту було передбачено паркінг, як  однин із  елементів інвестиційної привабливості.

 

Присутні також наголосили, що всі представлені проекти несуть в собі великий символізм і зміст, тому можливий й таких розвиток подій, коли  членами журі буде запропоновано  авторам об’єднати певні елементи з різних представлених проектів, аби  отримати комплекс, що якнайкраще передаватиме глибину змісту пам’ятника щодо вшанування загиблих Героїв Небесної Сотні та загиблих борців за волю і незалежність України в антитерористичній операції на сході нашої держави. 

 

З описами та ескізними проектами ви можете ознайомитися нижче. Також запрошуємо вас висловити власну думку стосовно представлених ескізних проектів письмово, в центральній біліотеці. Для цього в залі обладнано спеціальну скриньку. Чекаємо вас за адресою: Торгова площа, 4/27 (щодня, крім суботи, з 9.00 до 18.00).

 

Зауваження та пропозиції також можна надсилати на  електронну адресу:


 bcvk@ukr.net
 


Описи проектів подані авторами:

 

Проект 271217

Основна ідея пам’ятника – використання елементів міської символіки, як ознаки походження Героїв Небесної Сотні та воїнів АТО, яка вирішується трьома символічними темами:

 

1. Домінантою композиції є напівзаглиблений лук, як символ того, що зброя не спрямована на агресію, а прихована до часу в землі. Ця земля приводить у світ людей, готових стати на її захист, і саме тієї миті, коли виникла загроза, і лише для захисту, а не для загарбання.

 

2. Герої Небесної Сотні – наші сучасники, наші співвітчизники: хтось залишив по собі нащадки, хтось пішов занадто молодим. Їх прізвища прописані наскрізь на тлі рукояття лука, своєрідному обеліску, а не викарбувані у камені, що повертає нас до первісного змісту подій 2013 року, коли беззбройні, незахищені громадяни повстали проти професійних вояків і прийняли у себе ворожі кулі та пішли у небо – зберігши нам землю.

 

У міському гербі – 3 стріли – тятива складається з трьох пружних струн, три покоління: діди, батьки, сини, мешканці стародавнього форпосту Білої Церкви – вони по сьогодні на передовій.

 

3. Третій символ – білий квадрат – аркуш, що несе звістку про сумні і величні водночас події; чи згорток полотна з мітками долі. Застосовано чіткий і простий орнамент, як безкомпромісне рішення, прийняте громадянами про непростий час.

 

За умовами конкурсу передбачається використання підземного простору під багаторівневий паркінг. Таку суто утилітарну функцію слід відокремити від пам’ятки. З цією метою даним проектом  пропонується облаштування цокольного поверху громадського призначення, наприклад, приміщенні музею та галереї.


 

Проект: 618523

 

Проектом передбачено створення сучасної скульптурно-декоративної конструкції – монумента, гармонічно поєднаного з архітектурною реконструкцією площі по вул.Героїв Небесної Сотні. Архітектурно-планувальна форма була обрана, опираючись на просторові особливості, транспорту ситуацію, наявність інженерних мереж та масштабність навколишньої забудови.

 

Проектом вирішуються транспортні й пішохідні зв’язки між монументом та існуючими об’єктами на території проектування. Проектом реконструкції прощі пропонується розмістити існуючу автостоянку в підземному просторі. Також передбачена реконструкція трансформаторної підстанції. Оригінальне художнє трактування забезпечує кругову оглядовість монумента, його  неповторність та несхожість з пам’ятниками в інших містах України для гідного вшанування пам’яті загиблих, демонстрації поваги та шани до їх самопожертви.

 

Пам’ятник представляє собою багато плану композицію, кожна з частин якої проступає поступово, по мірі знайомства з монументом. Разом з тим, весь пам’ятник сприймається, як єдине ціле. В’їзди до паркінгу разом з трансформаторною підстанцією об’єднані декоративної стінкою, що закриває існуючу низькоякісну забудову і створю привабливе тло для пам’ятника. Фасад пам’ятника орієнтований  до проїжджої частини по вул. Героїв Небесної Сотні.

 

В плані монумент представляє собою п’ятиметровий куб, розділений отвором у формі козацького хреста. На вертикальних гранях куба розташовані у горельєфі групи динамічних фігур, які символізують борців за нову, незалежну і вільну Україну та є уособленням минулого часу.

 

Домінантою монумента є окрема фігура висотою  - 4 м, яка щойно вийшла з куба. Вона має яскраво виражений силует. Легко пізнавана здалеку та сповнена динаміки віднайденої в енергійних жестах рук. Це покликано створити образ переможця – нової, вже вільної люди, яка народилася на теренах боротьби за волю та незалежність України. Щоб підсилити цю ідею нова людина виготовлена зі світлого, блискучого, яскравого матеріалу – нержавіючої сталі, а куб на противагу – вилитий з бетону. Фігури борці, які проступають на кубі створені із вкритого іржею металу.

 

Деякі горельєфні фігури також воліють вийти з куба і перейти в новий час. Тому вони частково виготовлені з нержавіючої сталі.

 

Проектом задумано також певна інтерактивність та пряма взаємодія з глядачем за рахунок наскрізного отвору в кубі. Звичайна людина, долаючи цей лабіринт символічно проходить шлях боротьби за волю і незалежність. За кубом розміщена капличка з дзвонами, яка замикає перспективу складної дороги через куб, даючи надію на світле майбутнє.

 

Конструкція самого монументу є антивандальною, виготовлення пропонується із довговічних матеріалів.


 

Проект: 222222

 

У рамках конкурсу на реконструкцію площі по вул. Героїв Небесної Сотні пропонується на місці існуючої наземної стоянки створити ти сучасний меморіальний комплекс – сквер, присвячений Героїв Небесної Сотні та бійцям АТО.

 

Це досягається завдяки спорудженню підземного паркінгу під площею. Меморіальний комплекс пропонується організувати зонально: більш відокремлена зона – місце пам’яті та скорботи, символічно представлена уламками масивної кам’яної композиції, в той же час, з протилежної сторони пропонується розмістити сквер, що символізує світле відчуття надії.

 

 

 


 

Проект: 222101

 

Згідно з умовами проведення конкурсу проектом передбачено реконструкцію площі. З цією метою передбачено влаштування дворівневого підземного паркінгу на 59 місць та перенесення розподільної підстанції електромережі РП2 в підземний простір. Генплан передбачає безпосередній та комфортний зразок площі з пішохідними зонами міста, а саме вул. Театральної та центру міста.

 

Головним композиційним елементом площі являється пам’ятник. Композиція відображає епізоди подій  Революції Гідності, що виражені в стилізації барикад з елементами розібраної бруківки Майдану,  та променів з відлітаючим птахами – як символ світлої пам’яті полеглих Героїв.


 

Проект: 347119

 

 

Проектом пропонується створення цілісного монументального ландшафтного ансамблю через гармонічне поєднання елементів паркового дизайну та врахування специфіки міста, його історії, сьогодення.

 

Пам’ятник органічно пов'язаний з міським архітектурним ансамблем. В той же час пропонується внести зміни в існуючу містобудівну ситуацію – автостоянку розмістити в підземному просторі, під площею, а трансформаторну підстанцію змістити в сторону вулиці Театральної.

 

Скульптурна композиція представлена трьох метровою бронзовою статуєю, що стоїть на п’ятиметровому бетонному п’єдесталі з поступом твердим і енергійним, в повному усвідомленні своєї людської гідності, в одягу, притаманному народу. Це фігура молодої дівчини з квітучим віночком у руці уособлює собою оновлену, вільну та незалежну Україну, її підносять на своїх сильних руках горельєфні фігури, що являють собою борці за волю та незалежність.

 

Символічно, це має два пласти значення: нова Україна, народжена  у боротьбі, стараннями багатьох тисяч людей; другий контекст значення – це квітуча Україна, що найдорожча для своїх людей, вони раді нести її на руках.

 

П’єдестал  у формі гори, яка дещо нагадує дзвін, символізує землю, з якої народжується борці за волю і сама вільна Україна, як посіяне зерно, що тягне паростки до сонця і світла.

 

Фігурні композиції, вирізьблені на п’єдесталі, - дещо менші за висотою, ніж статуя дівчини – України. Вони сприймаються в основному зблизька. Різночасні, історичні послідовні та пов’язані між собою, вони розташовуються по колу п’єдесталу і розглядаються глядачами поступово, залишаючись в той же час ланками єдиного ланцюга. Вони розказують історію багатовікової боротьби за волю України, починаючи від звитяжців Київської Русі, славного козацтва і закінчуючи Героями Небесної Сотні та сучасними воїнами АТО.

 

За задумом скульптора – здійснювати огляд фігур треба в послідовності композиційної спіралі, рухаючись проти годинникової стрілки.  Пам’ятник сприймається з різних видових точок та візуальних осей і стане окрасою міста.

 

Виготовлення проекту планується з високоякісних матеріалів, що забезпечить міцну, антивандальну та довгострокову конструкцію.


 

Проект: 567321

 

Згідно з умовами проведення конкурсу проектом передбачено реконструкцію площі. З цією метою передбачено влаштування дворівневого підземного паркінгу на 59 місць та перенесення розподільної підстанції електромережі РП2 в підземний простір. Генплан передбачає безпосередній та комфортний зразок площі з пішохідними зонами міста, а саме вул. Театральної та центру міста.

 

Центральним елементом площі є абстрактна композиція з металу та бетону, яка символізує надію та незламну боротьбу народу за свободу.

 

 

 

 


 

Проект: 111333

Пам’ятаймо про її трагічну історію і шануймо наш народ. Біла Церква - це плацдарм зародженої в боях за незалежність України нашої Української Армії. Саме із Білої Церкви виходили побратими на бій із зрадливим і непередбачливим окупантом.

 

У нашому проекті вся увага мала бути зосередженою до саме цього мальовничого краю, описаного у творчості І.С.Нечуя-Левицького. Ми так і назвали наш проект «Мальви» і нашим символом мав бути обов’язково надпис на представленій композиції із покаліченого війною хреста з воїном-захисником серед мальв із каменю, які переходять від скульптурної композиції до постійно висаджених на прилеглих газонах живих мальв у сприятливу літню пору. А далі - гранітні інформаційно-історичні плити з описами, пов’язаних з національно-визвольними подіями і, подіями сучасності. Це мали б опрацювати цю інформацію Ваші історики і науковці.

 

«Мальви – символ любові до рідної землі, до свого народу, до батьківської хати. Ці квіти уособлюють духовне коріння людини, її вірність духовній спадщині. Пам’ятаймо про це і про наших Героїв!»

 

Містобудівними вимогами щодо планування площі враховані вимоги та обмеження. Найбільш доцільним було б винесення існуючої трансформаторної станції, яку на крайній випадок можна б було залишити як у поданому варіанті, огородивши її декоративною стіною з ліпниною барельєфів квітів мальв, які у літню пору доповнюються природними квітучими мальвами.

 

Пропонуємо у підземній частині розміщення паркінгу місткістю  до 100 місць з заїздом і виїздом з вул.Северина Наливайка. Такий проект потребує додаткового  проекту міської дорожньої мережі, змін до генерального плану або детального плану даної території,  схеми інженерних мереж, а також геологічних обстежень.

 

Від прийнятих рішень виконавчими органами влади можна буде конкретно визначитись з організацією ведення будівельно-монтажних робіт, почерговістю будівництва, кошторисом.

 

Для скульптурної композиції пропонується місцевий граніт та бронза. Можливі і інші варіанти.

 

Окремий проект має бути по озелененню, освітленню та благоустрою. Даний сквер має максимально нести інформаційний характер, що також зобов’язує авторів проекту тісно співпрацювати з місцевими істориками та громадськими організаціями.

 

Вартість проекту та будівництва може бути визначена лише після остаточно прийнятих рішень.  Окрім всього описаного вище, ми  готові  були б до співпраці з Вами, а саме у вирішенні проектування підземних паркінгів, формуванню пішохідних зон, реставрації об’єктів культурної спадщини та охоронних зон, пам’яток ландшафтного середовища і озеленення.


 

Проект: 070707

 

Птахи не побачать сквер. Вони побачать велику прострелену мішень, через отвори в якій виросли дерева. На деревах можна вити гнізда. І імена. У мішень цілеспрямовано стріляли. І в центр, в серце. Доки не народилася остання крапля людського терпіння.

 

Дерева, що проросли крізь діри в мішені - продовження життя, течія часу. Продовження життя навіть на тому місці де народилася чиясь смерть. Початок нового часу.

 

Кубики білого кольору - шматочки цукру - місця для, частіше поодинокого, мовчазного споглядання моменту історії, зображеного в статичних символах, місця для ідентифікації своєї причетності.

 

Кільця мішені - давно стали травою. Перетини - утворили діагональні пішохідні потоки. Люди поспішають пройти повз своєї суті.

 

На перетині, в центрі хреста - куля з полірованого металу. Завжди чесний: він відображає те, що бачить. На кулі викарбувані імена героїв.

 

Коли я дивлюся на своє відображення, я бачу на собі їх імена. Хтось був раніше за мене. Хто він? Його серце було гарячіше, він раніше в усьому розібрався й прийняв рішення. Стояти там. Загинути заради мене. Він був сміливіше чи просто раніше? Чи зможу я так? Хто, якщо не він?

 

Почуття подяки.

 

Металева куля - остання крапля людського терпіння, перший імпульс, який похитнув камінь. Хвиля від нього - послання, динаміка дії, вода, яка змиває бруд і брехню. Вони зробили все - віддали життя.

 

Кого я побачу у відображенні - залежить тільки від мене.


Опубліковано: 29 січня 2018 року
Поділитися