Фільм «Розстріляне дитинство: пам’ятати, аби не повторити знов»

29 січня в кінотеатрі ім. О.Довженка відбулася презентація документально-художнього фільму «Біла Церква. Шоа. Розстріляне дитинство» - з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, який нещодавно відзначався у світі. Під час трагічних подій, які відбулися понад 70 років тому та стали трагедією не тільки для всього єврейського народу, але й усього світу, загинуло 6 млн осіб єврейської національності, з яких 1,7 млн – в Україні та 7 тис. осіб – у Білій Церкві.

 

Міський голова Геннадій Дикий, звертаючись до присутніх, наголосив, що цей захід є непересічною подією, адже історія Білої Церкви глибоко пов’язана з єврейською громадою, яка до початку Другої Світової війни була досить потужною.

 

«Нині точаться дискусії з приводу того, чи потрібно згадувати Голокост…  Його згадувати потрібно – аби всі ми не допустили їх у майбутньому… Під час цього геноциду загинуло десятки мільйонів, в тому числі дітей. Тому Білоцерківською міською радою та її виконавчим комітетом було прийнято низку рішень, відповідно до яких планується встановлення пам’яткого знаку жертвам Голокосту. Це потрібно для того, аби майбутні покоління знали, до чого призводить тоталітарний режим, пам’ятали про це і розповідали своїм нащадкам», - зазначив міський голова.

 

До присутніх звернувся також головний рабин України і Києва Моше Реувен Асман. Він наголосив, що в єврейській громаді практично немає родин, які б не втратили під час цього страшного геноциду своїх рідних. І завданням нинішнього покоління є зробити все можливе, аби це лихоліття не повторилося.

 

Повноважний представник посольства держави Ізраїль, директор Ізраїльського культурного центру в Україні Ольга Поліщук наголосила, що в ці пам’ятні дні увесь світ перебуває в скорботі і схиляє голови перед кожною людиною, яка стала жертвою страшного геноциду, а голова Асамблеї національностей України Равшан Тагієв зауважив, що Асамблеєю проводиться низка заходів щодо протидії будь-яким формам агресії, і допомагає цьому високий рівень українського суспільства, що не дозволяє поширенню національної ворожнечі.

 

Виконавчий директор єврейської громади Білої Церкви Нателла Андрющенко, яка стала ініціатором створення фільму, наголосила, що стрічка була створена з метою підвищення рівня обізнаності про події тих часів, а також висловила вдячність усім, хто посприяв у створенні фільму та завітав на його перегляд.

 

Слово мав також народний депутат Хвича Мепарішвілі, який зауважив, що нинішнє та прийдешні покоління мають пам’ятати про ті страшні події та робити максимум для того, аби вони не повторилися. І такі заходи, в свою чергу, сприяють цьому.

 

Під час заходу пам’ять загиблих під час Голокосту вшанували хвилиною мовчання.

 

Після перегляду фільму представники громадськості, які долучилися до створення кінокартини, були нагороджені подяками від Іудейської релігійної громади «Міцва» та квітами. Зокрема це приватний підприємець, меценат Вадим Кушнір, режисер-постановник Микола Дружков, історики та краєзнавці Сергій Бурлака та Євген Чернецький.

 

У заході взяли участь: заступник голови Київської обласної державної адміністрації В’ячеслав Кучер, начальник управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації Ігор Подолянець, депутати Київської обласної та Білоцерківської міської рад, представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ та ін.

 

Для довідки

 

«Голокост» у перекладі з давньогрецької означає «цілоспалення», знищення вогнем, жертвоприношення. Уже в середині 20 століття слово «голокост» вживали щодо хвилі терору, початого Адольфом Гітлером проти єврейського населення Європи. У подальшому це слово – загальновживане стосовно політики винищення нацистами євреїв та інших народів під час Другої Світової війни. Людей масово знищували лише за етнічну приналежність.

 

На івриті голокост звучить як «шоа», тобто катастрофа.

Фільм «Розстріляне дитинство: пам’ятати, аби не повторити знов»

IMG_6694
IMG_6729
IMG_6736
IMG_6689
IMG_6667
IMG_6761
IMG_6734

Опубліковано: 30 січня 2018 року
Поділитися