Життя, вільне від цигарок

Міжнародний день відмови від паління відзначають у третій четвер листопаду. Заходи цього дня присвячені питанням боротьби з  тютюновою залежністю.

 

Дуже символічно, що Міжнародний день відмови від паління своїми витоками сягає  Америки, континенту, з якого і почалося це тотальне зло - звичка тютюнопаління. У  1977 році, вивчивши сумну статистику з  ракових захворювань, відзначати цю дату запропонувало Онкологічне Співтовариство Сполучених Штатів Америки.

 

Нікотин – одна з найсильніших рослинних отрут. У чистому вигляді - це безбарвна оліїста рідина з неприємним запахом, гірка на смак. Вона добре розчиняється у воді, спирті, ефірі й легко проникає в організм крізь слизові оболонки порожнини рота, носа, бронхів, шлунку.

 

Отруйність нікотину відчув на собі кожний, хто взяв до рота першу в житті цигарку: мало хто зміг допалити її до кінця. Цьому завадило запаморочення й нудота, а часом ще більш неприємні відчуття: інтенсивне слиновиділення, головний біль, посилене серцебиття, загальна слабкість, тремтіння рук, блювання. У тяжких випадках отруєння нікотином людина може навіть знепритомніти. Поступово організм пристосовується, і паління не викликає таких неприємних відчуттів. Хоча отруєння організму триває, але  воно вже не так гостро проявляється.

 

До складу тютюнового диму, крім нікотину,  входить близько 30 отруйних речовин: аміак, синильна кислота, чадний газ та інші.

 

Під впливом тютюнового диму відбувається хронічне подразнення слизової оболонки гортані, розвивається запалення голосових зв'язок: вони потовщуються, грубішають. Це призводить до зміни тембру голосу (грубий голос курця), що особливо помітно в молодих жінок.

 

Подразнення слизової оболонки бронхів і трахеї тютюновим димом призводить до розвитку хронічного бронхіту, трахеїту. Також курці частіше страждають від запалення легень, туберкульозу, онкологічних захворювань:  рак легень серед курців трапляється у 30 разів частіше, ніж серед тих, хто не палить. Масове поширення куріння є однією з головних причин широкого розповсюдження серцево-судинних захворювань. Доведено, що у курців у 2-3 рази частіше розвивається інфаркт міокарду та передінфарктний стан, стенокардія, інші захворювання серця. При цьому смертність, викликана цими захворюваннями, в курців є набагато вищою. Скорочення тривалості життя залежить і від того, в якому віці людина почала палити. Доведено, що більше 50% усіх захворювань, що є причиною смерті курців, припадає на серцево-судинні захворювання. Тютюновий дим згубно діє також на органи травлення (шлунок, кишківник). Більше 80 % хворих, що страждають хронічним захворюванням шлунка та дванадцятипалої кишки, є курцями.

 

Тютюнопаління негативно впливає на органи ендокринної системи. У жінок, які палять, частіше виникають аменорея, маткові кровотечі, зниження рівня естрогенів у крові, розвивається рання менопауза. У 25-30 % жінок, які палять, діагностується ураження щитоподібної залози (дифузно-токсичний зоб тощо). Паління під час вагітності призводить до збільшення частоти ускладнень цього стану та випадків внутрішньоутробної смерті плоду, зростання ризику викиднів і зниження маси тіла новонароджених, а також негативно позначається на здоров’ї дитини протягом перших 7-9 років життя, провокує їх  відставання у  психічному і фізичному розвитку.

 

У чоловіків нікотин є причиною зниження чоловічої репродуктивної функції та виникнення імпотенції.

 

Існують два способи відмови від паління: перший полягає в раптовому, одномоментному припиненні паління, другий - в поступовому відвиканні від тютюну, послідовному зниженні денної норми цигарок.

 

Часто людина, прийнявши рішення кинути палити, не може обійтися без допомоги лікаря. Ця допомога полягає в психотерапевтичному впливі, застосуванні ліків, що полегшують стан нікотинової абстиненції (порушення функції внутрішніх органів в зв’язку з припиненням паління). Лікар може призначити курцеві серцеві засоби, снодійні, а також медикаментозні препарати, що заспокоюють нервову систему.

 

Наразі розроблено багато різних методик з метою допомогти людям кинути палити. Найкраще – це комбіноване використання всіх можливих методів лікування від нікотинової залежності. Іноді курси лікування необхідно повторювати, щоб уникнути можливого поновлення колишньої звички до паління. 

 

Варто пам'ятати, що відмова від тютюну – це запорука вашого здоров’я і довголіття.


Інформація від управління охорони здоров’я БМР


Опубліковано: 16 листопада 2018 року
Поділитися