Заберіть мою дитину…

Саме з таким проханням, навіть більше з вимогою, звернулася до членів комісії з питань захисту прав дитини на останньому її засіданні, яке відбулося 10 серпня 2016 року, багатодітна мати 15-річної Світлани. Що спонукало цю жінку до відмови від дочки? Чому дитина на даний час знову перебуває у лікарні? Як родина Савченків жила раніше? З якими проблемами вона зіткнулася зараз? Ці та інші питання досить гостро обговорювалися присутніми. Всіх найбільше вразило те, що дитина, яка вже неодноразово демонструвала спробу покінчити життя самогубством, через декілька днів після проходження лікування в спеціальній медичній установі знову не ночувала вдома, а потім, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, порізала собі вени. В ході бурхливого, емоційного розгляду питання комісія дійшла до висновку, що саме недбале, байдуже ставлення батьків до проблем дівчини-підлітка, нехтування ними батьківськими обов’язками вкотре стало причиною неадекватної поведінки Світлани. Можливо, в той день мати вперше зрозуміла, що не варто було впродовж багатьох років надавати перевагу інтересам собак, а не дітей, яких у неї шестеро, навіть якщо тварини були джерелом матеріального доходу сім’ї. Мабуть, варто було їй раніше прислухатися до порад педагогів, соціальних працівників, які наполегливо рекомендували більше уваги приділяти дітям, їх вихованню, навчанню та розвитку, надавали практичні поради та настанови. Тоді мати сприймала пропуски уроків старшою дочкою, її шкідливі звички (паління, вживання пива) як звичайні пустощі: «Вона ж не в квартирі палить, а біля вікна, - » захищала мати дочку. ..

Жаль, що прозріння для деяких горе-батьків настає надто пізно, коли вже важко навіть найкваліфікованішим спеціалістам виправляти батьківські помилки! Адже це не помилки в учнівському зошиті.

Вкотре звертаємо увагу всіх батьків, які зіткнулися з проблемою виховання своїх рідних чи прийомних дітей: з 01 вересня 2016 року в центрі соціально-психологічної реабілітації дітей «Злагода» будуть проводитися тренінги «Батьківство в радість». За направленнями на курси необхідно звертатися до служби у справах дітей за адресою: вул. Першотравнева, буд. 8, м. Біла Церква, контактний телефон (04563) 5-22-42, 5-22-46.

 



Опубліковано: 12 серпня 2016 року
Поділитися