За наявних ресурсів на прибирання снігу було прикладено максимум зусиль

     Про це під час прес-конференції, яка відбулася 13 лютого поінформувала заступник начальника департаменту ЖКГ- начальник відділу благоустрою та екології  Альона Колотницька.

     Всі ми бачимо на скільки зима цього року влаштовувала випробування: багаторазові рясні снігопади, перепади температури, і як наслідок -  дощі та ожеледиця, багатоденні великі морози, які  призводили до накопичення снігу та ін. До речі, середні показники аналогічного періоду за минулі роки показували середньодобову температуру 2-4°C вище нуля, а в цьому році  -5 °C нижче нуля.

     При таких умовах у великих містах України були десятибальні затори, проте, в Білій Церкві заторів не виникло завдяки тому, що цілодобово працювали відповідні служби.

     «Під час снігопадів на дорогах міста працювало 22 одиниці техніки, 15-16  спеціальних машин прибирали сніг на прибудинкових територіях та тротуарах. Щоразу при випаданні снігу очищалося 250 км доріг, 230 км прибудинкових територій, близько 60 км тротуарів. Першочергово сніг прибирався із центральних вулиць і магістралей, мостів й шляхопроводів, потім, поетапно, з другорядних вулиць, приватного сектору, міжбудинкових проїздів та ін., - відзначила Альона Колотницька. – Звичайно, одночасно прибрати всі вулиці змоги не було, й при довготривалих снігопадах необхідно було по декілька разів повертатися на раніше прибрані вулиці. Тим часом сніг подекуди розтавав, наносився знову. Через це на окремих шляхах й виникли нашарування снігу, який наразі підчищається».

     Заступник департаменту ЖКГ-начальник відділу благоустрою та екології наголосила, що в цьому році, через систему Прозоро, було проведено закупівлі на санітарну очистку м.Біла Церква. Різниця з попередніми роками буде в тому, що зараз місто умовно поділено на 4 частини, кожну з яких будуть обслуговувати підприємства, що виграли конкурс. Це - ЖЕКи №1, 6, 7 та  ТОВ «Білоцерківське ШЕУ». Згідно  із технічними завданнями до обов’язків цих підприємств долучено й прибирання тротуарних частин та зупинок як в літній, так і зимовий період. Крім того, згідно з умовами договору, вся техніка яка працюватиме, з 01.03.2017р. має бути обладнана GPS-навігаторами, аби мати можливість без безпосереднього виїзду на об’єкт відслідковувати та контролювати в який час, де і коли відбувається прибирання.

     Своє бачення, що наразі необхідно робити в місті, аби забезпечити якісне прибирання снігу в подальшому, висловив міський голова Геннадій Дикий: «По-перше, в місті недостатня кількість  спеціальної техніки. Щоб вирішити це питання міської радою було прийнято рішення на базі КП БМР «Білоцерківсвітло» створити КП БМР «Муніципальне шляхово-експлуатаційне управління». На це комунальне підприємство ми зможемо закупити додаткову техніку.

     Крім того, багато років не зверталася увага на очищення пішохідних зон. У місті є лише 6 малогабаритних тракторів, які мають змогу очищати тротуари, внутрішньобудинкові проїзди. Я пропонуватиму депутатам міської ради, при перерозподілі коштів перевиконання бюджету розвитку, закупити таку додаткову техніку».

     Незважаючи на те, що запас піщано-сольовою суміші місто мало, міський голова також дав доручення департаменту ЖКГ створити стратегічний резерв піщано-соляної та гравійної суміші, оскільки остання в певних випадках є дієвішою: «При таких аномальних погодніх умовах, як в цьому році,  ми маємо оперативно реагувати й не чекати нових поповнень із кар’єрів», - зазначив міський голова.

     На питання  журналістів, яких  заходів вживатиме департамент ЖКГ, щоб при різкому розтаванні снігу уникнути заводнень, Альона Колотницька зауважила, що визначено проблемні зливоприймачі, які будуть систематично очищатися, аби забезпечити постійний відтік води.


Опубліковано: 14 лютого 2017 року
Поділитися