Як скоро запрацює Білоцерківський госпітальний округ?

   11 травня у Білоцерківській міській лікарні №2 відбулося засідання робочої групи щодо створення Білоцерківського госпітального округу. Захід був проведений з метою детального інформування механізму створення та умов подальшого функціонування даного госпітального округу, визначення його цілей, завдань, а також обговорення тих змін, які відбудуться у зв’язку з його впровадженням.

 

    До робочої групи увійшли: голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства Київської обласної державної адміністрації Наталія Бігарі, директор департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації Алла Арешкович, член громадської спілки з реорганізації системи охорони здоров’я України Володимир Юрченко, в.о. головного лікаря КЗ КОР «Київський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Олександр Курмишов, заступник міського голови м.Біла Церква Ольга Настіна.

 

    Розпочинаючи захід, Наталія Бігарі представила учасників заходу – голів 11 районів Київської області, що, як передбачається, увійдуть до госпітального округу, а також керівників та представників медичних закладів даних районів.

 

    Це такі райони, як: Білоцерківський, Богуславський, Володарський, Кагарлицький, Миронівський, Рокитнянський, Сквирський, Ставищанський, Таращнаський, Тетіївський та Ржищівський.

 

    «Київською обласною радою, і безпосередньо департаментом охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації, за рік зроблені колосальні напрацювання. Зокрема, вже практично опрацьований механізм створення госпітальних округів. На сьогодні вже затверджено 4 госпітальні округи, і відповідні робочі засідання були проведені у кожному з них. Відповідне засідання за участю голів 11 райрад відбулося й у Київській обласній раді. Мета сьогоднішньої зустрічі – окреслити плани роботи щодо створення Білоцерківського госпітального округу та у форматі спільного діалогу обговорити ті нагальні питання, які потребують першочергового вирішення», – наголосила Наталія Бігарі.

 

    Голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства, дитинства Київської обласної державної адміністрації зазначила, що Білоцерківський госпітальний округ буде найбільшим на Київщині, нараховуватиме 535 тис. населення, 40% із якого становитиме населення міста Біла Церква. Також відмітила, що ініційоване Кабінетом Міністрів України та Міністерством охорони здоров’я України питання створення госпітальних округів, по суті, не є чимось новим для Київщини, їх створенням займаються всі регіони України. І майбутнє галузі охорони здоров’я, у тому числі в Білоцерківському окрузі, будуть вирішувати три вертикалі: влада, медики та населення.

 

    Під час презентації Наталія Бігарі прокоментувала законопроект №2309А, який був підписаний Президентом України 03 травня ц.р. Зокрема, ним передбачається:

- заборона приватизації державних та комунальних лікарень;

- перехід від бюджетних установ медичних закладів до некомерційних та неприбуткових підприємств;

- можливість офіційно оплачувати надану медичну допомогу;

- господарська, управлінська, адміністративна свобода головного лікаря;

- створення спостережних рад при закладах;

- запровадження змішаної форми власності медичних закладів, а саме державно-приватного партнерства тощо.

 

У свою чергу, реформа медичної галузі передбачає створення єдиного медичного простору завдяки реалізації таких напрямків:

- розвиток первинної ланки,

 - концентрація високоспеціалізованої медичної допомоги та розвиток екстреної медичної допомоги;

 - маршрутизація пацієнта тощо.

 

    Зокрема, підставою для вдосконалення служби екстреної медичної допомоги є той факт, що у 8,53 млн випадках, що становить 74% від загальної кількості виїздів швидкої медичної допомоги, пацієнти залишаються на місці виклику, і тільки в решті, 26% (2,18 млн виїздів) – в подальшому госпіталізуються.

 

    Під час заходу присутні обговорили створення госпітальних рад, їхні функції та повноваження, створення та функціонування лікарень інтенсивного лікування в госпітальному окрузі тощо. Учасники заходу висловили пропозиції щодо обговорюваних питань, поділилися своїми напрацюваннями та окреслили подальші плани роботи.

 

    У заході також взяли участь: керуючий справами виконавчого комітету Білоцерківської міської ради Максим Свірський, в.п. начальника управління охорони здоров’я Білоцерківської міської ради Денис Яблонський, представники медичних закладів, представники громадськості та журналісти місцевих ЗМІ.

Як скоро запрацює Білоцерківський госпітальний округ?


Опубліковано: 12 травня 2017 року
Поділитися