Визначилися з основною ідеєю щодо реконструкції Торгової площі

19-20 листопада в м. Біла Церква відбулося засідання журі та визначення переможців конкурсу на розробку кращого концептуального рішення реконструкції площі Торгової.

 

У Білій Церкві управлінням містобудування та архітектури 01 березня було оголошено про проведення відкритого конкурсу. 13 листопада ц.р закінчився прийом конкурсних матеріалів для участі у ньому. Відповідне оголошення про проведення конкурсу та проекти, подані на розгляд журі, були оприлюднені на офіційному сайті Білоцерківської міської ради http://bc-rada.gov.ua/node/10640. Усі бажаючі мали змогу ознайомитися з ними як у електронному варіанті, так і в холі управління містобудування та архітектури Білоцерківської міської ради за адресою: місто Біла Церква, бульв. Олександрійський, 75, приміщення 134.

 

Першого дня відбулося засідання журі, під час якого були презентовані та обговорені подані проекти. 

 

У ході обговорення перед присутніми виступив міський голова Геннадій Дикий: «Усі роботи дійсно гідні та варті уваги. Я вдячний усім, хто поставився відповідально до визначеного завдання, адже мова йде про реконструкцію центральної історичної частини міста, тобто обличчя Білої Церкви. Кожен, хто приїде до міста вперше, обов’язково побачить цю площу. І надзвичайно важливо, щоб у людей залишилися лише позитивні враження. Завдання виконані якісно, що ускладнює нам вибір. Потрібно визначитися, чи зберегти історичний вигляд цієї площі, чи все ж осучаснити її. Проте у будь-якому випадку ми докладемо усіх зусиль, аби наше місто засяяло новими барвами!»

 

Голова журі, керівник Білоцерківської організації спілки архітекторів України Аркадій Дубік поінформував про умови конкурсу і зазначив, що він проводиться за ініціативи виконавчого комітету Білоцерківської міської ради  та міського управління містобудування та архітектури. Також його проведенню посприяли Київська обласна організація Національної спілки художників України та Білоцерківська організація Національної спілки архітекторів України. Конкурс був проведений відповідно до Програми розвитку комплексного благоустрою м. Біла Церква на 2017-2021рр.

 

До конкурсної комісії увійшли: міський голова Геннадій Дикий, секретар Білоцерківської міської ради Вадим Кошель, представники структурних підрозділів міської ради, місцеві архітектори, скульптори та художники, фахівці з Київського національного університету будівництва та архітектури, Національного університету «Львівська політехніка», управління ландшафтної архітектури та комплексного благоустрою департаменту містобудування та архітектури м. Київ.

 

Метою конкурсу є розробка та виявлення на конкурсній основі кращого концептуального рішення реконструкції площі Торгової. Воно передбачатиме урбаністичне комплексне вирішення її реконструкції, із виділенням окремих етапів втілення загального задуму або пускових черг, зважаючи на її важливе містобудівне значення для забудови усієї центральної частини міста.

 

За умовами, відкритий конкурс проходить два дні. Першого дня члени журі мають оглянути  конкурсні роботи, другого - прийняти рішення щодо визначення кращого проекту.

 

Матеріали конкурсних робіт подавалися анонімно, в паперовому конверті, під девізом у формі шестизначного числа. Інформація про авторів конкурсних пропозицій також подавалася в запечатаному конверті та була закодованою. Дані конверти відкриваються тільки після підбиття підсумків конкурсу.

 

Для участі в конкурсі було зареєстровано 5 робіт. Присутні мали змогу висловити своє бачення щодо кожного проекту та зробити зауваження, серед яких було озвучено питання паркувальних місць у деяких проектах, проблеми встановлення фонтанів та реставрації будівлі БРУМу, які потребують доопрацювання.

 

Також присутні звернули додаткову увагу на проекти, які містять план реконструкції площі під стелою Героям Небесної Сотні.

 

Обговоривши представлені проекти, члени журі зробили висновки та визначилися із призначенням призових місць.

 

20 листопада, за підсумками засідання журі, шляхом таємного голосування було визначено проекти, які посіли перше, друге, третє місця та обрали два проекти, які отримали заохочувальні премії.

 

Отож, отримавши найбільшу кількість голосів, перше місце посів проект – 010101 (автори: архітектори – Валерій Міщенко, Роман Жихарев, Катерина Жихарева, творчий керівник – В’ячеслав Міщенко).

 

 

Друге місце зайняв проект – 208521 (автор: архітектор Юрій Бабич). 

 

Відповідно третє місце отримав проект – 946494 (автор: архітектор – Сергій Адаменко). 

 

Переможці отримають премії: за І місце – 64 тис. 150 грн; за ІІ місце – 48 тис. 115грн; ІІІ місце – 32 тис. 075 грн; заохочувальні премії – 12 тис. 830 грн. з урахуванням нарахувань та утримань згідно із чинним законодавством України.

 

Проект-переможець має пройти містобудівну раду, обговорення за участю фахівців. Можливо, до нього будуть внесені зміни, враховуючи пропозиції та зауваження тощо.

 

В обговоренні взяли участь: секретар Білоцерківської міської ради Вадим Кошель, депутати Білоцерківської міської ради Володимир Бабенко, Сергій Беркут, Володимир Вовкотруб, Андрій Король, Андрій Лєонов, Юрій Петрик, Олександр Русс, Андрій Тищенко, заступник директора КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» Оксана Сахарова, представники структурних підрозділів міської ради, громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

 

Трансляцію конкурсу можна переглянути на офіційному веб-сайті Білоцерківської міської ради.

Визначилися з основною ідеєю щодо реконструкції Торгової площі


Опубліковано: 20 листопада 2019 року
Поділитися