Визначилися з основною ідеєю щодо реконструкції площі ім.Т.Г.Шевченка

05-06 листопада в м.Біла Церква відбулося засідання журі конкурсу на розробку кращого концептуального рішення реконструкції площі ім. Т.Г.Шевченка з визначенням місця розташування пам’ятника Т. Г. Шевченку.

У місті Біла Церква було оголошено про проведення відкритого конкурсу. 30 жовтня ц.р закінчився прийом конкурсних матеріалів для участі у ньому. Відповідне оголошення про проведення конкурсу та проекти, подані на розгляд журі, були оприлюднені на офіційному сайті Білоцерківської міської ради. Всі бажаючі мали змогу ознайомитися з ними як у електронному варіанті, так і в холі управління містобудування та архітектури Білоцерківської міської ради за адресою: місто Біла Церква бул. Олександрійський, 75 приміщення 134.

05 листопада відбулося засідання журі конкурсу на розробку кращого концептуального рішення реконструкції площі ім. Т. Г. Шевченка з визначенням місця розташування пам’ятника Т.Г. Шевченку в м. Біла Церква.

Відкриваючи захід, начальник управління містобудування та архітектури міської ради Олександр Терещенков поінформував, що конкурс проводиться за ініціативи виконавчого комітету Білоцерківської міської ради  та місцевого управління містобудування та архітектури, за сприяння та участі Київської обласної організації архітекторів України, відповідно до Програми розвитку комплексного благоустрою м.Біла Церква на 2017-2021рр.

Метою конкурсу є розробка та виявлення на конкурсній основі  кращого концептуального рішення реконструкції площі ім. Т.Г.Шевченка  з визначенням місця розташування пам’ятника Кобзарю.

За умовами відкритий конкурс відбувається два дні. Першого дня члени журі мають оглянути  запропоновані роботи, другого- прийняти рішення щодо визначення кращого проекту.

Олександр Терещенков зауважив, що матеріали конкурсних робіт подавалися анонімно, в паперовому конверті, під девізом у формі шестизначного числа. Інформація про авторів конкурсних пропозицій також подавалася в запечатаному конверті та була закодованою. Дані конверти будуть відкриті тільки після підбиття підсумків.

Отож, для участі в конкурсі зареєстровано 6 робіт. Члени журі, до складу якого входять місцеві архітектори, скульптори та художники, а також фахівці з Київського національного університету  будівництва та архітектури, Національного університету «Львівська політехніка», управління ландшафтної архітектури та комплексного благоустрою департаменту містобудування та архітектури м.Київ та присутні депутати міської ради мали змогу висловити своє бачення щодо кожного проекту.

Зокрема, виступаючі, оголошуючи свої думки, зупинилися на позитивних рішеннях, ідеях та моментах кожного із запропонованих проектів, а також на тих нюансах – які потрібно змінити, доопрацювати, або ж виключити із загальної концепції.

Варто зауважити, що архітектори запропонували цікаві ідеї, які передбачають створення як традиційних площ із використанням озеленення, фонтанів, лавок, так і облаштування багатофункціональних зон для відпочинку білоцерківців. Деякі проекти мають архітектурні фрагменти. Цікавим рішенням також є запропоновані ідеї створення пам’ятника Кобзареві у молодому віці, адже саме тоді він перебував у Білій Церкві. Один із проектів, на думку виступаючих, не зовсім відповідав вимогам та поставленим завданням, проте мав цікаву ідею створення «площі вишиванки», яка обов’язково має бути відмічена заохочувальним призом.

Недоліками в проектах було названо такі моменти: відсутність місць для парковки автомобілів, не зовсім вдало продумана кольорова гамма, подекуди – масивні вхідні групи та занадто багато елементів, які дробитимуть площу та ін.

Головна увага членів журі була акцентована на необхідність розробки загальної концепції для всієї площі, включаючи навколишні будівлі, а не лише площинної частини. Проект-переможець має вирішувати загальну кольорову гамму, гармонійно перекликатися із ще одним історичним об’єктом міста – Торговою площею.

Обговоривши та проаналізувавши проекти члени журі зробили свої висновки.

06 листопада,  за підсумками засідання журі, шляхом таємного голосування було визначено проекти, які посіли перше, друге та третє місце.

Отож, отримавши найбільшу кількість голосів перше місце посів проект – 921921 (автори: архітектори - Омеляненко Василь Миколайович, Омеляненко Євген Васильович,  м.Біла Церква).

Друге місце зайняв проект – 757897 (автори: архітеектори - Бабич Юрій Іванович, Цуп Юлія, скульптор – Корень Володимир м.Біла Церква).

Відповідно третє місце отримав проект – 182846 (автори: ТзОВ «Арніка» - Малярчук Костянтин Іванович, Лукащук Руслан Миколайович, м.Львів).

Переможці отримають премії: за І місце – 62тис. 22 грн; за ІІ місце – 46 тис. 667грн; ІІІ місце – 31тис.111грн з урахуванням нарахувань та утримань згідно із чинним законодавством України.

Як наголосив начальник управління містобудування та архітектури міської ради Олександр Терещенков, визначення проекту-переможця не означає, що відразу розпочнеться розробка проектно-кошторисної документації на його реалізацію. Він має пройти містобудівну раду, обговорення за участю фахівців, можливо у ньому можуть бути проведені певні зміни, додані ті чи інші елементи, враховані пропозиції та зауваження тощо.

Обидва дні проведення конкурсу транслювалися в онлайн-режимі на ютуб-каналі Білоцерківської міської ради.

У заході взяли участь депутати міської ради Володимир Бабенко, Андрій Король, представники структурних підрозділів міської ради, журналісти місцевих ЗМІ.

Сподіваємося, що невдовзі Біла Церква матиме сучасну, красиву площу, що увіковічнюватиме пам’ять про Великого сина України та стане одним із улюблених місць відпочинку містян.

Визначилися з основною ідеєю щодо реконструкції площі ім.Т.Г.Шевченка


Опубліковано: 06 листопада 2019 року
Поділитися