У Білій Церкві відбулася спільна молитва за долю дітей-сиріт

06 листопада в Білій Церкві відбувся День молитви за сиріт – традиційний  захід, під час якого віруючі люди з різних Церков та релігійних організацій по всьому світу просять Всевишнього про захист, благословення та щасливі родини для всіх дітей-сиріт, а також про Божу ласку для тих, хто приймає та виховує їх у своїх сім’ях. «День молитви» відбувається щорічно, у другу неділю листопада, і цьогоріч він припадає на 10 листопада.

Організаторами заходу виступили: управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації, служба у справах дітей та сім’ї Київської обласної державної адміністрації, Київська обласна рада Церков та релігійних організацій, Альянс «Україна без сиріт».

Під час заходу до присутніх звернувся заступник голови Київської обласної державної адміністрації В’ячеслав Кучер, який наголосив, що питання сирітства є дуже важливим, і влада Київської області приділяє значну увагу його вирішенню, як і державна влада в цілому. Зокрема, за рахунок державних субвенцій виділяються кошти на придбання квартир, цільові програми тощо. Заступник голови КОДА сказав слова вдячності організаторам заходу, висловив сподівання, що з кожним днем дітей-сиріт буде менше, а також зачитав вітальну адресу від голови Київської обласної державної адміністрації Олексія Чернишова, у якій він закликає учасників заходу не бути байдужими до проблем сирітства, акцентує увагу, що усиновлення, встановлення опіки, піклування, створення прийомної сім’ї чи дитячого будинку сімейного типу – це акти великої соціальної ваги, прояв гуманізму та природної потреби материнства та батьківства.

Зі словами настанови та молитви до присутніх звернулися: керуючий Переяславсько-Вишневською єпархією Православної Церкви України, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр; керуючий Білоцерківською єпархією Української Православної Церкви, митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин; настоятель Парафії Блаженнішої Княгині Ольги Української Греко-Католицької Церкви м. Біла Церква, протоієрей Євген Мерімерін; настоятель костелу Св.Іоанна Хрестителя Римо-Католицької Церкви Київсько-Житомирської Дієцезії м. Біла Церква, священик Анатолій Менжиєвський; уповноважена представниця Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів в Україні Катерина Сердюк; муфтій Духовного управління мусульман України «Умма» Шейх Саїд Ізмагілов та ін.

У рамках заходу всі присутні спільною молитвою звернулися до Всевишнього і попросили допомоги та благословення для дітей, які позбавлені батьківської любові. Своїми історіями всиновлення дітей поділилися батьки-всиновителі; з творчими дарунками виступили діти, яким пощастило знайти прийомну сім’ю.

У рамках заходу для дітей були проведені майстер-класи та розваги, ігри, облаштовано фотозону. Учасники заходу мали змогу також переглянути виставу «Бременські музиканти» та за бажанням здійснити екскурсію до Білоцерківського краєзнавчого музею.

Як наголосили під час заходу, День молитви за сиріт – це день не тільки сиріт, але й батьків-вихователів, прийомних батьків, патронатних вихователів, усиновлювачів, завдяки яким діти-сироти отримали шанс на щасливе майбутнє. І саме завдяки таким людям на Київщині понад 3 тис. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виховуються в сім’ї. В Україні проживає 7 млн дітей, 102 тис. з яких є сиротами. Кожного року 10 тис. дітей сиротіє, втрачаючи своїх батьків. У Київській області від 400 до 500 дітей кожного року втрачають свою сім’ю. У 70% випадках діти стають сиротами при живих батьках. Попри зменшення статистки народжуваності в Україні кількість дітей-сиріт, на жаль, не зменшується.

У заході взяли участь: міський голова Геннадій Дикий, заступник Білоцерківського міського голови Катерина Литвиненко, начальник управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації Ігор Золотоверх, засновник та голова ГО «Об’єднання соціальних проектів «Отчий Дім» Роман Корнійко, священнослужителі та представники релігійних громад, представники служби у справах дітей Білоцерківської міської ради, діти, батьки, журналісти місцевих ЗМІ та ін.

У Білій Церкві відбулася спільна молитва за долю дітей-сиріт


Опубліковано: 06 листопада 2019 року
Поділитися