Вшанування пам’яті жертв Голокосту: пам’ятати, аби не допустити знову

27 січня у Білій Церкві відбувся захід з нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту. Саме цього дня, 27 січня 1945 року були звільнені в’язні найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі.

Тож цього дня біля Меморіалу жертвам Голокосту та праведникам народів світу Білої Церкви зібралися представники міської влади, громадськості різних поколінь, аби разом з усім світом віддати данину пам’яті жертвам Голокосту – 6 мільйонам осіб єврейської національності, 1,5 мільйони з яких – діти. Кількість осіб єврейської національності, які проживали на теренах України, перевищує 1,5 млн осіб; Біла Церква втратила більше 4,5 тис. мешканців єврейського походження.

Міський голова Геннадій Дикий, який звернувся до присутніх, наголосив, що сьогодні ми згадуємо ті страшні часи, аби вони ніколи не повторилися.

«Я надзвичайно вдячний усім тим людям, які висвітлили цю трагічну історичну подію. Особисто я також долучився до цього, спілкувався з перекладачкою, яка працювала над перекладом висновків Гаазького трибуналу – саме з цієї події, що сталася в Білій Церкві. Цей страшний злочин дійсно відбувався в нашому місті. Важко говорити про це, але ми маємо завжди пам’ятати всі ці події і переказувати наступним і наступним поколінням – тільки для того, щоб ніколи ані в Україні, ані в світі більше не відбулося такого страшного злочину. Земля пухом невинно убієнним. Вважаю, що ті злочини, які були скоєні проти людства, проти людяності, ще недостатньо засуджені», – наголосив Геннадій Дикий.

До присутніх також звернулися: заступник міського голови Катерина Литвиненко, члени виконавчого комітету Вадим Фастівський, Павло Козирєв.

Під час заходу були зачитані імена праведників народів світу Білої Церкви. Це небайдужі люди, які, ризикуючи власним життям, життям своїх дітей намагалися допомогти вижити своїм сусідам, знайомим або й зовсім незнайомим особам єврейської національності. На стіні пошани Яд Вашем меморіального комплексу Катастрофи та Героїзму єврейського народу в Єрусалимі вміщені прізвища білоцерківців, зарахованих до числа праведників народів світу. Їхні імена викарбувані на стінах Меморіалу жертвам Голокосту та праведникам народів світу Білої Церкви. Це Грубич Олена, Костюшко Марія, Костюшко Олександр, Костюшко Петро, Кравченко Микола, Навроцький Микола, Навроцька (ім’я невідоме), Паценко Софія, Ромич Мотрона, Ромич Іван, Форсюк Таїсія, Шутенко Одарка, праведниця Бабиного Яру Сацкова Віра, праведник України Івчук Анатолій.

Пам’ять усіх, хто загинув під час Голокосту, а зокрема дітей, присутні вшанували хвилиною мовчання. Учасники заходу поклали до підніжжя Меморіалу квіти, м’які іграшки, а також каміння, що за традицією єврейського народу є символом вічної пам’яті та скорботи за померлими.

Присутніх також закликали долучитися до щорічної всесвітньої акції «We remember» («Ми пам’ятаємо»), яка проводиться за ініціативи єврейських громадських організацій уже кілька років поспіль на спогад про трагедію Голокосту. Суть акції полягає в тому, що її учасники мають зробити фото із хештегом  #weremember та розмістити на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук».

У заході взяли участь: депутати Білоцерківської міської ради, члени виконавчого комітету міської ради, представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ та ін.

 

Вшанування пам’яті жертв Голокосту: пам’ятати, аби не допустити знову


Опубліковано: 27 січня 2020 року
Поділитися