Презентація книги Анатолія Кульчицького «Стою на землі»

27 січня в м.Біла Церква відбулася презентація книги Анатолія Кульчицького «Стою на землі», присвяченої українському поету,  Герою України Борису Олійнику.  

Борис Олійник (22.10.1935  р. - 30.04.2017 р.) також був перекладачем, членом НАНУ, головою Українського фонду культури у 1987 - 2017 роках, Почесним академіком Академії мистецтв України, членом правління Національної спілки краєзнавців України. Творчий доробок поета - понад сорок книг. Найвідомішими вважаються «Вибір» (1965), «Коло» (1968), «Стою на землі» (1973), «Заклинання вогню» (1978), «Сива ластівка» (1979), «У дзеркалі слова» (1981), «Поворотний круг» (1989), «Таємна вечеря» (2000), поема «Сім» (1988).

У ході заходу автор видання «Стою на землі» Анатолій Кульчицький розповів про те, як виникла ідея написати книгу спогадів про незабутнього великого поета. Присутні на заході мали змогу прослухати уривки з книги у виконанні автора про життєвий та творчий шлях Бориса Олійника, ознайомитися із поезією поета.

Варто зауважити, що поет в своїй творчості і в своїх виступах завжди стверджував, що суверенітет – священне право українців, як і всякого народу на землі. 

Анатолій Кульчицький  розповів, що відомий поет неодноразово бував у Білій Церкві й не раз казав, що любить наше місто.  Навіть погруддя Т.Г.Шевченка, яке встановлено у місті над Россю з’явилося у нас завдяки Борису Іллічу, адже саме він порадив автору С. Ковальову подарувати погруддя місту.

Анатолій Кульчицький  також висловив слова вдячності всім, хто допомагав та сприяв виходу в світ книги «Стою на землі».

Звернувшись до присутніх радник міського голови Білої Церкви Анатолій Антонюк наголосив на вагомій ролі Бориса Олійника у відстоюванні незалежності та соборності України, адже будучи представником в закордонних делегаціях у європейських країнах, ще наприкінці вісімдесятих років минулого століття, першим на широкий загал розповів про Голодомор в Україні 1932-1933рр. Протягом всього життя він робив все можливе, аби Україна була вільною та незалежною.

Серед гостей заходу були президент Київської обласної торгово-промислової палати Олександр Рябоконь й представники населених пунктів, які також полюбляв відвідувати Борис Олійник, зокрема із с. Яблунівка, смт.Рокитне.  Гості поділилися спогадами про поета та висловили слова вдячності Анатолію Кульчицькому за увіковічення пам’яті про нього, адже відтепер наступні покоління зможуть дізнатися яким в житті був Борис Ілліч, які мав життєві погляди та переконання тощо.

Поезії поета читали вихованці театральної студії «Пролог» Центру позашкільної освіти та професійного самовизначення учнівської молоді «Соняшник», студенти Державного навчального закладу «Білоцерківське професійно-технічне училище ім. П.Р.Поповича». Своє мистецтво, в тому числі й пісні на слова Бориса Олійника, присутнім на заході дарували вокальний ансамбль «Співограй», народний муніципальний аматорський хор «Від серця до серця», ансамбль гармоністів з м. Жашків та ін.

У заході взяли участь, начальник відділу культури і туризму міської ради Юлія Ковальська, представники творчої інтелігенції, навчальних закладів міста та ін.

Для довідки: Анатолій Кульчицький – заслужений працівник культури України, член Національної музичної спілки, почесний професор Білоцерківського національного аграрного університету. Почесний громадянин Білої Церви, Вишгорода та Білоцерківщини.  Лауреат ряду міжнародних та всеукраїнських премій, нагороджений грамотами Верховної Ради України, медалями та ін. Автор понад 700 пісень, 7 вокальних циклів, 18 виданих книг з піснями, поезіями та прозою.

Презентація книги Анатолія Кульчицького «Стою на землі»


Опубліковано: 28 січня 2020 року
Поділитися