Відбулося позачергове засідання протиепізоотичної комісії

27 січня у Білій Церкві відбулося позачергове засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Білоцерківській міській раді.

 

На обговорення було винесено одне питання: «Епізоотична ситуація щодо грипу птиці у світі. Ризики поширення та заходи контролю грипу птиці в Україні».

 

У ході заходу присутні заслухали доповіді секретаря комісії, головного спеціаліста відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Білоцерківського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області Євгена Бобокала та провідного лікаря ветеринарної медицини – епізоотолога Білоцерківської міської державної лікарні ветеринарної медицини Євгена Гладкого.

 

Спікери детально ознайомили учасників засідання з епізоотичною ситуацією щодо грипу птиці в країнах Європи, в т.ч. країнах, які межують з Україною. Зокрема, було зазначено, що за офіційними повідомленнями Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ) та європейської системи нотифікації про захворювання тварин (ADNS) у 2018-2019 роках грип птиці реєструвався в 11 країнах ЄС (128 спалахів). У січні 2020 року спалахи грипу птиці зареєстровані в Республіці Польща, Словацькій Республіці, Угорщині та Румунії. В Україні це захворювання востаннє фіксувалося 2016 – на початку 2017 років. Станом на початок 2020 року в домогосподарствах та підприємствах України утримується майже 220 млн голів птиці.

 

Відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області 18.01.2020 року в ПП «Хутір» (с. Бугаків, Немирівського району, Вінницької області) було зареєстровано загибель птиці. Рішенням головного державного ветеринарного інспектора Вінницької області від 18.01.2020 року №02/01 до з’ясування обставин загибелі птиці та встановлення діагнозу були введені карантинні обмеження на 72 години. При дослідженні відібраних проб біоматеріалу встановлено діагноз на грип птиці. За попередньою інформацією в ПП «Хутір» станом на 01.01.2020 рік утримувалося близько 98 тис. голів птиці яєчного напрямку. В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці.

 

Також присутніх було поінформовано про заходи, які вживаються Білоцерківською міською державною лікарнею ветеринарної медицини щодо профілактики та недопущення грипу птиці на територію міста та району у 2019 році та що заплановано на 2020 рікю Зокрема у 2019 році проведено Державний моніторинг по якому відібрано 125 проб на серологічні дослідження та 45 вірусологічні дослідження. За 2019 рік силами лікарні проведено обстежень 6253 двори.

 

Заслухавши та врахувавши зібрану інформацію, думку членів комісії, голова комісії, заступник міського голови Олександр Поляруш виніс на голосування рішення взяти до відома інформацію про епізоотичну ситуацію щодо грипу птиці та стан виконання заходів щодо його профілактики, продовжити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність із розведення, вирощування, забою птиці та обігу продукції з неї, а також серед населення щодо заходів з профілактики грипу птиці.

 

Також було надано доручення начальнику Білоцерківської міської державної лікарні ветеринарної медицини Анатолію Золотаренку, щодо посилення контролю за переміщенням птиці та продукції з неї, за дотриманням вимог діючого законодавства при реалізації живої птиці та продукції птахівництва, та у разі виявлення або надходження повідомлень про захворювання та/або загибель птиці здійснити заходи згідно з Планом дій при підозрі захворювання (загибелі) птиці на високопатогенний грип.

 

Керівникам м’ясопереробних підприємств доручено посилити контроль за переміщенням птиці та продукції з неї шляхом перевірки супровідних документів при їх надходженні з господарств на забійні та/або переробні підприємства.

 

У заході взяли участь: заступник голови комісії, начальник Білоцерківського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області Володимир Вовкотруб, члени ДНПК, представники підприємств міста, що здійснюють діяльність із розведення, вирощування, забою птиці та обігу продукції з неї. 

Відбулося позачергове засідання протиепізоотичної комісії


Опубліковано: 27 січня 2020 року
Поділитися