Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

Всесвітній день боротьби з раком молочної залози відзначається  щорічно більш ніж у 45 країнах світу. Згідно з указом Президента України від 17 січня 2005 року, в нашій державі також щорічно 20 жовтня проводиться Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Головна мета організації та проведення просвітницьких заходів у цей день –привернення уваги суспільства до вирішення проблеми раку молочної залози, пропаганда своєчасної діагностики захворювання на початкових стадіях для належного його лікування.

Рак молочної залози – одне з найпоширеніших онкологічних захворювань у жінок. Захворіти на рак молочної залози може практично кожна жінка і, що для багатьох є несподіванкою, багато чоловіків. Найчастіше ця проблема виникає у жінок після 40 років, які мають спадкову схильність до даного захворювання. Факторами додаткового ризику медики називають пізню менопаузу, паління, пізні перші пологи (після 35 років), переривання вагітності, ожиріння  тощо.                            
Причини раку молочної залози можуть бути обумовлені генетичною схильністю, а також способом життя і особливостями харчування. Тобто, якщо в сім'ї дане захворювання зустрічається в різних поколіннях, то ризик захворіти підвищується. Так само на виникнення раку молочної залози впливає вік, але тільки в разі нехтування своїм здоров'ям протягом тривалого часу (запущені хронічні захворювання, неправильне харчування протягом багатьох років). Так що піклуватися про себе треба весь час, а не тільки з появою симптомів раку або іншого захворювання.

Статистика свідчить, що рак молочної залози найбільш поширений в індустріально розвинених країнах. Причина криється не тільки в екології, але і в зміні способу життя. Тому для всіх жінок віком від 13 до 90 років велику роль відіграє профілактика раку молочної залози. В першу чергу потрібно уважно поставитися до свого харчування - в раціоні обов'язково повинні бути свіжі фрукти й овочі. Уникайте вживання жирної та смаженої їжі, а також продуктів, що містять барвники та інші хімічні добавки. Не варто носити нижню білизну, яка занадто тисне на груди і порушує циркуляцію крові. Не слід зловживати алкоголем. Для зняття стресових станів необхідно робити  розслаблюючу гімнастику. Нормовані навантаження повинні поєднуватися з повноцінним відпочинком.

За останні роки медицина досягла дуже високих результатів у лікуванні раку молочної залози: встановлено основні фактори, що впливають на розвиток хвороби, значно удосконалено обладнання для діагностики раку молочної залози, з’явились більш ефективні хіміопрепарати.

Будь-яке захворювання легше попередити, ніж вилікувати. Будьте уважні до свого здоров'я, піклуйтеся про себе і своїх близьких.

Отримати кваліфіковану медичну допомогу при захворюванні на рак молочної залози можна в КЗ КОР «Білоцерківський обласний онкологічний диспансер» за адресою: м. Біла Церква, вул. Ярослава Мудрого,56; тел. реєстратури - 5-13-48, тел. завідувача консультативною поліклінікою - 5-01-15.

Інформація  від управління охорони здоров’я 


Опубліковано: 21 жовтня 2019 року
Поділитися