Всесвітній день боротьби з малярією

    25 квітня Всесвітня організація охорони здоров’я відзначає Всесвітній день боротьби з малярією. Щорічно реєструється 250 мільйонів випадків захворювання на малярію і майже 800 тис. людей гине від цієї хвороби..

 


    Малярія завжди була і є однією з найнебезпечніших хвороб людини. Вона приводила до занепаду великі країни, знищувала народи, вирішувала результати війн.
Малярія, раніше відома як болотна лихоманка - паразитарне захворювання, збудником якого є найпростіші (плазмодії малярії), що передаються від хворої до здорової людини через укуси інфікованих малярійних комарів роду Anopheles. Хвороба найбільш поширена в країнах з тропічним кліматом, але і на території України зустрічається комар, який може бути переносником малярії.

 

    Захворіти на малярію може кожен, до груп особливого ризику відносяться діти раннього віку, вагітні жінки, люди з ВІЛ/СНІДом, особи з неендемічних районів, що здійснюють міжнародні поїздки, іммігранти з ендемічних районів. Імунна відповідь проти малярійної інфекції розвивається повільно та дуже слабка і практично не захищає проти повторних інфекцій. Вакцина від малярії знаходиться в стадії розробки.

 

    Особам, які планують відвідати ендемічні з малярії країни, слід запам’ятати такі правила:

бути обізнаним щодо ризику зараження, інкубаційного періоду, основних симптомів малярії;

берегтися від укусів комарів;

приймати протималярійні препарати з метою особистої профілактики;

негайно звертатись до лікарів у разі появи лихоманки з метою своєчасного встановлення діагнозу «малярія» та призначення схеми лікування.

 

    Особиста хіміопрофілактика – це вживання протималярійних препаратів особами, які виїжджають у високоендемічні осередки малярії. Прийом хіміопрепаратів починають за тиждень до в’їзду у вогнище, продовжують протягом всього перебування у вогнищі та протягом 4 – 6 тижнів після виїзду з вогнища.

 

    Призначення будь-якого препарату потребує попередньої консультації лікаря. Слід суворо дотримуватись схеми та дозування препарату. За умови регулярного прийому препаратів можна значно знизити ризик захворювання тяжкими формами малярії, попередити ускладнення хвороби. У разі будь-якого підвищення температури під час перебування на небезпечних територіях чи після повернення, слід звернутись до лікаря, повідомивши його про поїздку до ендемічної країни протягом останніх трьох років, та виконувати всі його рекомендації. Захворювання на малярію можна попередити, вчасно проводячи хіміопрофілактику та уникаючи укусів комарів!


Управління охорони здоров’я міської ради


Опубліковано: 25 квітня 2017 року
Поділитися