Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона

    11 квітня в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона. Цей день проводиться з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я і покликаний підвищити інформованість нашого суспільства про захворювання Паркінсона, надати підтримку хворим паркінсонізмом і їх сім’ям, а також зробити свій внесок у подолання цієї страшної недуги.

 

    Хвороба Паркінсона є хронічним прогресуючим захворюванням центральної нервової системи. Вперше описано в 1817 р. англійським лікарем Джеймсом Паркінсоном, що жив з 1755 по 1824 рік.

 

    Перші симптоми хвороби Паркінсона починаються поступово і людина не одразу зважає на них. Це втома, загальне нездужання, хиткість при ходьбі, затруднення при виконанні елементарних рухів, сповільнення мови, яке супроводжується виникненням гугнявості при вимові певних слів, зміна почерку, коли він стає дрібним і тремтячим. Також сповільнюється хід думок, хворий може забувати окремі слова. Пацієнти стають дратівливими, скаржаться на депресію без будь-якої причини.

 

    Хвороба Паркінсона повному вилікуванню не підлягає, але чим скоріше вдається виявити це захворювання і розпочати лікування, тим сприятливішим є прогноз щодо збереження працездатності людини. Існує великий вибір ліків, які допомагають при хворобі Паркінсона, зокрема при переважанні тих чи інших симптомів, проте лікарі застерігають: самолікування може бути вкрай небезпечним. Лікування хвороби Паркінсона має проводити виключно лікар-невролог.


Інформація від управління охорони здоров’я.


Опубліковано: 10 квітня 2017 року
Поділитися