Вперше Біла Церква матиме свій кредитний рейтинг

18 квітня у Білій Церкві відбулося підписання тристороннього договору між виконавчим комітетом Білоцерківської міської ради, Агенцією стратегічного розвитку Білої Церкви та рейтинговим агентством IBI-Raiting щодо визначення та оновлення кредитного рейтингу та рейтингу інвестиційної привабливості м. Біла Церква.

 

Кредитний рейтинг міста - оцінка кредитоспроможності міста в цілому, що характеризує здатність міста своєчасно та в повному обсязі виплачувати відсотки та основну суму боргу за своїми борговими зобов’язаннями, а також його платоспроможність. 

 

Рейтинг інвестиційної привабливості міста – це оцінка, яка визначається на основі комплексного аналізу інформації щодо показників соціально-економічного розвитку, нормативної бази, системи місцевого управління і самоврядування у регіоні і ступеню їхнього впливу на інвестиційний клімат на даній території. Він  свідчить про привабливість міста з точки зору інвестування коштів у його розвиток і реалізацію тут інфраструктурних проектів.

 

Кредитний рейтинг та рейтинг інвестиційної привабливості дозволить місту виділяти себе серед інших, продемонструвати рівень бізнес-культури, підвищити привабливість Білої Церкви, провести передінвестиційну підготовку, а також підтримувати імідж надійного позичальника.  До того ж місто уперше отримає вищезазначені рейтинги.

 

Тристоронній договір підписали міський голова Геннадій Дикий, директор КП БМР «Агенція стратегічного розвитку Білої Церкви» Олександр Прилуцький та директор рейтингового агентства IBI-Raiting Олексій Амфітеатров.

 

У ході заходу Геннадій Дикий наголосив: «Міська влада  постійно проводить роботу щодо  поліпшення інвестиційного і ділового клімату. Зараз ми вибудовуємо нову систему управління містом на усіх рівнях. Ми відкриті для інвесторів, тому готові пройти перевірку і отримати об'єктивну оцінку від незалежного рейтингового агентства".

 

Міський голова також відмітив, що наразі  це дуже важливе питання, бо на сьогодні між містами існує боротьба за залучення інвестицій, кредитних та грантових коштів.  Крім того, отримання рейтингів дасть можливості проаналізувати ті недоліки, які є в місті й працювати над покращенням позицій, щоб довіра бізнесу до влади була високою, адже це дасть можливість залучати різноманітних фінансових донорів й покращувати розвиток бізнесу.

 

«Ми маємо досить амбітні плани щодо реалізації певних крупних проектів. Які дадуть поштовх для подальшого розвитку нашого міста. Одним із таких проектів -  розвиток аеропорту в м.Біла Церква. І привітати один –одного  з позитивною роботою ми зможемо тоді, коли зможемо залучити перші серйозні інвестиції та реалізувати плани»,- зауважив міський голова та поінформував, які заходи вже проводяться у місті щодо покращення інвестиційної привабливості й залучення донорських коштів.

 

«Позитивним є вже сам факт наявності у міста кредитного рейтингу, незалежно від його рівня. Оскільки це свідчитьпро прозорість роботи міської влади і викликає довіру інвесторів. А високий рівень рейтингу, ще і дозволить залучати інвестиції по нижчій процентній ставці. Рейтинг- це відкритий документ, за яким інвестори розумітимуть як розвивається Біла Церква, які програми функціонують в ній, які діють процедури проходження інвестицій та як місто реагує на ріст і падіння загальнодержавної економіки тощо, -відмітив Олексій  Амфітеатров. – Протягом місяця аналітики агентства проведуть повномасштабний аналіз показників соціально-економічного, бюджетного розвитку м. Біла Церква й нададуть дані рейтинги».

 

Олександр Прилуцький: «Місто має великий економічний потенціал. Згідно із Стратегією розвитку Білої Церкви до 2025 року ми плануємо залучити 250 млн умовних одиниць інвестицій. Аби досягти таких результатів, нам потрібно отримати кредитний рейтинг. Отримання такого рейтингу – можливість мати фінансові індикатори, необхідні для учасників ринку. Це ніби перепустка у світ «великих» інвестицій».

 

Отож,  аналітичні дослідження для міста проводитиме  рейтингове агентство IBI-Raiting.  Воно є одним з небагатьох акредитованих (уповноважених)  рейтингових агентств України. На сьогодні IBI-Rating займає лідируючі позиції на ринку рейтингових послуг, будучи компанією, яка найбільш динамічно розвивається. Агентством присвоєно та підтримується близько 200 рейтингів. Клієнти агентства представлені у всіх секторах економіки: корпоративному, фінансовому та муніципальному. Крім того, IBI-Rating бере активну участь у багатьох процесах, які відбуваються на фінансовому ринку України, зокрема виступає організатором круглих столів, прес-конференцій, вивчає законодавчу діяльність регуляторів.

 

Щодо муніципального сектору економіки, то у портфелі агентства робота з 11-ма містами України, серед яких Вінниця, Житомир, Львів, Кременчук, Житомир, Одеса та інші міста.

Вперше Біла Церква матиме свій кредитний рейтинг


Опубліковано: 18 квітня 2018 року
Поділитися