Біла Церква піднялася у Рейтингу прозорості міст (Transparency International)

Про це свідчить показник Білої Церкви у Рейтингу прозорості міст Transparency International. У минулому році наше місто посідало 50 місце (https://transparentcities.in.ua/rating/) з коефіцієнтом 29,4, хоча були й періоди, коли Біла Церква посідала 51 та 54 місця. Але завдяки покращенню роботи міської влади за низкою параметрів Біла Церква піднялася на 22 місце (https://transparentcities.in.ua/rating/?rating-year=current) з коефіцієнтом 38,5. Тобто коефіцієнт ефективності роботи міської ради зріс на 9,1 пунктів, що дало змогу Білій Церкві зміститися на 28 сходинок вгору.

 

Зокрема, більш ефективною стала робота відповідно до таких критеріїв, як інформація про роботу органів місцевої влади; доступ та участь – місто має громадський бюджет, громадськість може бути присутньою на засіданнях комісій ради, оприлюднюються проекти рішень ради за 20 робочих днів до розгляду на пленарному засіданні; закупівлі – працює чудова система звітування видатків розпорядників бюджетних коштів ZVIT.PRO, бюджетування та контракти тощо.


З метою підвищення прозорості діяльності міської влади було здійснено низку заходів, а саме:

- керуючим справами виконавчого комітету міської ради Сергієм Постівим проведено дві наради з керівниками структурних підрозділів та комунальними підприємствами міської ради, яким були надані відповідні доручення щодо оновлення, коригування та розміщення інформації на офіційному сайті Білоцерківської міської ради. Ці завдання були виконані досить оперативно, а те що потребує більш тривалого опрацювання, доопрацьовується та перебуває на контролі;

- розроблено та затверджено Положення про Кодекс етики поведінки посадових осіб органів місцевого самоврядування;

- розроблено та оприлюднено Кодекс етики поведінки депутатів та міського голови, який нині перебуває на розгляді;

- розроблено та оприлюднено на офіційному сайті положення «Про президію міської ради»;

- підписано Меморандум про продажі у системі Prozorro та розробляється проект рішення про впровадження цих систем.


Щодо співпраці з Transparency:

- регулярно надаються відповіді щодо інформації для оновлення даних рейтингування прозорості міст Transparency International;

- враховуються пропозиції та рекомендації Transparency International щодо підвищення прозорості роботи міської влади тощо.

 

Всю необхідну інформацію Transparency  з посиланням на її розміщення на сайті міської ради було надано відповідно до доручення «Про надання інформації щодо реалізації положень Закону України «Про доступ до публічної інформації».

 

Варто наголосити, що міська влада продовжує впроваджувати низку заходів та механізмів, які в майбутньому дадуть змогу покращити показники роботи за ключовими параметрами. Зокрема, це проект, спрямований на підвищення якості соціальних послуг через впровадження механізму соціального замовлення у Білій Церкві та

 

Київській області. Це дасть змогу додати бали до рейтингу міста за такими критеріями, як доступ та участь і соціальні послуги.

 

Таким чином, Біла Церква всіляко підтримує ініціативи щодо підвищення прозорості роботи влади, здійснює низку заходів, спрямованих на співпрацю влади та громади міста.


Для довідки

У рамках проекту Transparency International (#TransparentCities) Усі міста вимірюються за 91 показником, які характеризують 13 сфер, серед яких – інформація про роботу органів місцевої влади, доступ та участь, закупівлі, житлова політика, бюджетування та контракти, гранти, відлуння фінансів, соціальні послуги, кадрові питання, професійна етика та конфлікт інтересів, землекористування та будівельна політика, комунальні підприємства, комунальне майно, освіта. Кожна з них має різну вагу в рейтингу.

 

Дослідження проводяться на основі таких джерел:

- відповіді на інформаційні запити, направлені міській владі;

- анкетування та спілкування з особами, які представляють міську владу або працюють у міській раді (виконавчому комітеті);

- перевірка відповідності стандартам, які передбачені Постановою КМУ №835 від 21.10.2015 про набори відкритих даних;

- інтернет-статистика;

- аналіз веб-сайту (в дослідженні чітко відображається наявність чи відсутність відповідної інформації на офіційному сайті або іншому спеціальному інтернет-ресурсів міської ради);

- аналітичний висновок команди дослідників;

- скарги громадян, рішення суду, відомості в авторитетних засобах масової інформації, публічні документи від громадських організацій та депутатів місцевих рад.

 

Рейтинг прозорості муніципалітетів, укладений Transparency International Україна разом з Інститутом Політичної Освіти, оцінює прозорість, кількість проактивно наданої інформації громадянам, якість превентивних заходів з боротьби з корупцією та відкритість по відношенню до громадян, коли вони хочуть знати інформацію. У межах дослідження в квітні 2017 року презентовано рейтинг 25 найбільших міст України, а в червні – 100 міст.


Опубліковано: 18 квітня 2018 року
Поділитися