Відбувся перший аукціон з продажу права оренди на земельні ділянки у Білій Церкві

21 листопада в м.Біла Церква відбувся аукціон з продажу права оренди на земельні ділянки.

Це були перші земельні торги з продажу права на земельні ділянки (оренда, суперфіцій, емфітевзис), проведені Білоцерківською міською радою.

Продаж права оренди на земельних торгах проводився з метою отримання додаткових надходжень до місцевого бюджету, які спрямовуватимуться, у подальшому, для вирішення соціально-економічних питань розвитку міста, оскільки предметом торгів є відсоток орендної плати, який, відповідно до Податкового кодексу України, може перевищувати граничний розмір орендної плати, що становить 12 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Відкритість та прозорість набуття прав на земельні ділянки матиме позитивний вплив на інвестиційну привабливість нашого міста, сприятиме його розбудові, створенню нових робочих місць та підвищенню соціальних стандартів.

Аукціон відбувся відповідно до вимог ст.ст.134-139 глави 21 Земельного кодексу України та згідно рішення Білоцерківської міської ради від  30 травня 2019 року № 3852-71-VII «Про визначення переліку земельних ділянок несільськогосподарського призначення комунальної власності, права оренди на які виставляються на земельні торги у формі аукціону шляхом продажу окремими лотами».

Замовником земельних торгів у формі аукціону з продажу права оренди на три земельні ділянки виступила Білоцерківська міська рада,  виконавцем -  ТОВ «ВВОСС».  

На торги було виставлено три земельні ділянки:

- земельну ділянку несільськогосподарського призначення комунальної власності територіальної громади м.Біла Церква, що розташована за адресою: Київська область, м. Біла Церква, вул. Богдана Хмельницького площею 0,0165 га з кадастровим номером 3210300000:03:005:0213;

- земельну ділянку несільськогосподарського призначення комунальної власності територіальної громади м.Біла Церква, що розташована за адресою: Київська область, м. Біла Церква, вул. Карбишева площею 10,8962  га;

- земельну ділянку несільськогосподарського призначення комунальної власності територіальної громади м.Біла Церква, що розташована за адресою: вул. Карбишева площею 0,8775  га.

Отож, дані земельні ділянки, як лоти, отримали свої номери, по яким й відбувався аукціон.

На лот за № 41255 - земельна ділянка несільськогосподарського призначення комунальної власності територіальної громади м.Біла Церква, що розташована за адресою: вул. Карбишева площею 10,8962  га,  не було зареєстровано учасників торгів, тому торги з даного лоту не відбулися.

Лот № 41267 - земельна ділянка несільськогосподарського призначення комунальної власності територіальної громади м.Біла Церква, що розташована за адресою: вул. Карбишева площею 0,8775  га,  цільове призначення якої - розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 3218143,50 грн.   Стартовий розмір річної орендної плати:  3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки в сумі 96 544,30 грн. Право оренди надаватиметься строком на 10 років.

У  торгах на право оренди даної земельної ділянки взяло участь три учасника. За підсумками аукціону, одним із учасників було запропоновано найвищу ціну у розмірі 97 тис. 992 грн 46 коп. Він і став переможцем аукціону, з ним було підписано відповідний протокол.

Лот за № 41268 - земельна ділянка несільськогосподарського призначення комунальної власності територіальної громади м.Біла Церква, що розташована за адресою: вул. Богдана Хмельницького площею 0,0165 га має цільове призначення  - будівництво та обслуговування будівель торгівлі.

Нормативно грошова оцінка даної земельної ділянки становить 255 520,65 грн. Стартовий розмір річної орендної плати:  6% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки в сумі 15 331,24 грн..

У торгах на право оренди даної земельної ділянки строком на 10 років взяли участь три учасники. За результатами торгів найвищою запропоновано ціною стала сума – 190 тис. 116 грн 04коп. З переможцем торгів було підписано відповідний  протокол.

Варто зауважити, що обов'язковими умовами використання земельних ділянок є :

- забезпечити використання земельної ділянки за її цільовим призначенням;

- дотримання вимог та обмежень, зазначених у висновках погоджувальних організацій, які містяться в землевпорядній документації;

- протягом п’яти років з дати реєстрації договору оренди земельної ділянки побудувати об'єкт;

- передача земельної ділянки або її частини у суборенду орендарем може бути здійснена тільки за окремою письмовою згодою Білоцерківської міської ради;

- проектування і будівництво об’єкту містобудування проводити згідно дозвільних документів на будівництво та відповідно до містобудівної документації.

Згідно законодавства України, переможці торгів мають  цього ж дня підписати договори оренди та протягом трьох робочих днів сплатити оголошені суми.

Аукціон проводився в режимі онлайн, відео можна переглянути на офіційному сайті міської ради.

На заході були присутні: міський голова Геннадій Дикий, депутати міської ради Володимир Вовкотруб, Сергій Беркут, Андрій Леонов, начальник  управління регулювання земельних відносин Білоцерківської міської ради Олег Усенко, заступник начальника  управління регулювання земельних відносин Білоцерківської міської ради Олеся Борзак та ін.

Відбувся перший аукціон з продажу права оренди на земельні ділянки у Білій Церкві


Опубліковано: 21 листопада 2019 року
Поділитися