Обережно – грип!

 Грип – це гостра інфекційна вірусна хвороба, яка характеризується ураженням верхніх дихальних шляхів з переважанням трахеобронхіту, вираженою інтоксикацією та гарячкою.

      Грип починається гостро. Спостерігається підйом температури тіла до 39-40°C, яка не спадає декілька днів, виникає головний біль, а також біль в очних яблуках, суглобах, м’язах. Пізніше приєднується сухий кашель, набрякає слизова оболонка носа без ознак нежитю. Можуть бути нудота та блювання, які пов’язані з інтоксикацією організму. Інкубаційний період триває 3-5 днів. Важкість хвороби залежить від загального стану організму, віку людини, наявності або відсутності імунітету до даного  типу вірусу.

      При тяжкому перебігу захворювання можуть виникати ускладнення: ураження серцево-судинної системи, пневмонія, менінгоенцефаліт. 

Найкращим засобом протидії грипу є профілактичні заходи, спрямовані насамперед на підвищення несприйнятливості організму до дії збудника грипу. Щоб не захворіти на грип, потрібно:

- вести здоровий спосіб життя, відмовитись від шкідливих звичок – паління та зловживання спиртними напоями;

- здійснювати регулярні прогулянки на свіжому повітрі;

- робити ранкову гімнастику;

- провітрювати і здійснювати вологе прибирання житлових приміщень;

- раціонально харчуватися, вживаючи велику кількість свіжих овочів та фруктів;

- ретельно підбирати одяг відповідно до сезону;

- по можливості , уникати контакту з хворими на грип людьми;

- намагатися не торкатися руками очей, носа чи ділянки рота.

      На сьогодні одним з найефективніших специфічних методів профілактики грипу є  вакцинація протигрипозною вакциною, до складу якої входять штами вірусів, які циркулюватимуть на території України та можуть стати можливою причиною захворювання.      Профілактичні щеплення сприяють продукуванню організмом захисних противірусних антитіл до вірусу грипу.

І насамкінець:  ні в якому разі не займайтесь самолікуванням, своєчасно звертайтесь до лікаря для  отримання кваліфікованої медичної допомоги!

 

Інформація від управління охорони здоров’я БМР


Опубліковано: 27 січня 2020 року
Поділитися