Відбулася 71 сесія міської ради

30 травня  відбулось засідання сімдесят першої сесії Білоцерківської міської ради VІІ скликання, яке провів міський голова Геннадій Дикий. 


Заяви, звернення та запити депутатів

1. Звернення щодо перешкоджання процесу децентралізації  в Білоцерківському районі

Міський голова Геннадій Дикий озвучив звернення, яке було підтримано депутатами міської ради  до президента України, віцепрем’єр міністра –міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, голови Київської обласної ради.

У зверненні йдеться про те, що  вже досить тривалий час у Білоцерківському районі створюється штучна проблема - перешкоджання законному процесу децентралізації влади через приватні інтереси та амбіції окремих сільських, селищних керівників, створюючи постійні перешкоди державним інституціям та блокуючи роботу, зокрема і Київської обласної державної адміністрації в частині реалізації реформи децентралізації влади. 

Білоцерківською міською радою протягом останніх двадцяти років вживались і на сьогодні вживаються заходи щодо врегулювання вказаних питань у рамках чинного законодавства.

 На жаль, всі спроби, починаючи з 1991 року, наштовхуються на спротив та непорозуміння  з боку органів місцевого самоврядування суміжних територіальних громад.

У той же час ними прийняті і продовжують прийматись, на погляд міської влади, некоректні рішення, які суттєво  зачіпають інтереси територіальної громади міста Біла Церква.

На фактично міських територіях, але за межами індексно-кадастрової карти міста Біла Церква, розміщені промислові підприємства, соціальні об’єкти, які належать до комунальної власності міста, мають поштові та юридичні адреси в місті Біла Церква, а відповідно до інформації з Державного земельного кадастру - знаходяться в адміністративних межах територіальних одиниць Білоцерківського району.

За межами індексно-кадастрової карти міста Біла Церква опинились й житлові масиви з багатоповерховою забудовою в яких загалом проживає біля 70 тисяч жителів.

У результаті на сьогодні склалась ситуація, коли землями комунальної власності територіальної громади міста Біла Церква розпоряджаються суміжні сільські та селищні ради, місцеві та територіальні органи виконавчої влади.

Розвивати, управляти, утримувати зазначені території в найкращих інтересах громадян, які там вже проживають з кожним роком стає все проблематичніше.

На переконання територіальної громади нашого міста, успішна реалізація  реформи децентралізації, в тому числі по об’єднанню громад,  стане запорукою стабільного швидкого розвитку не тільки міста, а і всіх громад, які виявлять бажання та приймуть рішення про об’єднання в потужну спроможну громаду. 

У зверненні викладено прохання:

- прийняти відповідні управлінські рішення в межах наданих законом повноважень, щодо недопущення зупиненню чи перешкоджанню законному процесу децентралізації влади в Україні в тому числі шляхом формування спроможних територіальних громад;

- не допустити порушення та звуження прав членів територіальної громади м. Біла Церква шляхом блокування розвитку міста в процесі добровільного об’єднання громад.

2. Звернення щодо неприпустимості скасування акцизного податку роздрібної торгівлі тютюновими виробами

За ініціативи Вадима Кошеля, як депутата міської ради було підготовлено звернення до голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Южаніної Н.П. та народних депутатів України щодо неприпустимості скасування акцизного податку роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

У зверненні йдеться про те, що на розгляді у Комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики знаходиться проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування місцевих податків та зборів», реєстраційний №10154-1 від 20.03.2019. Законопроектом, зокрема, пропонується скасувати акцизний податок з роздрібного продажу тютюнових виробів як окремий вид податку.

Зміни, що стосуються зменшення власних доходів сільських, селищних, міських рад є неприпустимими, суперечать основним принципам децентралізації та обмежують місцеве самоврядування.

Білоцерківська міська рада стурбована такими намаганнями вилучити стабільні джерела надходжень до місцевих бюджетів. При цьому автором законопроекту не запропоновано жодного механізму компенсації місцевим бюджетам втрат акцизного податку або джерел додаткових надходжень для досягнення їх збалансованості.

Даний податок зараховується в повному обсязі до бюджетів органів місцевого самоврядування та служить стабільним джерелом надходжень.

Документ містить прохання:

- відстояти інтереси місцевого самоврядування та не допустити прийняття законопроекту №10154-1 від 20.03.2019 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування місцевих податків та зборів»;

-розглянути можливість надання на законодавчому рівні органам місцевого самоврядування (або їх виконавчим органам) повноважень щодо здійснення контролю за застосуванням платниками податків реєстраторів розрахункових операцій та сплатою акцизного  податку при реалізації

3. Запит щодо порушення використання повітряного простору

Депутатський запит Олега Музальова стосувався не дотримання Інструкції з виконання польотів (використання повітряного простору)  у районі аеродрому «Біла Церква»  КП БМР  «Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс».  Жителі прилеглих до аеродрому територій стверджують про порушення, які вчиняються представниками Громадської організації  Білоцерківський аероклуб «Пілот» ім. П.Поповича.   Зокрема, зазначається, що повітряні судна здійснюють польоти на гранично малих висотах над житловими масивами, у вечірній час з досить незначними проміжками часу між польотами, через що мешканці відбувають себе постійно в небезпеці та страждають від шуму літаків.

Отож,  запитом було доручено директору КП БМР  «Білоцерківський вантажний авіаційний комплекс» розробити і направити на погодження міській раді правки до Інструкції  з урахуванням скарг від мешканців  та прозвітувати про результати роботи.

 

4. Заява про порушення встановлення рекламного засобу

Депутат міської ради Андрій Леонов акцентував увагу на порушенні вчиненому при встановленні рекламного засобу в районі б-ру Олександрійського, 125 та не виконанні рішення про демонтаж даної конструкції.

З приводу даного питання міський голова дав доручення відповідним службам з’ясувати в чому причина невиконання рішень, вчинити відповідні дії та доповісти на наступному засіданні сесії міської ради.

5. Заява щодо проведення робіт з благоустрою на масиві «Піщаний»

Депутат міської ради Анатолій Гончар звернувся з проханням провести роботи з благоустрою на низці ділянок масиву «Піщаний».

6. Заява щодо відновлення майданчика для гри в шахи в парку культури та відпочинку ім.Т.Шевченка

Із такою заявою виступив представник Білоцерківської організації спорту.  Місце для гри в шахи було ліквідовано, оскільки відвідувачі супермаркету АТБ (вул.Я.Мудрого,3) використовували його не за призначенням. У зверненні містилося прохання передбачити таку зону в парку, аби члени шахового клубу «Білий кінь» та всі охочі мали можливість займатися улюбленим видом спорту.

Під час обговорення питання також було акцентовано увагу на відсутність громадських вбиральнь  у місцях відпочинку білоцерківців.

Міський голова Геннадій Дикий зазначив, що наразі оголошено конкурс

на розробку кращого ескізного проекту концептуального рішення забудови та благоустрою територій міста:  острова «Дитинства»,  парку культури та відпочинку ім. Т. Г. Шевченка,  

площі ім. Т. Г. Шевченка та Торгової площі. Зони  для комфортного відпочинку, вбиральні, обов’язково будуть передбачені.


Валерію Гнатюку висловлено подяку за професійну роботу на посаді заступника міського голови

Під час засідання сесії міської ради було прийнято рішення звільнити Валерія Гнатюка з посади заступника міського голови за власним бажанням.

Міський голова Геннадій Дикий висловив слова вдячності Валерію Володимировичу за високопрофесійне виконання службових обов’язків протягом 13 років у сфері житлово-комунального господарства.

«Ви працювали багато років на благо нашого міста в часи нестабільності,  безгрошів’я та інших проблем. Проте, вам завжди вдавалося достойно і фахово знаходити шляхи розв’язання різноманітних питань та робити все можливе, аби ця найпроблемніша галузь працювала та розвивалася. Ви виважено приймали управлінські рішення і завдяки своїй принциповості вміли не піддаватися провокаційним закидам, а завжди відстоювати інтереси міста. Ми вдячні вам, Валерію Володимировичу за служіння громаді Білої Церкви», - наголосив міський голова та вручив Валерію Гнатюку найвищу міську нагороду – нагрудний знак «За заслуги перед містом».

Валерій Гнатюк подякував всім за співпрацю, а особливо працівникам сфери ЖКГ та зауважив, що спільними зусиллями  було досягнуто те, що за певними позиціями Біла Церква є кращим містом серед міст України.


Внесено зміни в цільові програми

Зміни стосувалися двох програм, вони внесені з метою посилення соціального захисту членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил і вразливих верств населення.

1) Першим рішенням депутати внесли зміни до  Міської комплексної програми підтримки ветеранів війни та учасників антитерористичної операції на 2018-2020 роки.

Так,  у ряд пунктів  заходів Програми було внесено доповнення, які дозволятимуть здійснювати заходи щодо надання послуг з психологічної реабілітації та професійної адаптації членам сімей загиблих учасників антитерористичної операції та осіб, які брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

Також, відповідно до Міської комплексної програми підтримки ветеранів війни та учасників антитерористичної операції на 2018-2020 роки даній категорії громадян, як і  демобілізованим особам, з числа ветеранів війни, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції надаватимуться реабілітаційні послуги, шляхом надання грошової допомоги для компенсації витрат в розмірі, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.

2)  Зміни до рішення  щодо Програми соціального забезпечення та соціального захисту населення м. Біла Церква «Турбота» на 2017-2022 роки.

Даними змінами у текст Програми внесено доповнення, згідно з яких крім учасників антитерористичної операції  соціальний захист матимуть й особи, які брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

Також у пункт 1 розділу 5  «Перелік завдань і заходів Програми» внесено нові підпункти 8, 9 та 10 такого змісту:

«8. Надання разової грошової винагороди особам які удостоєні звання «Почесний громадянин міста Біла Церква у розмірі п’яти прожиткових мінімумів на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого Законом України «Про Державний Бюджет України» на поточний рік.

9.    Надання міської стипендії особам, які удостоєні звання «Почесний громадянин міста Біла Церква» та проживають у місті Біла Церква, у розмірі одного прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого Законом України «Про Державний Бюджет України» на поточний рік.

10.   Надавати грошову допомогу для компенсації витрат, пов'язаних з відвіданням місць поховання родичів під час проведення Днів пам’яті (поминальних днів) у колишніх населених пунктах зони відчуження».

Пункт 4 розділу 5 «Перелік завдань і заходів Програми» після слів «Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС» доповнено словами «Дня Чорнобильської трагедії», а після слів «поліграфічної продукції» доповнено словами «замовлення концертів та/або обідів».


Членам сімей загиблих учасників антитерористичної операції буде виплачуватися щорічна одноразова допомога

Рішення про виплату одноразової грошової  допомоги з нагоди Дня захисника України ухвалили депутати міської ради.  Воно було прийнято з метою посилення рівня соціального захисту членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції та осіб, які брали участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

Відтепер, щорічно, з нагоди Дня захисника України даній категорії білоцерківців, статус яким встановлено відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», буде виплачуватися одноразова грошова допомога в однократному розмірі прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, встановленого Законом України «Про Державний Бюджет України» на 01 січня відповідного бюджетного року, за рахунок коштів міського бюджету, передбачених на виконання заходів Програми соціального забезпечення та соціального захисту населення м. Біла Церква «Турбота» на 2017-2022 роки».

Рішенням доручено міському фінансовому управлінню при внесенні змін до бюджету на 2019 рік передбачити необхідні кошти.


Командири громадських формувань, які зареєстровані та функціонують на території м. Біла Церква прозвітували про свою діяльність 

Так, депутати міської ради взяли до відома інформацію трьох керівників громадських формувань про їх діяльність.

Зокрема, керівник Громадського формування з охорони громадського порядку  “Білоцерківська муніципальна варта” Сергій Возненко зазначив, що дана структура була заснована 31.01.2018 року. До складу формування входило 10 осіб. На сьогодні у штаті 28 осіб, більша частина яких є працівниками Комунального підприємства Білоцерківської міської ради «Муніципальна варта». Громадське формування виконує свої функції згідно із Законом України № 1835-Ш від 22.06.2000 року «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» та діє відповідно статуту.

На сьогодні у складі формування перебувають особи, які відповідально виконують свої обов'язки. Вони завжди готові прийти на допомогу працівникам поліції не тільки під час чергування, а й під час проведення дій, спрямованих на розкриття злочинів. Вони виступають понятими, приймають участь у впізнанні злочинців.

Білоцерківським відділом поліції Головного управління Національної поліції в Київській області було залучено 26 разів членів громадського формування в якості понятих. Громадське формування з охорони громадського порядку «Білоцерківська муніципальна варта» залучалось на спільне патрулювання з поліцейськими на 68 чергувань.

Сергій Возненко зауважив, що робота громадського формування буде плідною та результативною лише при налагодженій співпраці між Білоцерківським відділом поліції Головного управління національної поліції в Київській області, виконавчим комітетом і громадським формуванням.

Прозвітував про діяльність громадського формування з охорони громадського порядку «Самозахист» його керівник П. Пащенко.

Він доповів, що громадське формування з охорони громадського порядку «Самозахист» створено та зареєстровано в Єдиному державному реєстрі 06.11.2014року. Станом на 10.04.2019р. чисельність громадського формування «Самозахист» складає 25 осіб, більшість складу формування є пенсіонери, ветерани органів внутрішніх справ, Державної служби надзвичайних ситуацій та діючі працівники охоронної компанії «А1 міста Біла Церква».

У разі виникнення надзвичайних ситуацій членами формування надаватиметься невідкладна допомога особам, які постраждали від нещасних випадків чи правопорушень; вони братимуть участь у рятуванні людей і майна, підтримання громадського порядку.

Варто зауважити, що спільно з співробітниками органів внутрішніх справ виявлено 18 осіб, які вчинили кримінальні правопорушення, затримано 9осіб за адмінправопорушення, взято участь у 72 заходах з охорони громадського порядку.
 

Про роботу третього Громадського формування «Щит» прозвітував його керівник Сергій Шкаровський.

Так, Громадського формування «Щит» входить в складову територіальної оборони Білоцерківщини, як окремий підрозділ в/ч А7298. Представники формування є членом громадської ради при КМДА, входять до дорадчих органів КОДА. Зареєстровано дане громадське формування у 2001році.

Представниками  формування «Щит» проводиться вишкіл та підготовка молоді при управлінні освіти і науки Білоцерківської міської ради.

Громадське формування «Щит» нараховує 92 особи, які разом із представниками органів внутрішніх справ беруть участь у охороні громадського порядку та ін. Лише за поточний рік членами формування було виявлено 113 осіб, які вчинили кримінальні правопорушення, 56 осіб, здійснили адміністративні порушення, складено 2 протоколи щодо незаконною торгівлею алкогольними напоями та ін.

Голова Громадського формування «Щит» Сергій Шкаровський зауважив, що в місті функціонує майже 300 місць, які здійснюють торгівлю спиртними напоями на розлив, порушуючи законодавство, наголосив, що члени формування готові брати участь у притягненні власників до відповідальності.

Міський голова Геннадій Дикий щодо останнього питання звернувся з проханням до представників громадських формувань надати списки таких об’єктів, аби на наступне засідання сесії міської ради прийняти рішення щодо функціонування таких МАФів.


Інші питання розглянуті на засіданні:

Під час сесії також було  розглянуто ряд майнових, земельних питань, з яких були прийняті відповідні рішення.


Опубліковано: 30 травня 2019 року
Поділитися