У форматі «Без краваток»: міський голова Геннадій Дикий зустрівся з молодіжним активом Білої Церкви

29  травня  відбулася зустріч міського голови Геннадія Дикого  з молодіжним активом міста у форматі «Без краваток» – найактивнішими студентами, представниками різних навчальних закладів міста, Молодіжного уряду, Студентської ради міста та ін.

 Зустріч була ініційована міським молодіжним урядом, Студентською радою м.Біла Церква та організована Агенцією стратегічного розвитку Білої Церкви,  управлінням  питань молоді та спорту Білоцерківської міської ради.

Міський голова Геннадій Дикий, звертаючись до присутніх, наголосив, що одне з головних завдань міської влади – зробити Білу Церкву комфортною для проживання, привабливою для молодих людей, аби вони мали бажання лишатися в цьому місті, а не виїжджати за кордон. Зауважив, що для цього важливо створювати якісну інфраструктуру міста: відкривати нові робочі місця, облаштовувати зони відпочинку, забезпечити місто якісним громадським транспортом тощо.

«Враховуючи умови децентралізації, наше завдання – виграти в цій конкурентній боротьбі – за інвестора, за нові робочі місця. У Білій Церкві є всі перспективи для розвитку – вдале географічне положення, багата історична та культурна спадщина, унікальні об’єкти інфраструктури, з-поміж яких – Білоцерківський аеродром, ряд великих підприємств та окремих кластерів, які успішно функціонують і розвиваються. І завдання міської влади – дати можливість молодим людям реалізувати себе та зробити це місто ще кращим», – наголосив міський голова.

Геннадій Дикий зауважив, що на сьогодні серед пріоритетів міської влади – здорове та активне дозвілля молоді. Так, за останні три роки при навчальних закладах Білої Церкви створено 14 нових стадіонів із сучасним покриттям, що дають змогу займатися такими видами спорту, як футбол, волейбол, великий теніс, регбі тощо; функціонують спортивні школи та школи мистецтв, створюються нові тротуари та велодоріжки, проводяться конкурси щодо встановлення в місті нових скульптур, перебуває на розгляді ряд проектів щодо реконструкції окремих частин міста тощо.

Міський голова закликав молодь бути активними, подавати проекти до  Громадського бюджету-2019, долучатися до проведення заходів, які відбудуться найближчим часом або вже тривають у нашому місті – Міжнародний симпозіум скульптур, «Еко-пікнік» тощо.

На питанні взаємодії влади і громади акцентувала увагу начальник управління з питань молоді та спорту Білоцерківської міської ради Інна Паливода.

Як було зазначено, в Білій Церкві нині проживає 68 тисяч молодих людей, що становить 31,4% від загальної кількості жителів міста (до категорії молодь належать люди віком від 14 до 35 років); у місті функціонує 9 вищих навчальних закладів, де навчається 7 тисяч студентів, працює 3 заклади профтехосвіти, в яких навчається більше 3,5 тис. студентів, у 26 загальноосвітніх закладах навчається майже 21 тис. учнів. До того ж, у Білій Церкві працює 36  дошкільних навчальних закладів, в яких виховується близько 7,2 тис. дітей, і протягом останніх трьох років було створено ще 500 додаткових місць. Таким чином, серед міст, в яких проживає більше 100 тис. населення, Біла Церква є одним із небагатьох, де черги до дитсадків відсутні, і це одна з великих переваг нашого міста.

Також у місті діє молодіжних 18 громадських організації, до яких входять понад 5 тис. осіб; затверджена Міська цільова програма сприяння соціальному становленню та розвитку молоді, підтримки сім’ї на 2016-2020 роки; функціонує Молодіжний Уряд Білої Церкви – дорадчий орган при міському голові; 21 кращий студент вищих начальних закладів міста отримує щорічну іменну стипендію; присуджується міська молодіжна літературно-мистецька премія ім. М.С. Вінграновського; премія Білоцерківської міської ради за внесок молоді у розвиток місцевого самоврядування; вручається премія міського голови «Кращий спортсмен місяця» спортсменам та їхнім тренерам; щоквартально вручається 20 стипендій міського голови вихованцям спортивних закладів за кращі спортивні досягнення та їхнім тренерам; відбувається фінансування щорічного міського конкурсу проектів інститутів громадського суспільства у сфері роботи з дітьми та молоддю (100 тис. грн) тощо.

Крім того, за підтримки міської влади проводиться низка заходів екологічного спрямування, а також спрямованих на протидію алкоголізму, наркозалежності серед молоді і т.д.

Учасники зустрічі зосередили увагу на низці інших проблемних питань,  які, на жаль, є актуальними для сучасної молоді не тільки нашого міста, але й держави  в цілому, а також розглянули шляхи їх вирішення. Зокрема, це безробіття, низька оплата праці, захворювання на ВІЛ/СНІД та інші. Було також презентовано відео з опитуванням молоді щодо таких актуальних питань, як проведення вільного часу, подальших планів щодо проживання у Білій Церкві, необхідності створення молодіжного центру в нашому місті і т.д. До речі, під час зустрічі було презентовано досвід інших міст – України (Буча, Вінниця, Луцьк)  та європейських країн (Угорщина, Литва, Франція), щодо створення молодіжних центрів, взято до уваги успішні результати їхньої діяльності.

Під час спілкування представники молодого покоління звернулися до міського голови з низкою запитань, які стосувалися екологічного стану річки Рось, перспектив його покращення; підтримки молодіжного підприємництва; зменшення у місті кількості ігрових автоматів; встановлення сортувальних баків, запуску екологічних проектів, сортування відходів; діяльності громадських організацій; впровадження єдиної міської системи відеоспостереження в рамках реалізації програми «Безпечне місто Біла Церква» (СМАРТ-СІТІ: Безпека)»; облаштування зупинок громадського транспорту; можливостей додаткового заохочення молоді стипендіями від влади міста тощо. На всі поставлені запитання Геннадій Дикий дав вичерпні відповіді.

У продовження зустрічі відбулася робота в групах щодо визначення молодіжних проблем міста та вироблення шляхів їх вирішення.

У заході взяли участь: заступник міського голови Катерина Литвиненко, представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

У форматі «Без краваток»: міський голова Геннадій Дикий зустрівся з молодіжним активом Білої Церкви


Опубліковано: 30 травня 2019 року
Поділитися