Відбулася 67 сесія міської ради

28 лютого відбулось засідання шістдесят сьомої сесії Білоцерківської міської ради VІІ скликання, яке провів міський голова Геннадій Дикий. 


Заяви, запити, звернення, оголошення

Перед тим, як було розпочато розгляд питань порядку денного, міським головою та депутатами міської ради було озвучено ряд запитів, звернень, заяв та оголошень.

1. Міський голова Геннадій Дикий озвучив інформацію щодо створення депутатської групи  «За якісну освіту в Білій Церкві». Група створена для інформування депутатів міської ради, міського голови, виконкому міської ради про досягнення в галузі освіти, зокрема про роботу дитсадків, шкіл, позашкільних установ, шкіл мистецтв, спортивних шкіл та про проблеми в їх діяльності. У полі зору групи будуть питання фінансування галузі освіти, соціального захисту працівників освіти, дотримання безпечних умов для учасників навчально-виховного процесу тощо. До складу групи увійшли Сергій Наконечний, Юрій Гончаренко, Юрій Петрик, Тетяна Сербин, Вікторія Ковальова, Микола Дашкевич, Андрій Король. Головою групи обрано Бориса Смутка.

2. Низку заяв озвучив депутат Володимир Бабенко. Зокрема, про необхідність приділення міською владою більшої уваги до розвитку туризму в  Білій Церкві; можливого перенесення відзначення Дня міста на 06 травня, оскільки це день Георгія Побідоносця – покровителя нашого міста;  розгляду можливості встановлення в місті пам’ятника Івану Мазепі та ін.

 

3. Звернення депутата Андрія Короля  стосувалося критичної ситуації, яка склалася в Білій Церкві із збиранням рідких побутових відходів, оскільки підприємці, які займаються цією діяльністю несанкціоновано скидають такі відходи до міських каналізаційних мереж без очищень, з грубим порушенням санітарних та будівельних норм. Тому, це несе велику екологічну загрозу та може призвести до виведення з ладу каналізаційних мереж. Для вирішення даного питання депутат виніс пропозицію виділити кошти для будівництва станції прийому рідких відходів від асенізаційного  транспорту.

4. Депутат Юрій Оселедько зробив заяву від фракції ВО «Свобода» про проведене 24.02.2019р. на Майдані Незалежності у м.Київ «Віче гідності» та про оголошену там кандидатом у Президенти України Русланом Кошулинським  кампанію протидії підкупу під час президентських виборів. ВО «Свобода» закликала усі політичні сили долучитися до акції шляхом підписання меморандуму «За чесні вибори у Білій Церкві».

5. Заява депутата міської ради Бориса Смутка була сформована відповідно до звернення Білоцерківської міської громадської організації «Центр мистецтв та духовної культури «Образ». У зверненні висловлено прохання розробити програму підготовки до відзначення 1000-річного ювілею Білої Церкви. З цією метою створити комісію або ініціативну групу з фахівців, яка буде розглядати  пропозиції від громадян та долучати суттєві проекти до програми. Також акцентується увага на необхідність передбачення цільових коштів на  відновлення та  збереження культурної спадщини міста. Виконання піднятого питання буде доручено заступнику міського голови Катерині Литвиненко, начальнику відділу культури та туризму міської ради Юлії Ковальській, начальнику управління містобудування та архітектури міської ради Сніжані Павловій.

6. Депутат міської ради Вадим Кошель озвучив запит щодо збереження та відродження героїчного історичного минулого України та, з цією метою, встановлення в місті  пам’ятників видатним українських постатям – Івану Мазепі, Євгену Коновальцю, Степану Бандері та перенести пам’ятник Тарасу Шевченку на площу, яка названа на честь Великого Кобзаря.  Більшістю депутатських голосів даний запит було підтримано.

7. Секретар міської ради Вадим Кошель також повідомив про необхідність проведення депутатами звітів перед виборцями за проведену роботу в 2018році та про декларування доходів депутатами за минулий рік.


Ініціативу щодо скасування рішень про громадські  перевезення  подано, але не доведено процедуру до логічного завершення

На розгляд міської ради було подано місцеву ініціативу щодо скасування рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради від 15.01.2019 р. № 10 «Про тариф на послуги з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування».

Проте, як виявилося, на засіданні сесії міської ради не було доповідача з даного питання. Роз’яснив ситуацію, яка склалася секретар міської ради Вадим Кошель. Він доповів, що згідно із Статутом міста Біла Церква білоцерківці мають можливість подавати на розгляд сесії міської ради  питання, винесені місцевою ініціативою.

До Білоцерківської міської ради надійшла  місцева ініціатива  за підписом близько 150 жителів міста. Міською радою відповідно було розроблено проект рішення та винесено його на розгляд під час засідання сесії. Проте, представники, які подавали дану місцеву ініціативу жодного разу не з’явилися для узгодження ряду визначених Статутом процедурних питань. Не з’явилися ініціатори й на засідання профільної комісії, де розглядалося питання. Також ними не було й запропоновано доповідача, який й би надав роз’яснення та підстави подання ініціативи. На засіданні сесії ініціатори місцевої ініціативи теж були відсутні.

Зважаючи на невиконані процедурні питання, депутати міської ради не підтримали  рішення про скасування рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради від 15.01.2019 р. № 10 «Про тариф на послуги з перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування».

Варто наголосити, що таке ставлення ініціаторів ініціативи є безвідповідальним по відношенню до депутатів міської ради та до громадян, які ставили свої підписи при оформленні документів ініціативи.


Внесено зміни до бюджету

Депутати внесли зміни та доповнення до рішення міської ради від 20 грудня 2018 р. № 3184-62-VІІ «Про бюджет м.Біла Церква на 2019 рік».

Так, до доходів по загальному фонду, відповідно до розпорядження КМУ від 23.01.2019 р. № 39-р, до складу доходів бюджету введено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій в сумі 2 млн 996 тис. грн.

Дана сума  є цільовими коштами і їх буде спрямовано на капітальний ремонт покриття прибудинкових територій на вул. Леванневського, 47/1, Леваневського 55, 57.

 

 


Малий та середній бізнес міста матиме можливість отримати фінансово- кредитну підтримку із частковою компенсацією відсотків міською владою

 

Під час сесії було затверджено Положення про фінансово-кредитну підтримку суб’єктів малого та середнього підприємництва у місті Біла Церква.

Положення розроблено з метою затвердження прозорого та ефективного механізму фінансово-кредитної підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва у Білій Церкві з урахуванням кращого європейського досвіду. Передбачається, що фінансово-кредитна  підтримка буде надаватися шляхом часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами з бюджету м.Біла Церква, що надаються банками-партнерами.

Фінансово-кредитна підтримка надаватиметься представникам бізнесу з метою сприяння розвитку малого та середнього підприємництва, зростання показників добробуту населення, збільшення інвестиційної та економічної активності даного сектору підприємництва, створення нових робочих місць, збільшення надходжень до бюджету міста.

Призначеннями кредиту можуть бути:

- придбання устаткування, обладнання та інших основних засобів виробничого призначення;

- модернізація технологічного процесу виробництва або основних засобів (машин, обладнання тощо) для розширення діючого або створення нового виробництва, зниження собівартості;

- придбання, будівництво або реконструкція приміщень, необхідних для розширення діючого або створення нового виробництва;

- впровадження енергозберігаючих проектів та проектів спрямованих на зменшення енергозатрат;

- впровадження “Зелених технологій” виробництва.

У Положенні також прописані загальні умови кредитування; вимоги до малого та середнього підприємництва на момент надання їм кредиту; вимоги до кредитування; механізм фінансово-кредитної підтримки та ін.

Зокрема, загальними умовами кредитування визначено, що:

- позичальниками можуть бути суб'єкти господарювання - резиденти України, що зареєстровані в місті Біла Церква, виробничі потужності яких розміщені на території міста Біла Церква та які підпадають під визначення суб'єктів малого або середнього підприємництва згідно з положеннями Господарського кодексу України, а саме:

- суб'єкти малого підприємництва - фізичні особи, зареєстровані в установленому законом порядку як фізичні особи - підприємці, або юридичні особи - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 мільйонам євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України;

- суб'єкти середнього підприємства - фізичні особи, зареєстровані в установленому законом порядку як фізичні особи - підприємці, або юридичні особи - суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) становить від 50 до 250 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності становить суму від 10 до 50 мільйонів євро, визначену за середньорічним курсом Національного банку України.

Кредити надаватимуться виключно в національній валюті. Сума кредиту, наданого одному позичальнику, не може перевищувати 80 % вартості об’єкта кредитування, а частка власної участі позичальника у фінансуванні об’єкта кредитування - не менше 20 %.

Максимальна сума кредиту, що може бути надана одному позичальнику, не  перевищуватиме суму в національній валюті, еквівалентну 200 000 євро, визначену за офіційним курсом Національного банку України на дату укладення кредитного договору між банком-партнером та позичальником.

Максимальна номінальна відсоткова ставка фінансування для позичальників встановлюється кредитним договором і не повинна перевищувати:

- у разі надання кредиту в рамках кредитних програм Німецько-Українського фонду, за якими застосовуєься обмеження відсоткової ставки для кінцевого позичальника, - максимального розміру відсоткових ставок, виманених такими програмами;

- у разі надання кредиту в рамках кредитних програм Німецько-Українського фонду, за якими не застосовується обмеження відсоткової ставки для кінцевого позичальника, або за рахунок власних коштів банків-партнерів НУФ -розмір облікової ставка НБУ (визначеної на день укладення кредитного договору) плюс 3 % річних.

Надаватимуть фінансово-кредитну підтримку банки-партнери, які співпрацюють з Німецько-Українських фондом. Виконавчий комітет міської ради уповноважено укласти відповідні угоди з такими банками. Саме Німецько-Українських фонд буде визначати кандидатів на надання кредитування та повідомлятиме міську раду про позичальників.

Міською радою буде компенсуватися з міського бюджету частина річного відсотку позичальнику (зокрема – 50% від суми річного відсотку).

На 2019 рік по Програмі підприємництва вже передбачено 500 тис. грн на відшкодування частини річного відсотку позичальникам.

За пропозицією депутатів міської ради на розгляд  однієї з чергових сесій буде винесено Порядок використання бюджетних коштів у цьому напрямку. Наразі даний документ потребує доопрацювання.


Порушники, які скоїли адміністративні правопорушення повинні будуть виконувати оплачувані суспільно корисні роботи

Рішенням, яке було ухвалено в ході засідання сесії міської ради  було визначено перелік видів робіт та об’єктів, на яких порушники повинні виконувати оплачувані суспільно корисні роботи на території м. Біла Церква у 2019 році.

Зокрема, це такі об’єкти : КП БМР «Спецкомбінат з надання ритуальних послуг», КП БМР  «Тролейбусне управління», ПП  «КАН» (за згодою), ФОП Доміловський Андрій Вячеславович.

Також визначено перелік видів робіт, на яких порушники повинні виконувати оплачувані суспільно корисні роботи на території м. Біла Церква. Серед робіт такі: ліквідація неорганізованих (стихійних) звалищ сміття; сортування сміття; упорядкування місць розташування сміттєвих баків; вирубування чагарників та паростків молодих дерев; обкошування бур’янів; прибирання сухого листя, обрізка сухих гілок; навантаження негабаритного сміття, гілок; висадка зелених насаджень; вапнування стовбурів дерев, бордюр; фарбування паркану та лавок для відпочинку; викошування прибудинкових територій; благоустрій прибудинкових територій; прибирання у підвалах житлових будинків; благоустрій територій дитячих та спортивних майданчиків; обкошування обочин доріг; збирання сміття; очистка тротуарів, порогів будинків від снігу та льоду; дрібний ремонт та підсобні роботи в закладах соціальної сфери; роботи по благоустрою кладовищ; допомога одиноким пристарілим громадянам;  прибирання та утримання в належному стані придорожніх смуг; прибирання берегу річки Рось.


Тролейбусному управлінню буде виділено кошти для забезпечення належної роботи

Дане  рішення  розглядалось міською радою з метою забезпечення безперебійного функціонування Тролейбусного управління та  для  того, аби в  2019-2020 роках  були  підстави  передбачити фінансування заходів, які включені до Програми розвитку міського електротранспорту на 2016-2020рр.

Зокрема, в таблиці 1  Програми перелічені  заходи, які  потребують  фінансування  із  бюджетів  різних рівнів, а саме для: оновлення парку  тролейбусів;  капітального  ремонту рухомого складу; заміни кабельних ліній, тягових підстанцій; проведення капітальних ремонтів контактної мережі; будівництва контактної  мережі  (будівництво нових тролейбусних ліній до мікрорайону «Гайок» та залізничного вокзалу); капітального ремонту головного та адміністративно-побутового корпусів; ремонту та  модернізації  тягових підстанцій; оновлення  матеріально-технічної  бази.


Внесено зміни до рішення міської ради від 22 грудня 2016 року № 392-22-VІІ «Про затвердження Комплексної програми охорони довкілля в місті Біла Церква на період 2017 - 2021 років»

Метою прийняття даного рішення є відновлення гідрологічного режиму та екологічного стану річок Рось та Протока, виконання робіт по плануванню та укріпленню берегів обвідного каналу навколо острова «Дитинство», захисту від підтоплення  і затоплення територій Білої Церкви, покращення екологічного стану  та ін.

Отож передбачається, що фінансування природоохоронних заходів Програми відбуватиметься за рахунок коштів міського бюджету. У  2019 році планується виділення коштів у  суми  1млн. 680 тис. грн,  у 2020 - 2021 рр.  -  700 тис. грн.

Доповідаючи питання, заступник міського голови Анатолій Кравець поінформував, що  у цьому році заплановано здійснити заходи по поглибленню русла р.Рось та розчистки берега у районі переливної дамби (біля старого млину); розчистки русла р.Протока від вул. Рибна до гирла, де вона впадає в р.Рось,  а також від вул. Рибна до витоків Протоки у районі вул.Кожедуба. Також заплановано проведення озеленення трьох об’єктів благоустрою міста.


Про хід виконання Програми розвитку громадянського суспільства у місті Біла Церква на 2016-2020 роки за 2018 рік

Депутати взяли до відома звіт про виконання вищезазначеної Програми за минулий рік. Документ було затверджено рішенням міської ради від 03 листопада 2016р. за № 302-18-VІІ.

Відповідно до вимог Програми звітування  відбувається щорічно. Моніторинг та оцінка документу проводиться з метою визначення рівня ефективності його виконання, ступеня досягнення мети за завдань, вироблення та прийняття управлінських рішень за результатами  його виконання та інформування посадових осіб та громадськості про результати реалізованих заходів.

Отож, звіт містить інформацію про виконання 41 пункту по чотирьох напрямках програми, серед яких: залучення громадян та інститутів громадянського суспільства до прийняття управлінських рішень, їх виконання та контроль; підвищення активності громадян та ІГС до участі у суспільно-політичному та соціально-економічному житті міста. Посилення інфраструктури громадянського суспільства та ін. Освітня діяльність. Забезпечення прозорості та відкритості; соціалізація та соціальна інтеграція до активного громадського життя вразливих категорій населення, людей з обмеженими фізичними можливостями.

Детальніше  з даною інформацією можна ознайомитися на офіційному веб-сайті міської ради.

Варто наголосити, що нещодавно Біла Церква, отримала відзнаку «Будівничий громадянського суспільства». Така нагорода була вручена в рамках підведення підсумків п’ятирічної роботи Проекту USAID «Громадяни в дії».  Експерти проекту відмітили позитивні зміни в сфері розвитку інструментів прямої демократії в місті Біла Церква. Наразі у Білій Церкві розроблено та затверджено  Статуту міста, який надає усі необхідні інструменти для впливу на владу та для особистої участі в життєдіяльності міста. Функціонує інтернет- ресурс – Довідник громадського активіста (http://dovidnyk.org.ua/bila-tserkva) , який стане в допомозі всім активним громадянам. Тут можна знайти корисну інформацію, починаючи з роз’яснень і порядку реєстрації громадського об’єднання, до детальної інструкції з користування інструментами Статуту міста, такими як «Громадська ініціатива», «Громадська експертиза», «Консультації з громадськістю» тощо.

Міський голова Геннадій Дикий подякував всім, хто розпочинав роботу щодо розвитку інструментів прямої демократії в місті та тим, хто працює над цим питанням зараз.


В місті буде проведено конкурс на кращий ескізний проект благоустрою території по вул. Леся Курбаса

Депутатами було ухвалено рішення про проведення відкритого конкурсу на кращий ескізний проект благоустрою території по вул. Леся Курбаса зі встановленням  скульптури видатному українському єврейському письменнику Шолом-Алейхему.

Даний проект буде реалізовано, як один із проектів-переможців громадського бюджету в 2018р. з назвою: « Скульптура з бронзи видатному українському єврейському письменнику Шолом-Алейхему».

Передбачається , що конкурс буде проведено з 04 березня по 05 травня  2019 року. Отож, за його резельтатами матимемо благоустроєну територію по вул. Леся Курбаса та  встановлену скульптуру видатному українському єврейському письменнику Шолом-Алейхему.

   Управлінню містобудування та архітектури Білоцерківської міської ради доручено розробити програму та умови проведення відкритого конкурсу на кращий ескізний проект благоустрою дакної території зі встановленням відповідної скульптури.

Переможець конкурсу на кращий ескізний проект отримає переважне право на подальше розроблення проектно-кошторисної документації.

Відповідальними за організацію та проведення конкурсу визначено відділ культури і туризму та управління містобудування та архітектури Білоцерківської міської ради.


Інші питання, прийняті на засіданні:

-внесено зміни до Програми розвитку футболу в м.Біла Церква на 20116-2020 рр, затвердженої рішенням Білоцерківської міської ради від 29.09.2016р № 293-17-VІІ;

-доповнено види економічної діяльності комунального підприємства Білоцерківської міської ради «Муніципальне шляхово-експлуатаційне управління», зокрема, ремонт і технічне обслуговування електричного устаткування; будівництво споруд електропостачання та телекомунікацій; діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах;

-  затверджено Положення про департамент житлово-комунального господарства Білоцерківської міської ради в новій редакції;

- надали погодження комунальному підприємству «Аптека №62» на отримання кредитного продукту овердрафт;

-затвердили Положення про порядок надання матеріальної допомоги сім’ям та особам з числа молоді, які перебувають під соціальним супроводом Білоцерківського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, як ті, що опинилися у складних життєвих обставинах шляхом викладення його в новій редакції;

- ухвалено рішення про зменшення розміру пайової участі у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста СК «Житлово-будівельний кооператив «Зелений»;

-розглянуто ряд питань щодо використання комунальної власності, земельних питань, з яких були прийняті відповідні рішення.

 


Опубліковано: 28 лютого 2019 року
Поділитися