Відбулося нагородження лауреатів літературно-мистецької премії ім. І.С. Нечуя-Левицького

28 лютого у Білій Церкві відбулося вручення 28-ї літературно-мистецької  премії ім. І.С. Нечуя-Левицького. Ця премія щороку вручається за найкращі здобутки у галузі літератури, образотворчого мистецтва, виконавської діяльності та народних промислів відповідно до рішення виконавчого комітету Білоцерківської міської ради. Ініціатива заснування премії належить творчій інтелігенції м. Біла Церква у 1991 році, адже відомо, що класик української літератури Нечуй-Левицький відвідував Білу Церкву десятки разів, час від часу жив у родині сестри, спілкувався з іншими письменниками тощо.

Тож цього року члени виконкому ухвалили рішення про деякі питання міської літературно-мистецької премії ім. І.С. Нечуя-Левицького, яким встановили премію лауреатам в розмірі 5 000 грн, затвердили рішення відповідної комісії з присудження премії, яке оформлене протоколом № 42 від 16 листопада 2018 року.

 

З вітальним словом до присутніх звернувся міський голова Геннадій Дикий: «Я хочу зазначити, що творчість у Білій Церкві зараз знаходиться на тому рівні, що про наших маленьких зірочок чула як вся Україна, так і за кордоном. І це завдяки таким талановитим  людям, які їх виховують. Я дякую усім вам за те, що ви створюєте таку унікальну творчу атмосферу в місті – це надзвичайно важливо для жителів Білої Церкви».

 

Під час урочистого заходу дипломи та грошові премії було вручено таким лауреатам: композитору Яковчуку Олександру Миколайовичу та досліднику в галузі археології Різнику Сергію Борисовичу.

 

Олександр Яковчук – композитор, етномузиколог, заслужений діяч мистецтв України, лауреат  державних та міжнародних премій, член Національної спілки композиторів України, доцент кафедри композиції Національної музичної академії України ім. І.Чайковського. Його було представлено до нагородження за створення та опублікування циклу фортепіанних п’єс для дітей «Білоцерківський альбом», присвяченого молодим виконавцям м.Біла Церква та обробок  «Українських народних пісень для жіночого хору без супроводу», записаних композитором на Білоцерківщині. Варто наголосити, що фортепіанні п’єси для дітей «Білоцерківський альбом» є обов’язковим елементом програми, яку вивчають вихованці міських музичних шкіл по класу фортепіано.

Сергій Різник має 40-річний досвід дослідницької діяльності, вивчає археологію та історію рідного краю. Біла Церква є об’єктом особливої уваги багатьох дослідників, але тільки Сергій Різник зумів зробити реконструкцію фундаменту культової споруди на Замковій горі. Обчислені, науково обґрунтовані розміри давньоруського храму призупинили тривалі суперечки  стосовно виникнення назви міста Біла Церква. Книга археолога «Прогулянки по древньому Юр’єву» - єдиний збірник, що доносить нам історію виникнення та існування літописного града на Росі. Особливо цікаві літературні етюди «Бачу Білу Церкву» та «Історія одного прапора». Лауреат також випустив кольоровий альбом «Археологічний фотоатлас Замкової гори». Літературні  та краєзнавчі матеріали автора є у школах, книгарнях та бібліотеках міста.

Також під час заходу міський голова вручив медалі лауреата міської літературно-мистецької премії ім. Івана Нечуя-Левицького минулих років таким талановитим містянам:

1.         Костянтину Мордатенку;

2.         Раїсі Томащук;

3.         В’ячеславу Стасенку;

4.         Галині Пензарєвій;

5.         Тетяні Білій;

6.         Лідії Дяченко;

7.         Світлані Паламарчук;

8.         Олександру Виговському;

9.         Людмилі Красніцькій-Луцик;

10.       Ганні Нагорній;

11.       Оксані Зінченко;

12.       Олексію Стародубу;

13.       Віктору Євтушенку.

 

У заході взяли участь: начальник відділу культури та туризму міської ради Юлія Ковальська, представники громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

Відбулося нагородження лауреатів літературно-мистецької премії ім. І.С. Нечуя-Левицького


Опубліковано: 01 березня 2019 року
Поділитися