В місті Біла Церква триває процес перепризначення субсидій на новий період

14 червня в м.Біла Церква відбулася прес-конференція для представників міських ЗМІ, в якій взяла участь начальник управління соціального захисту населення міської ради Тетяна Велігорська. Вона надала роз’яснення білоцерківцям щодо процесу перепризначення субсидій на новий опалювальний період, який наразі проводить дане управління.

 

Зокрема, нагоголосила, якщо у платіжці на оплату комунальних послуг за травень не відображено субсидію, хвилюватися не варто. Управлінням соціального захисту населення Білоцерківської міської ради опрацьовується інформація про: доходи громадян за новий період, склад зареєстрованих осіб, перелік житлово-комунальних послуг та прострочену заборгованість понад два місяці.  Ця інформація необхідна для перепризначення субсидій на новий сезон. Субсидія обов’язково буде призначена заднім числом (з травня цього року).

 

Субсидіантам рекомендовано сплачувати обов’язковий платіж за травень у такому ж розмірі, як у квітні. До прикладу, обов’язкова частка платежу, яку сім’я з двох осіб сплатила за електроенергію у квітні,  становила 30 грн. Цю ж суму рекомендовано сплатити  й за травень для того, щоб не довелося у червні сплачувати подвійний розмір обов’язкового платежу – за травень, і червень.  

 

Якщо раніше при розрахунку розміру субсидії бралися до уваги доходи за минулий календарний рік –  з січня до грудня минулого року, то з 1 травня 2017 року  враховуються доходи  за останні 4 квартали, що передують місяцю, з якого призначається субсидія.

 

Тобто у травні-червні в процесі перепризначення субсидій на новий період з 01.05.2017р. – субсидіантам врахують їх доходи не за весь 2016-й рік, а за три квартали 2016 року і один квартал 2017 року. Новим субсидіантам, за їх особистим зверненням,  врахують доходи за попередні чотири квартали, що передують місяцю звернення.

 

Що це дає людям? Громадянин, наприклад, весь минулий рік працював і отримував високу заробітну плату. У цьому році з тих чи інших причин звільнився з роботи і потребує допомоги в оплаті комуналки з об’єктивних причин. Соціально несправедливо брати до уваги його минулорічні доходи, коли він міг самотужки сплачувати рахунки за тепло, електроенергію та воду. Тому Уряд йде назустріч таким людям, адаптуючи їх соціальний стан до дати  призначення субсидії.

 

Інформацію про доходи громадян управління соціального захисту населення самостійно отримує від Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду України, через що часто виникають затримки в призначені субсидій (всього 44 660 домогосподарств, яким необхідно перепризначити субсидію).

 

Нагадаємо, з 1 травня 2017 року в Україні діє оновлена програма житлових субсидій. На основі змін, у травні-червні управління соціального захисту населення міської ради проводить перепризначення субсидій на наступний рік та розраховує її розміри на літній період, а з жовтня – на новий опалювальний сезон. Повторно подавати документи на оформлення допомоги необхідно лише тим, хто орендує житло та у кого відбулися зміни у складі сім’ї. Для решти субсидіантів перерахунок буде проведений автоматично, без повторного звернення.  

 

Тетяна Велігорська також звернула увагу одержувачів субсидій, які станом на 01 травня мали прострочену понад два місяці заборгованість з оплати послуг. Відповідно до чинного законодавства України, в такому випадку  субсидія на наступний строк не призначається, а буде перепризначена на новий період за умови сплати заборгованості протягом двох місяців або  укладення  договору  про її реструктуризацію.

 

Для підтвердження сплати заборгованості до уваги приймається інформація як від громадян (у вигляді квитанцій або довідок про сплату заборгованості, виданих організаціями-надавачами послуг, наявного договору про реструктуризацію боргу), так і від організацій-надавачів послуг (у вигляді довідок про сплату заборгованості, списків або електронних файлів).

 

Після отримання інформації про сплату заборгованості у двомісячний строк, субсидіантам дію субсидії буде відновлено з травня 2017 р. 

 

В ході прес-конференції начальник управління соціального захисту населення міської ради Тетяна Велігорська також відмітила, що одержувачі субсидій, які економили й не використали субсидію в повному обсязі матимуть можливість монетизувати залишки. 

 

Таким громадянам, які мають право на виплату частини невикористаної субсидії будуть надіслані повідомлення.   На даний час розпочато процедуру інформування одержувачів про необхідність написання заяви та відкриття банківського рахунку в термін до 01 вересня 2017р.

 

Загалом в процесі монетизації на рахунки отримувачів субсидії буде перераховано близько 3 млн грн. внаслідок економного споживання енергоресурсів, у т.ч. за послугу електроопалення близько 1,9 тис. грн.., за послугу газового опалення понад 2,9 млн.грн.

 

Під час прес-конференції начальник управління соціального захисту населення міської ради дала відповіді на питання журналістів, що стосувалися умов нарахування субсидій, сум коштів, які використовуються на ці потреби та ін.


Опубліковано: 14 червня 2017 року
Поділитися