Роз’яснення щодо оплати за спожите централізоване опалення

14 червня у прес-конференції взяв участь заступник директора з комерційних питань КП Білоцерківської міської ради «Білоцерківтепломережа» Сергій Ходань. Він надав роз’яснення щодо перерахунку субсидій на централізоване опалення мешканцям будинків без теплових лічильників.

 

Зокрема, він зазначив, що відповідно до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 року № 848 (зі змінами) субсидія розраховується окремо на опалювальний сезон – з 01 жовтня до 30 квітня та неопалювальний сезон – з 01 травня до 30 вересня.

 

Відповідно до п. 15 цього документу, перерахунок субсидій здійснюється органами соціального захисту населення автоматично після завершення опалювального сезону без додаткового звернення громадян.

 

З листопада 2016р. по березень 2017р. субсидія надавалась громадянам згідно нормативного тарифу 33,38 грн. за кв.м (Постанова НКРЕКП №1101 від 09.06.2016р.).

 

Якщо будинок не обладнаний будинковим лічильником тепла і субсидія громадянам надається на повну площу квартири, споживачі зобов'язані щомісяця сплачувати за централізоване опалення обов’язкову частку платежу.

 

Якщо субсидія нарахована в межах соціальної норми житла, а у споживачів є понаднормова площа, то сплачувати необхідно обов’язкову частку платежу плюс повну вартість послуги за понаднормову площу.

 

Згідно з  Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. № 630, виконавці за підсумками опалювального періоду подають інформацію щодо перерахунків розміру плати за послугу з централізованого опалення структурним підрозділам з питань соціального захисту населення для здійснення перерахунку призначених субсидій.

 

«Якщо споживачі своєчасно і в повному обсязі сплачували свою обов’язкову частку платежу згідно з субсидією, та повну вартість послуги за понаднормову площу (в разі наявності понаднормової площі) заборгованості після повернення до бюджету невикористаних субсидій не повинно виникнути», - зазначив Сергій Ходань.

 

У тих випадках, коли споживач протягом опалювального сезону не сплачував обов’язкову частку плати, або при наявності наднормової площі не сплачував за цю площу повну вартість послуги – після перерахунку субсидії виникла заборгованість, тобто недоплата по обов’язковій платі або за понаднормову площу.

 

Нагадуємо, що з 1 травня 2017 року в Україні діє оновлена програма житлових субсидій. Відповідні зміни записані в Постанові Кабінету Міністрів України №300 від 26 квітня 2017 року. Однією з новацій системи субсидіювання стало те, що боржникам, які два місяці не сплачували за комунальні послуги, державна допомога призначатись не буде.

 

Для призначення субсидії необхідно сплатити вказану заборгованість або укласти договір про її реструктуризацію.

 

Якщо заборгованість буде сплачена або укладений договір про реструктуризацію протягом двох місяців з дати інформування про непризначення субсидії, - на наступний строк субсидія буде призначена з дати закінчення дії попередньої субсидії. Про факт сплати боргу або його реструктуризації необхідно надати підтверджуючі документи до управління соціального захисту населення.

 

В іншому випадку субсидія призначається з місяця, в якому документально підтверджено сплату заборгованості або укладено договір реструктуризації.

 

Тож якщо згідно з перерахунком субсидії по закінченню опалювального сезону виникла заборгованість в зв’язку з недоплатою обов’язкової частки плати, або несплати повної вартості послуги за понаднормову площу, споживачам потрібно в найкоротший термін оплатити цей борг, щоб уникнути проблем з призначенням субсидій.

 

Якщо споживач не в змозі одразу сплатити всю суму заборгованості, він має звернутися до абонвідділів КП «Білоцерківтепломережа»  для оформлення договору реструктуризації (розстрочення) боргу та сплачувати поступово, за графіком, що дозволить органам соціального забезпечення призначити споживачеві субсидію на наступний опалювальний період.

 

Більш детальну інформацію можна дізнатися на сайті http://bctm.com.ua.

 

Під час прес-конференції журналісти поставили низку запитань стосовно змісту та оформлення квитанцій на сплату послуг з теплопостачання, механізму нарахування суми за спожите централізоване опалення тощо.


Опубліковано: 14 червня 2017 року
Поділитися