В Білій Церкві відкрили інсультний блок

7 травня в неврологічному відділенні Другої міської лікарні  відкрито інсультний блок. Таких вузькоспеціалізованих медичних кабінетів в країні лише кілька.

У Білій Церкві з’явилося місце, що стане справжнім порятунком для містян і жителів району, котрих спіткає ішемічний інсульт – біда, наслідки якої часто гірким тягарем лягають і на плечі хворого, і на його близьких.

Суть його роботи пояснила завідувачка відділення Л.Б. Липовенко. Якщо лікарям вдалося виявити інсульт протягом трьох годин від початку нападу, то хворий, минаючи навіть прийомне відділення, відразу буде переміщений до новоствореного блоку, адже на цьому етапі дорога кожна хвилина. Там пацієнт пройде процедуру тромболізису, котра дозволить пацієнту відновитися та, навіть, ходити вже на другий день і уникнути інвалідності. До офіційного відкриття, білоцерківські лікарі вже провели шість таких процедур, що були стовідсотково успішними.

Така спеціалізована палата налічує шість ліжко-місць та оснащена найсучаснішою апаратурою. На урочистому відкритті блоку були присутні поважні гості, люди, завдяки підтримці яких рік кропіткої праці, підготовки і переживань завершився цією знаковою, довгоочікуваною подією.

Це спільний проект міської влади та меценатів. З міського бюджету на створення блоку було виділено 500 тис.грн. Майже ж таку суму надали і меценати, зокрема з німецької благодійної організації ”Хоф Шлютер”. Керівник фонду, меценат, щирий друг Білої Церкви та її почесний громадянин Петер Новотні під час відкриття зауважив, що головною метою його організації завжди була допомога тим, хто її понад усе потребує. Вже не один рік її відчувають у місті над Россю. Пан Новотні висловив також подяку білоцерківцям, які є його постійними партнерами в доброчинності: Миколі Дашкевичу (голові фондів „Відродження Чорнобиля” та „Друзі – дітям Чорнобиля”), Олександрові Руссу, Вадимові Маршалку та багатьом іншим.

Від імені міської ради, виступив міський голова Геннадій Дикий. Він зазначив, що Європа нині часто допомагає нам асигнуваннями, проте зазвичай важко з’ясувати, куди поділися виділені кошти. На противагу цьому, відкриття інсультного блоку є реальним результатом і матеріальним втіленням вкладених у цей проект зусиль і ресурсів. „Ми безмежно вдячні нашим закордонним друзям, – сказав міський голова, – однак маємо, зрештою, навчитися заробляти самі, жити за свій кошт”.

Про важливість  події та безцінність людської безкорисливості у справі збереження життя говорили під час презентації М.В. Дашкевич, Н.В. Головенко, депутат обласної ради Н.В. Бігарі, голова РДА В.А. Маршалок.

 Після розрізання символічної червоної стрічки гості мали змогу оглянути блок та навіть стати свідками певної демонстрації його можливостей. Варто також відмітити, що для мешканців міста тромболітична процедура є безоплатною. А лікі для лікування надані за рахунок обласного бюджету.



Опубліковано: 07 травня 2016 року
Поділитися