“1939—1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо”

8 травня – День пам'яті та примирення та 9 травня –День Перемоги.

Біла Церква, як  і вся Україна в  День пам'яті та примирення вшановує пам'ять про всіх своїх воїнів, які стали жертвами Другої світової війни, та інших учасників антигітлерівської боротьби. Саме цього дня ми згадуємо загиблих, оскільки 8 травня акт капітуляції нацистської Німеччини був прийнятий Антигітлерівської коаліцією.

Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі інтереси.

Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло близько 4 млн. військових і підпільників, понад 5 млн. цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу, до 5 мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, значна частина з яких не повернулася.

Загалом безповоротні втрати України (українців та інших народів) склали до 10 млн. осіб. Матеріальні збитки становили 285 млрд тогочасних рублів. Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, 5,6 тис. мостів, 28 тис. сіл, 300 тис. господарств.

Не оминула біда і Білу Церкву,  і вона, разом із усією нацією, пережила складні роки. Закликаю в знак пошани та пам’яті одягнути цього дня міжнародний символ жертв військових і громадянських конфліктів - червоні маки, які за формою нагадують кульові отвори, від яких сторони розходяться кола – кров.

Стійкість, патріотизм, самовідданість старшого покоління на полях битв і на трудовому фронті в ім’я перемоги над фашизмом – справжній приклад високого героїзму.

В ці травневі дні і кожного дня ми говоримо і будемо говорити Вам, дорогі ветерани, слова вдячності та поваги, слова захоплення вашим героїчним життям.

Низький уклін і глибока вдячність всім Вам за подвиг, сміливість  та відвагу.

Щиро зичу Вам, миру та спокою, міцного здоров’я на довгі роки життя, щирої поваги, злагоди і затишку в родинах, життєвого оптимізму.

З повагою
Міський голова                             Геннадій Дикий



Опубліковано: 06 травня 2016 року
Поділитися