В Білій Церкві провели навчання на випадок спалаху COVID-19

04 березня у Білій Церкві відбулося навчання для медичних працівників міста з метою відпрацювання  оперативних та злагоджених дій на випадок виявлення хворого з підозрою на захворювання, спричинене коронавірусом.

У навчаннях брали участь: Комунальні некомерційні підприємства Білоцерківської міської ради «Міський центр первинної медико-санітарної допомоги №1»,  «Білоцерківська міська лікарня №3», Комунальне некомерційне підприємство  Київської обласної ради «Київський обласний центр екстреної медичної допомоги», Державна установа Київський обласний лабораторний центр МОЗ України «Білоцерківський міськрайонний відділ лабораторних досліджень».

У ході навчань було сформовано легенду та практично відпрацьовано усі етапи роботи із хворими з підозрою на COVID-19: телефонні дзвінки із повідомленнями, госпіталізація «пацієнта», дезінфекція та інше.

За легендою пацієнт повернувся в Україну з Італії. Під час температурного моніторингу в аеропорту підвищення температури тіла у нього не було зафіксованою. Через кілька днів з’явилися скарги на сухий кашель, слабкість, підвищення температури, що важко знижується.

Що ж необхідно робити у такому випадку? Першочергово хворий із підозрою на COVID-19 має зателефонувати в реєстратуру амбулаторії загальної практики-сімейної медицини, в якій працює сімейний лікар (з яким пацієнт уклав декларацію). Після цього йому зателефонує його сімейний лікар, який збере анамнез хвороби та коротко з’ясує обставини та причини. Якщо у сімейного лікаря виникне підозра на захворювання COVID-19, до пацієнта викликається бригада екстреної медичної допомоги та передається екстрене повідомлення про інфекційне захворювання до ДУ Київський обласний лабораторний центр МОЗ України «Білоцерківський міськрайонний відділ лабораторних досліджень». У свою чергу бригада екстреної медичної допомоги в захисних костюмах має опитати, оглянути хворого та транспортувати його до КНП БМР «Білоцерківська міська лікарні №3». В лікарні пацієнта госпіталізують у бокс та здійснюють забір біоматеріалу. Усі приміщення, у яких знаходився хворий, ретельно дезінфікують, в тому числі автомобіль екстреної медичної допомоги.

Завідувач І інфекційним відділенням стаціонару КНП БМР «Білоцерківська міська лікарня №3» Тетяна Некляєва повідомила, що відділення повністю готове для прийому пацієнтів із підозрою на COVID-19 та забезпечене усім необхідним для надання медичної допомоги.

Шановні мешканці міста, якщо ви в термін 2-х тижнів повернулися із країни, у якій нещодавно широко розповсюджується захворювання на COVID-19, та у вас з’явились симптоми (кашель, ускладнене дихання, підвищена температура, діарея) - негайно зверніться за медичною допомогою до сімейного лікаря та повідомте його про свою історію подорожей та можливі контакти з особами, хворими на гострі вірусні захворювання.

В Білій Церкві провели навчання на випадок спалаху COVID-19


Опубліковано: 05 березня 2020 року
Поділитися