Успішна робота медичної галузі міста – в руках самих лікарів

05 жовтня у Білій Церкві відбулася нарада з лікарями Центрів первинної медико-санітарної допомоги №1 та №2 м.Біла Церква.

Під час наради міський голова Геннадій Дикий наголосив на процесі реформування галузі охорони здоров’я в Україні, що передбачає підписання декларацій пацієнтів із лікарями. Відповідно до принципу «гроші ходять за пацієнтом», чим більше людей підпише декларацію і прийде до лікаря, тим більше йому заплатить держава. Тож лікарі мають вживати заходів, аби підписати декларації із певною кількістю пацієнтів. Для терапевта це мінімум 2000 осіб, для сімейного лікаря – 1800, для педіатра – 900. Наразі базовий тариф становить 370 грн на рік – за людину, яка підписала декларацію з лікарем. Такі люди перебувають у так званому «зеленому списку». Ті, хто не підписав декларації, - перебувають у «червоному», відповідно до якого держава сплачує 240 грн/людину, проте з нового року «червоний список» може зникнути, і пацієнт буде змушений сплачувати за медичні послуги зі своєї кишені.

Геннадій Дикий навів приклад інших міст України, де медична реформа успішно впроваджується і дозволяє забезпечити лікарям гідний рівень заробітних плат.

«Люди підписують декларації саме з лікарями, довіряючи їм найцінніше – своє здоров’я. Тож сьогодні саме лікарі визначають, яким чином організувати співпрацю з населенням, забезпечити необхідну кількість пацієнтів, – наголосив міський голова. – Зі свого боку, міська влада може лише створити комфортні умови: побудувати чи облаштувати нові амбулаторії загальної практики – сімейної медицини, закупити необхідне обладнання та медичні препарати, проте решта, в тому числі й рівень заробітних плат, – у руках самих лікарів. За базовим тарифом, за 2000 пацієнтів лікар первинної ланки отримає 740 тис. грн на рік. На місяць виходить 61,6 тисячі гривень, і це мінімальна сума на одного лікаря. Тож саме лікар сьогодні зацікавлений у тому, щоб його амбулаторія успішно працювала, а пацієнти – отримували якісну медичну допомогу».

Геннадій Дикий також відмітив, що у планах міської влади – завершення ремонту в амбулаторії на вул. І.Кожедуба, створення нових амбулаторій на масивах Піщаний, Таращанський, Томилівський.

Під час наради присутні також обговорили низку питань стосовно забезпечення медичних закладів медпрепаратами, розробки програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги в місті, підготовки та забезпечення належних умов праці для молодих кадрів тощо.

У нараді взяли участь: депутат Київської обласної ради Наталія Бігарі, заступник міського голови Катерина Литвиненко, радник міського голови Микола Антонюк, начальник управління охорони здоров’я міської ради Денис Яблонський, представники медичної галузі міста та ін.

 

Успішна робота медичної галузі міста – в руках самих лікарів


Опубліковано: 07 жовтня 2018 року
Поділитися