Підприємці долучаються до систем безпеки міста

05 жовтня в Білій Церкві відбулася робоча нарада з підприємцями щодо питання впровадження систем відеонагляду у місті та співпраці у даному напрямку із сектором підприємництва.

Як  наголосив керуючий справами виконавчого комітету Білоцерківської міської ради, голова робочої групи Смарт Сіті  Сергій Постівий метою наради є презентація  можливостей системи відеонагляду, роз’яснення чим саме вона може бути цікавою для підприємців та обговорення організаційних питань щодо співпраці.  У перспективі, всі, хто виявить бажання долучитися, отримають контакти та роз’яснення як приєднатися  до системи, аби зробити наше місто безпечнішим.

Міський голова Геннадій Дикий висловив слова вдячності представникам бізнесу за знайдений час та приділену увагу до цього важливого для міста питання, оскільки запровадження в Білій Церкві високоякісної системи відеонагляду дозволить зробити місто в першу чергу якісно безпечним.

«Ми достатньо довго вивчали це питання, оскільки ставили перед собою завдання не просто встановити камери відеоспостереження по місту, а ґрунтовно вивчити світові зразки, оскільки головне мати широкий, ефективний  функціонал систем моніторингу.  Система мала бути інтелектуальною, мати найсучасніші можливості розпізнання обличь, номерних знаків, виявляти порушення  та при цьому  інтегруватися в існуючу  міську мережу. Така собі система відеонагляду «Безпечне місто».

У співпраці із поліцією було опрацьовано  та визначено місця, де саме мають бути встановлені камери відеонагляду. За рекомендацією правоохоронних органів цей процес розпочали із встановлення периметральних камер, при в’їздах та виїздах із міста. Для цього вирішуємо проблему із облаштуванням необхідних опор, підключення електропостачання. Отож вже розпочато та проведено достатньо велику роботу, яку безпосередньо курує керуючий справами виконавчого комітету Сергій Постівий. 

Наразі, місто має необхідне обладнання, сервери  для здійснення моніторингу, але цього не достатньо. Для повноцінного забезпечення ефекту цієї системи, в Білій Церкві необхідно встановити майже 400 камер. Тільки так це максимально допоможе поліції та Муніципальній варті забезпечувати правопорядок, оперативно реагувати на різноманітні події та здійснювати пошуки злочинців. Головне для комфортного проживання людей – безпека. Й ми маємо це забезпечити»,- зазначив міський голова .

Як також зауважив Геннадій Дикий, хоча певні підприємці й мають камери відеоспостереження за своїми фасадами, які виходять на вулиці міста, поліції, при необхідності не вдається оперативно отримати на опрацювання матеріали, та й часто записи є не належної якості, або ж камери працюють лише в режимі онлайн.

Встановлюючи камери спостереження, першочергово будуть задіяні місця найбільшого скупчення людей, небезпечні та головні перехрестя. Крім допомоги у розслідуваннях вже скоєних злочинів, наявність камер буде виконувати попереджальну функцію, адже більшість громадян бачучи, що ведеться зйомка і вони потрапляють в зону її дії, навряд чи зважаться на злочин.

Міський голова звернувся з проханням до присутніх підприємців (за статистикою, найчастіше поліція звертається саме до них за записами з камер), аби вони пішли на зустріч та під’єднали камери зовнішнього спостереження до загальноміської моніторингової системи.

«Ми ні в якому разі не порушуємо ваше приватне право. Не просимо під’єднати камери, які фіксують ваше внутрішнє виробництво, чи приміщення ваших офісів. Ми просимо лише доступ до камер, які захоплюють місця загального користування (публічні місця), міські вулиці. Маючи можливість бачити онлайн скоєння правопорушення (часто на самих цих приватних підприємствах), оперативність виявлення та затримання  порушників чи злочинців буде  на високому рівні. У цьому, я переконаний, зацікавлені всі сторони. Для міської влади ваше приєднання важливе, оскільки на закупку такої великої кількості камер одночасно, у міському бюджеті, на жаль, не має коштів. А приєднавши ваші камери до міських серверів, ми зможемо встановлювати нові там, де їх взагалі немає. Ще раз наголошую, спільною метою всіх нас є створити безпечне місто!», -акцентував увагу Геннадій Дикий.

Заступника начальника Білоцерківського відділу поліції, начальник кримінальної поліції Андрій Савчук, який безпосередньо стикається із розслідуванням злочинів у місті, також наголосив на важливості цього процесу. Зауважив, що розгалужена мережа відеонагляду дозволить в рази підвищити оперативність реагування на злочини, розшукувати небезпечних осіб, перехоплювати автомобілі, які в розшуку та ін.

Під час наради депутат  міської ради, член робочої групи Андрій Король також  підтримав  важливість розпочатого процесу, який дозволить налаштувати новий, вищий рівень безпеки у Білій Церкві. Відмітив, що природньо, підприємці, приєднавшись до міської системи моніторингу, можуть виявити бажання встановити якісні камери з новітніми характеристиками, аби забезпечити різноманітні сучасні сервіси з розпізнання обличь, реагування на потенційне правопорушення тощо. Такі  пристрої звичайно мають більшу вартість. Тому, за пропозицією Андрія Короля, в подальшому, можна буде розглянути можливість, аби міська влада передбачила кошти на часткову компенсацію вартості таких камер з міського бюджету. Коли буде створено безпеку в місті, це сприятиме притоку бізнесу та, відповідно, розвитку міста.

Керуючий справами Сергій Постівий поінформував про заходи, які вже проведені в Білій Церкві в рамках реалізації програми Смарт Сіті. Так, встановлено та введено в експлуатацію моніторинговий центр з необхідним обладнанням  та відповідним програмним забезпеченням. До даного центру вже підключено частину відеокамер, які мають різноманітні функції.  Наразі компанією «Акксон Софт» надано тестовий прилад, який розпізнає номерні знаки автомобілів, швидкість руху – це дає нам можливість формувати першу статистичну інформацію. Також розпочато підключення камер приватних суб’єктів господарювання, залучення та відновлення існуючих  пристроїв, які належать поліції.  Повністю закуплено все обладнання для встановлення систем відеонагляду  по периметру міста, цю  частину роботи буде завершено до кінця поточного року.  Із наступного року розпочнеться закупівля і встановлення високотехнологічного обладнання у  місцях масового скупчення людей.

Сергій Постівий також акцентував увагу, на тому, що якщо всі заходи втілюватимуться лише коштом міського бюджету – матимемо довгий шлях, тому допомога приватних підприємців, в роботі яких такі системи вже є -  вкрай важлива.  Наразі потрібно обговорити можливість інтеграції систем, з технічної точки зору, до загальноміської системи моніторингу; визначити умови зберігання баз з інформацією,  роботи оператора, що здіснюватиме нагляд у моніторинговому центрі (передбачається такі посади і в структурі поліції і Муніципальної варти)  тощо.  Таким чином, оператори двох структур матимуть можливість швидкого реагування на правопорушення, згідно із запрограмованими функціями,  здійснювати необхідну для кожного аналітику та ін.

Програмне забезпечення моніторингового центру розроблено компанією «Акксон Софт». Комерційний директор ТОВ «Акксон Софт» Олексій Клітовченко презентував можливості  даного програмного забезпечення , зупинився на досвіді роботи самої компанії на ринкак як України, так і Європи, Азії та Америки. Їхній продукт використовують для відслідковування безпеки міських вулиць, торгових центрів, аеропортів, банківських установ, метро, прикордонних пунктів та ін.

Програми  розроблені компанією «Акксон Софт» відповідають всім вимогам українського законодавства та враховують європейське.  Є можливість враховувати й питання щодо захисту персональних даних.

Олексій Клітовченко зупинився на модулях сервісу, які дозволяють з’єднувати тисячі камер в один  моніторинговий центр і за допомогою програм, автоматично визначати проблемні ділянки та інформувати про них оператора. Система розпізнає номерні знаки, марку автомобіля, колір, аналізує через базу даних, чи не знаходиться той чи інший транспортний засіб у розшуку. Теж саме може відбуватися із обличчями. Є й такі функції, коли система відслідковуватиме чи знаходився певний об’єкт, з певними параметрами у визначеній  зоні. Спеціально налаштовані камери можуть відслідковувати всі рухи у закріплених зонах. Розробник йде в ногу з часом й працює над підвищенням інтелекту програм, аби мати ще більші функції. 

Крім того, система реагуватиме на сигнали тривожних кнопок, які вже функціонують у навчальних закладах міста та ще встановлюватимуться в різних установах; має можливість визначати й технічний стан обладнання; проводити сервісну аналітику та багато інших функцій.

Василь Давиденко, директор ТОВ «Будцентрлайн», яке є  генеральним підрядником по встановлені камер нагляду у місті, продемонстрував як  вже діє моніторингова система у Білій Церкві.

Присутні підприємці отримали  відповіді на запитання щодо необхідних характеристик камер для забезпечення максимальних можливостей відеонагляду, процедури проведення підключення власних камер, збереження інформації на сервері, умов отримання аналітичних даних у разі необхідності та ін. В обговорені взяли участь начальник відділу правопорядку КП БМР «Муніципальна варта» Віталій Олійник, підприємці міста.

Шановні приватні підприємці Білої Церкви!  Якщо ви готові  долучитися до загальноміської системи відеонагляду, чи ви маєте запитання організаційного, технічного , чи правового характеру дзвоніть та консультуйтеся до :   

  • КП БМР «Муніципальна варта» тел: (04563)4-93-06; (096)305-00-02; адреса: м.Біла Церква, вул. А.Шептицького,2;

 

та/або до генерального підрядника з впровадження систем відеонагляду

за тел.(067) 924-30-90.

Приєднуйтеся! Зробимо разом наше місто Безпечним!  

Підприємці долучаються до систем безпеки міста


Опубліковано: 05 жовтня 2018 року
Поділитися