Українці масово хворіють на туберкульоз

Ситуація щодо захворюваності на туберкульоз в Україні залишається невирішеною глобальною проблемою громадського здоров’я, яка негативно впливає на рівень загальноєвропейського показника цієї патології.

 

Під час засідання комітету з соціальних питань, освіти, культури і громадянського суспільства Парламентської асамблеї Євронест, завідувач центру контролю за соціально небезпечними захворюваннями центру громадського здоров’я МОЗ України Яна Терлеєва заявила: «Лише за три останні роки в Україні від туберкульозу  померло близько 13 тисяч осіб, що значно перевищує середньоєвропейський рівень».

 

Загалом смертність від туберкульозу в Україні зменшилась до 8,8%, що свідчить про сприятливу тенденцію. Але подолання туберкульозу ускладняється ще й тим, що люди часто  хворіють на так звану мультирезистентну інфекцію (стійку до більшості медпрепаратів).

 

Кожен четвертий хворий  з числа  виявлених уперше випадків інфікується  на мультирезистентні  форми туберкульозу, при цьому  кожен другий - повторно.

 

З цієї причини рівень вилікуваних пацієнтів не досягає бажаних  рекомендованих показників, попри збільшені вдвічі, в порівнянні  з минулим роком, видатки на діагностику і лікування туберкульозу.

 

В місті Біла Церква за 9 місяців 2017 року захворіло на туберкульоз 114 осіб, в тому числі 4 дитини та 2 підлітків (в минулому році -  захворіли 3 дітей, підлітків серед хворих не було). Двоє дітей було із сім’ї мігрантів (дівчинка та хлопчик 8-ми та 10-ти років), які прибули з Білоцерківського району. Сім’я вела асоціальний спосіб життя. Батьки позбавлені батьківських прав. Діти оформлені до закладу закритого типу «Злагода».    Ще двоє дітей із благополучних сімей (хлопчики 3-х та 4-х років) не були щепленні. Їх батьки перехворіли на туберкульоз,  не знаючи  про це (замаскована форма хвороби). Підлітки: одна дівчина 17 років, була раніше у контакті з хворою матір’ю, яка померла від туберкульозу 1,5 роки тому;  один хлопець, 16 років, навчався на дому у зв’язку з інвалідністю. Мати хлопця забороняла проводити йому реакції Манту та флюорографічні обстеження, у результаті чого підліток помер від занедбаного туберкульозу.

 

Наразі в місті хворіє на активні форми туберкульозу 178 осіб, із них резистентні форми –у 91 особи, що становить 51%. Із всієї кількості хворих 71 особа (40%) хворіє на поєднану патологію –туберкульоз +ВІЛ-інфекцію.

 

Смертність від туберкульозу в місті становить 5,0 на 100 тисяч населення, що на 4% більше, ніж в минулому році (за 9 місяців 2017 року померло від туберкульозу – 12 осіб, за 9 місяців 2016 року – 10 осіб).

 

Для проведення відповідних заходів щодо лікування та попередження захворюваності на туберкульоз в місті Біла Церква функціонують кабінети контрольованого лікування на базах міських  лікарень №2 та №3, Центру первинної медико-санітарної допомоги №1. Фахівці міської лікарні №1 доставляють  необхідні препарати хворим додому.

 

Сподіваємося, що протягом найближчого часу ми зможемо виявляти близько 90% хворих на туберкульоз і вони отримуватимуть пацієнт-орієнтовані послуги з лікування, враховуючи міжнародну підтримку та цільові програми, і це дасть можливість  знизити рівень захворюваності на цю недугу в місті Біла Церква.              


Інформація від управління охорони здоров’я міської ради


Опубліковано: 27 листопада 2017 року
Поділитися