Що потрібно знати про ВІЛ/СНІД

Часто поняття ВІЛ та СНІД вживаються як синоніми. Але це не так. ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини. Він є ретровірусом (повільним вірусом), який, проникаючи в організм людини, поступово руйнує імунну систему і призводить до розвитку захворювання на СНІД (синдром набутого імунодефіциту) – завершальну стадію ВІЛ-інфекції. На цій стадії в організмі людини відбувається остаточне руйнування імунної системи і втрата здатності чинити опір будь-яким інфекціям, в тому числі і викликаними умовно патогенними мікробами, які не викликають захворювань у людей з нормально функціонуючою імунною системою. Таким чином, хворі помирають не від ВІЛ, а від СНІДу – комплексу захворювань, що проявляються у ВІЛ-позитивних людей на тлі дискредитації імунної системи.

 

На сьогодні переважна більшість дослідників вважає, що необхідною умовою розвитку СНІДу є інфікування вірусом імунодефіциту людини. Але все ще є фахівці (так звані ВІЛ-дисиденти), які не впевнені в тому, що причиною СНІДу є саме ВІЛ; дехто взагалі переконаний, що ВІЛ може призвести до розвитку СНІДу лише в присутності якогось невідомого супутнього фактора.

 

Досвід практичного лікування хворих на СНІД свідчить про правоту вчених, які вважають причиною розвитку СНІДу інфікування вірусом імунодефіциту.

 

Вищеназваний вірус міститься в достатній для розвитку захворювання концентрації в біологічних рідинах людини: крові (включаючи менструальну), спермі, вагінальних виділеннях, а також в материнському молоці. Інфікування відбувається тільки в разі потрапляння цих рідин в організм.

 

Таким чином, основними шляхами передачі ВІЛ є:

 

1. Незахищений секс (тобто секс без презерватива). ВІЛ не може проникнути через презервативи високої якості, виготовлені з латексу або поліуретану.

 

2. Спільне використання інструментів для ін'єкцій наркотиків або обладнання для пірсингу і татуювань. До введення обов'язкового тестування донорської крові інфікування  відбувалося також при переливанні компонентів крові та при операціях з пересадки органів. Дуже рідко передача ВІЛ відбувається в результаті професійних травм у працівників охорони здоров'я (укол голкою або поріз скальпелем).

 

3.Від матері до дитини під час вагітності, пологів або грудного вигодовування.

 

Клінічна картина ВІЛ-інфекції розвивається стадійно:

 

1. Безсимптомна стадія (тривалість від 3 до 15 років): людина клінічно здорова, але в зв'язку з наявністю в організмі ВІЛ здатна інфікувати інших.

 

2. Стадія генералізованої лімфаденопатії. Спостерігається стійке протягом не менше 3 місяців збільшення лімфатичних вузлів у різних ділянках організму людини.

 

3. Стадія СНІД-асоційованого комплексу. Знижується маса тіла, з'являються хронічна втома, сонливість, нічне потовиділення, лихоманка, свербіж шкіри та слизових оболонок, у тому числі очей, збільшення селезінки.

 

4. Стадія власне СНІДу. При поступовому зниженні імунітету відбувається ураження життєво важливих систем організму людини супутніми захворюваннями.

 

В Україні найчастіше на стадії власне СНІДу люди вмирають від туберкульозу, пневмонії та ракових новоутворень. Навіть якщо ВІЛ-позитивна людина почувається добре, наявність в її організмі ВІЛ означає, що з часом виникне вразливість до інфекцій, з якими люди з неушкодженою імунною системою можуть легко справлятися. Тому для ВІЛ-позитивних людей життєво необхідно піклуватися про власне здоров'я: відмовитися від речовин, що пригнічують імунну систему (тютюну, алкоголю/наркотиків), уникати стресів, займатися спортом, правильно харчуватися, регулярно спостерігатися у лікаря в місцевому центрі СНІДу, а також при необхідності вчасно починати спеціальне лікування.

 

Щороку фармацевтична промисловість пропонує все нові, більш ефективні та менш токсичні препарати для пригнічення ВІЛ-інфекції та запобігання розвитку СНІДу.

 

На сьогодні в Україні з метою лікування ВІЛ-позитивних людей застосовується сучасна високоактивна антиретровірусна терапія (ВААРТ), всі 3-4 компоненті якої, а також інші необхідні препарати, надаються пацієнтам безкоштовно.

 

Основа профілактики ВІЛ/СНІДу – це здоровий засіб життя, дотримання правил особистої гігієни, захищеність сексуальних стосунків, чому сприяє повна інформованість населення щодо ВІЛ-інфекції та механізмів її передачі.

 

Згідно із законодавством України, кожен бажаючий може пройти добровільне тестування на ВІЛ. Перед обстеженням і після нього проводиться консультування спеціаліста.

 

У місті Біла Церква для отримання консультативної допомоги з питань профілактики та обстеження на ВІЛ-інфекцію можна звертатись до кабінету «Довіра», який розміщений при Центрі СНІДу в міській лікарні №3 (вул. Карбишева, 12).


Інформація від управління охорони здоров’я 


Опубліковано: 27 листопада 2017 року
Поділитися