У Білій Церкві вшанували пам’ять учасників бойових дій на території інших держав

15 лютого минає 34 роки з дня виведення радянських військ з Афганістану. Війна, розв’язана керівництвом Радянського Союзу заради задоволення своїх імперських амбіцій, тривала понад 9 років. Більш ніж 160 тисяч українських військовослужбовців взяли участь у цій війні, понад три тисячі українських солдат і офіцерів загинули, 27 з них – жителі Білої Церкви.

Тож, саме цього дня, на знак вшанування учасників бойових дій на території інших держав та річниці виводу військ з Республіки Афганістан у Білій Церкві, біля каплиці Святого Георгія Побідоносця, відбулося покладання квітів .

У заході взяли участь заступник міського голови Катерина Возненко, голова Білоцерківської районної військової адміністрації Людмила Мерзлюк, заступник голови Білоцерківської районної ради Анатолій Чичикало, представники Білоцерківського національного аграрного університету, учасники бойових дій у Афганістані, їх рідні та близькі.

Присутні вшанували пам’ять полеглих воїнів хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятника – каплиці воїнів афганців. На гранітних плитах цієї каплиці викарбовані прізвища 132-ох воїнів, які проживали у Київській області і віддали свої життя у цій війні.

Повномасштабне вторгнення росії, яке відбулось 24 лютого 2022 року, спонукало більшість українців до переосмислення Афганської війни, жертвою якої стали щонайменше півмільйона мирних жителів цієї країни. Ця війна також стала відвертим злочином Радянського Союзу і проти своїх військовослужбовців (часто 18-20-річних), яких без згоди та відповідної військової підготовки відправляли на війну.

Загибель, каліцтва, хвороби та зламані долі тисяч цих людей покладені на вівтар чужих ідей та продовження будівництва тієї ж російської імперії, хоч і під іншим, червоним прапором.

Українці мають пам’ятати про злочини комуністичного режиму.

 

У Білій Церкві вшанували пам’ять учасників бойових дій на території інших держав


Опубліковано: 15 лютого 2023 року
Поділитися