Працюємо над тим, аби Біла Церква була вільною від домашнього насильства

15 лютого у Білій Церкві відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Домашнє насильство. Формування нульової толерантності».

 Захід було проведено з метою активізації вирішення проблеми домашнього насильства та  ознайомлення із завданнями і стратегією реалізації проєкту «Вільні від домашнього насильства».

Учасниками заходу, серед яких були представники суб’єктів взаємодії, що здійснюють заходи у сфері запобігання  та протидії домашньому насильству було обговорено ряд  питань щодо реалізації робити у цьому напрямку у громаді.

Зокрема, головний спеціаліст служби у справах дітей міської ради Валентина Степашкіна поінформувала про співпрацю з Представництвом Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні.

У 2021 році Білоцерківська міська територіальна громада була відібрана зі 117 громад України, які подали заявки на участь і  стала одним із переможців проєкту «Міста, вільні від домашнього насильства», що фінансується Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPI). Відтоді у громаді проводилася кропітка робота щодо розбудови муніципальної системи запобігання та протидії домашньому насильству. Зусилля спрямовувалися на формування у жителів громади нульової толерантності до насильства та до будь яких форм його проявів.

Проєкт розрахований на 2 роки і передбачає проходження так званої дорожньої карти, із 20-ма основними завданнями громади, які, наразі, успішно реалізовуються. Так, створені спеціальні органи, які займаються цим питанням; здійснювався аналіз стану розповсюдження домашнього насильства та оцінка потреб громади; сформовано місцеве коло експертів з цих питань за підтримки експертів національного рівня; затверджено План спільних дій з розбудови системи та місцева Програма запобігання та протидії домашньому насильству. Крім того, вже створені спеціалізовані служби (сервіси допомоги -  мобільна бригада, служба первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі) та забезпечено підготовку фахівців та ін.

Це вже дало вагомі результати, адже лише за одним із втілених кроків – зі створенням Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства, яка працювала протягом півроку, було здійснено 170  виїздів за викликами. Постраждалим було надано кваліфіковану психологічну, соціальну допомогу та консультації. У разі потреби здійснювався супровід сімей, які потребували допомоги, або ж їх перенаправляли до вузькопрофільних спеціалістів та у разі потреби – переправляли до тимчасових притулків.

 Варто зауважити, що телефони мобільної бригади та всіх служб, які допомагають при насильству розміщені на сайті міської ради за посиланням: https://bc-rada.gov.ua/node/14155. А сама мобільна бригада працює з 8.00 до 20.00.

 

Директор Білоцерківського міського центру соціальних служб Людмила Севериненко зупинилася на результатах дослідження громадської думки щодо гендерно зумовленого насильства в Білоцерківській громаді, проведеного UNFPA.

Опитування проводилося з 21.12.2021р. по 28.02.2022р., в ньому взяло участь майже 400 жителів громади віком від 15 років і старше.

Так, рівень обізнаності про гендерно зумовлене насильство має такі показники: 27% - розпізнають контролюючу поведінку, 76% - ідентифікують  психологічне насильство, 80% - визначають економічне насильство, 57% - розпізнають сексуальне насильство.

Високі показники щодо стереотипів, пов’язаних з цією темою: 88% - ідентифікують сексуальне насильство у випадку відсутності згоди на секс, 84%- засуджують прояви фізичного насильства у шлюбі з боку чоловіка да дружини,  91% - вважають прояви фізичного насильства в шлюбі неприпустимими та ін. Варто наголосити, більший відсоток нульової толерантності у молоді віком від 15 до 24 років.

Разом з тим, готовність прийти на допомогу у випадку насильства є значно нижчою: 29% - висловлюють готовність допомогти жінці в сусідньому помешканні  у випадку домашнього насильства та викликати поліцію, 12 % - не будуть втручатися, бо це приватна справа, 48% - готові допомогти незнайомій жінці на вулиці, яку б’є чоловік (а  лише 4% - не будуть втручатися, бо це приватна справа), 17%- готові допомогти незнайомому чоловікові на вулиці, якого б’є  жінка ( але 36% - не будуть втручатися,  бо це приватна справа).  Під час опитування піднімалися й інші, результати опрацьовано фахівцями та взято в роботу.

Про статистичні дані щодо випадків домашнього насильства в Білоцерківській громаді поінформувала завідуюча сектором управління з питань молоді та спорту міської ради  Наталія Кацалап.

За минулий рік управлінням було зафіксовано 1840 звернень від жителів громади з приводу домашнього насильства, з яких 1216 – від жінок, 620- від чоловіків.  Станом на кінець року на обліку у відділку поліції перебувало 333 особи у зв’язку з вчиненням насильства (44-жінки, 289 – чоловіків).

309 звернень було саме зі скоєння домашнього насильства відносно 294 осіб. В 35 родинах – воно було повторно. Відносно 284 осіб вчинено психологічне насильство, 137- фізичне, 43- економічне, 1- сексуальне.

Прикро, що з 294 постраждалих від домашнього насильства тільки 20 осіб заявили потребу у наданні безоплатної правової допомоги та 24 - в надані соціальних послуг. Решта осіб своїм підписом, у соціальній картці обліку факту вчинення насильства, відмовилися від будь-яких послуг.

Директор Білоцерківського міського ценру соціальних служб Людмила Севериненко також презентувала проєкт «Вільні від домашнього насильства», який втілюється у нашій громаді . Цей проєкт є комбінацією освітнього та інформаційних підходів у формуванні змін у поведінці і постраждалих, і свідків, і кривдників, а також тих, хто безпосередньо з насильством не стикався, особливо молоді, яка починає формувати стосунки і в майбутньому буде створювати свої сім’ї.

У рамках проєкту будуть проводитися: інформаційно-просвітницької кампанії (зовнішня реклама, аудіоролики, відеоролики, поширення публікації, розповсюдження друкованої продукції); тренінги для представників закладів середньої освіти ( розроблені варіанти конкурс-уроків, опрацювання ситуативних тестів серед старшокласників, опрацювання алгоритмів дій у випадках домашнього насильства та ін). Також серед учнів розповсюджуватимуться інформаційно- роздаткові матеріали з довідковою інформацією та посиланнями на ресурси із телефонами, де можна отримати кваліфіковану допомогу. Проєкт фінансується урядом Великої Британії, методичне супроводження Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPI) в Україні та громадської організації «Інноваційні соціальні рішення».

Підводячи підсумки засідання заступник міського голови Катерина Возненко наголосила на необхідності  продовження взаємодії всіх  учасників проєкту, які здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Зауважила на необхідності  розробки подальших кроків у реалізації тематичних проєктів та розгляду знаходження можливості продовження розпочатих напрацювань після завершення співпраці з Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPI), оскільки ця робота є вкрай важливою та дієвою.

Для довідки: на нашому сайті зібрані всі контакти, де надають психологічну, медичну, правову, консультаційну допомогу.

Не терпіть, не залишайтесь сам на сам зі своєю бідою!

Працюємо над тим, аби Біла Церква була вільною від домашнього насильства


Опубліковано: 15 лютого 2023 року
Поділитися