У Білій Церкві відзначили День вшанування учасників ліквідації на Чорнобильській атомній електростанції

14 грудня в Білій Церкві відбувся захід до Дня вшанування учасників ліквідації на Чорнобильській атомній електростанції. Ця дата відзначається в Україні щорічно, відповідно до Указу Президента від 10 листопада 2006 року.

Тож цього дня до пам’ятного знаку «Чорнобильський дзвін» прийшли представники міської влади, громадських організацій, які опікуються питаннями ліквідаторів та осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, колишні жителі міст Чорнобиль та Прип’ять, білоцерківці – аби сказати слова вдячності та вшанувати пам’ять людей, які загинули заради спасіння нашої землі від техногенної катастрофи планетарного масштабу: у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС брали участь 600 тис. осіб, з яких 350 тис. українців. Наслідки цієї катастрофи і досі є невигойною раною як для України, так і сусідніх країн.

Під час заходу до присутніх звернувся радник міського голови Микола Антонюк. Він закликав завжди пам’ятати подвиг ліквідаторів – як самої аварії на ЧАЕС, так і її наслідків, які фактично без будь-яких засобів захисту, ризикуючи власним життям, стали у двобій зі страшним та невидимим ворогом – радіацією. Також сказав слова вдячності всім ліквідаторам, активістам, представникам громадських організацій чорнобильського спрямування, які завжди стояли на сторожі захисту прав ліквідаторів та осіб, евакуйованих із зони чорнобильського лиха, побажав всім присутнім ліквідаторам та переселенцям міцного здоров’я, родинного затишку і зажди пам’ятати про загиблих героїв.

Слово перед громадою мав і ліквідатор Анатолій Медвідь, який зачитав власні вірші та закликав зажди пам’ятати події квітня 86-го та шанувати пам’ять загиблих героїв-ліквідаторів.

Хвилиною мовчання під час заходу вшанували пам’ять всіх, хто загинув під час аварії.

На завершення заходу відбулося покладання квітів до підніжжя пам’ятного знаку «Чорнобильський дзвін».

У заході взяли участь: депутати Білоцерківської міської ради, заступник міського голови Катерина Литвиненко, представники правоохоронних органів, рятувальних загонів, громадськості, журналісти місцевих ЗМІ.

 

Зустріч напередодні

Напередодні відзначення «Дня ліквідатора», 13 грудня, аби висловити слова вдячності за збережену Батьківщину, у Київському академічному обласному музично-драматичному театрі ім.П.Саксаганського відбулася зустріч з білоцерківцями – учасниками ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. (Фото – тут)

Присутніх на заході зібрало відчуття вдячності до ліквідаторів, за їх мужність, за те, що 33 роки тому, не шкодуючи власного здоров’я та життя, й часто не усвідомлюючи страшного ризику, вони самовіддано вступили у нерівний двобій із чорнобильським лихом.

Багато життів забрав Чорнобиль, вони згоріли й у полум’ї трагедій, й у полум’ї підступних хвороб. Тому хвилиною мовчання було вшановано всіх ліквідаторів, яких вже немає поруч нами.

Біла Церква не тільки спрямувала тисячі своїх жителів на ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС, а й стала другою домівкою для тих, хто змушений був покинути власні у зоні лиха.

Під час заходу до присутніх ліквідаторів звернувся міський голова Геннадій Дикий, висловив ліквідаторам-білоцерківцям слова вдячності за їх особистий внесок у ліквідацію наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, наголосив на їхньому неоціненному подвигу, адже у ті дні ніхто з них навіть не мав на думці ухилитися від виконання громадянського обов’язку, вже знаючи, що таке радіоактивний фон.

«Ви наші Герої, які доклали титанічних зусиль, аби на нашій землі продовжувалося життя. Сьогодні про ваш подвиг знає весь світ. Низький уклін вам, наші ліквідатори!», - зазначив міський голова та побажав їм міцного здоров’я та довгих років життя.

До присутніх також звернувся начальник Головного управління ДСНС України у Київській області Василь Слободяник. Він наголосив, що саме пожежники-рятувальники першими були направлені на ліквідацію пожежі, яка виникла на енергоблоці Чорнобильської АЕС, і завдяки одному з популярних фільмів про ту страшну аварію весь світ знає, що тоді сталося і якими зусиллями було уникнено лиха.

«До ліквідації наслідків аварії було залучено близько 600 тисяч людей, які на різних ділянках, виконуючи свої обов’язки ліквідовували трагедію. Шана їм і гордість, за те, що не ухилилися від своїх обов’язків», - наголосив Василь Слободяник та поінформував про командний турнір з шахів, який відбувався у Білій Церкві серед працівників Державних пожежно-рятувальних загонів Головного управління, присвячений Дню вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Відмітив, що серед команд учасників є й команда ветеранів, які достойно представили команду.

Присутні ліквідатори мали змогу проглянути концерт у виконанні артистів Київського академічного обласного музично-драматичного театру ім.П.Саксаганського.

 

 

У Білій Церкві відзначили День вшанування учасників ліквідації на Чорнобильській атомній електростанції

Урочистості з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації на Чорнобильській атомній електростанції


Опубліковано: 14 грудня 2019 року
Поділитися