У Білій Церкві відзначили 158 річницю перепоховання Тараса Шевченка

22 травня у Білій Церкві відбулося урочисте зібрання та покладання квітів з нагоди 158-ї річниці перепоховання Тараса Григоровича Шевченка – геніального українського поета і мислителя, непохитного борця за державну незалежність і політичну самостійність України.

Народжений на українській землі, під українським небом, Тарас Шевченко належав до тих людей-світочів, що стали дорогими для всього людства і що в пошані всього людства знаходять своє безсмертя. Через нього ми усвідомлюємо себе як народ.

10 березня 1861 року перестало битися серце великого Кобзаря. Поховали Шевченка на Смоленському цвинтарі у Петербурзі, де він часто бував, малював і мав свій улюблений куточок.

158 років тому, 22 травня 1861 року відбулася священна і незрівняна за значимістю для українського народу подія: прах великого українського поета, пророка волі Тараса Шевченка був перевезений із Петербурга до мальовничого містечка Канева над Дніпром та похований на Чернечій горі. Сповнились слова Шевченківського заповіту.

Повернення Кобзаря в Україну розбудило націю. Його слово стало своєрідною молитвою, до якого зверталися українці в усі часи. Поезія Тараса Шевченка звучить над Україною, призиваючи до людяності гуманізму, любові до своєї землі.

Тож під час заходу виступили учні спеціалізованої школи №1 з поглибленим вивченням слов’янських мов, вихованці літературної студії «Пролог», переможці міського конкурсу читців – декламаторів «Кобзарева зоря» – Євген Гришко, Юрій Бортник; Народний Хор «Батьківська нива» Білоцерківського Національного аграрного університету.

На знак вдячності, поваги і гордості присутні вшанували пам’ять Великого Українця, громадянина, поета, художника хвилиною мовчання. Відбулося покладання квітів до погруддя Тараса Шевченка.

У заході взяли участь: секретар Білоцерківської міської ради Вадим Кошель, заступник міського голови Катерина Литвиненко, депутати Білоцерківської міської ради, представники молоді та старших поколінь, журналісти місцевих ЗМІ.

У Білій Церкві відзначили 158 річницю перепоховання Тараса Шевченка


Опубліковано: 22 травня 2019 року
Поділитися