У Білій Церкві відбувся «Європейський тиждень тестування» на ВІЛ-інфекцію

З 17 до 24 листопада Біла Церква взяла участь у проведенні «Європейського тижня тестування» на ВІЛ-інфекцію населення нашого міста, що проводиться у рамках проекту «Розширення доступу до швидкого тестування на ВІЛ для вразливих груп населення».

 

Мета проведення акції – надати можливість підвищити рівень поінформованості населення щодо переваг регулярного тестування на ВІЛ-інфекцію, ризиків інфікування та наявності ефективного і доступного лікування.

 

Протягом тижня такі тестування проводились по всьому місту, а саме: 21 листопада ц.р. – у «Кабінетах довіри» міських лікарень №2 та №3, а також у Білоцерківському інституті економіки та управління ВНЗ Університет «Україна».

 

Зокрема в лікувальних установах акція проводилась шляхом розповсюдження друкованої інформації щодо інфекцій, які передаються статевим шляхом. Бажаючим було роздано захисні засоби індивідуального використання для попередження захворювань, що передаються статевим шляхом, а також проводилося тестування методом швидких тестів на ВІЛ-інфекцію.

 

В університеті «Україна» для студентів і викладачів була проведена лекція на тему: «ВІЛ/СНІД, заходи попередження», після чого всі бажаючі були протестовані на ВІЛ-інфекцію. Всього протестовано за цей час – 46 осіб, які дізналися про свій статус і отримали інформацію про розповсюдженість хвороб, які передаються ризикованою поведінкою, дізнались про можливості попередження їх та лікування.  

 

24 листопада напроти приміщення міської ради відбулася ще одна акція до Всесвітнього дня боротьби з ВІЛ/СНІДом в рамках «Європейського Тижня доступного Тестування» – «Тестуй. Лікуй. Запобігай».

 

Під час заходу всі бажаючі також змогли пройти анонімне, безкоштовне тестування на ВІЛ швидкими тестами (очікування результату становило лише 10 хвилин!), отримати консультації щодо профілактики, діагностики та лікування вірусу, одержати інформаційні матеріали та засоби особистого захисту.

 

«Найчастіше ВІЛ передається статевим шляхом. Але офіційні дані не відображають усієї картини епідемії, оскільки через страх, відсутність інформації та доступу до тестування люди не знають про свій статус, – зазначила координатор акції в м. Біла Церква та менеджер проектів ВБО «Конвіктус Україна» Тетяна Супрунюк. – Варто пам’ятати, що ВІЛ – це не вирок! ВІЛ-позитивні люди живуть повноцінним життям, але головною умовою цього є вчасне виявлення вірусу!»

 

Усього в Білій Церкві, в лікувальних закладах та в рамках програми «Біоповедінкових досліджень» серед уразливих груп населення, було проведено 226 тестувань, охоплено 226 осіб. У разі виявлення позитивних результатів всі були скеровані на дообстеження та лікування.

 

Організаторами заходу виступили: КЗ КОР «Київський обласний центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом» спільно з Всеукраїнською благодійною організацією «Конвіктус Україна» за підтримки AHF Ukraine та «Альянс громадського здоров’я». Партнерами також стали Благодійна організація «100 відсотків життя. Київський регіон» і Міжрегіональна громадська організація з формування здорового способу життя «Мій вибір».

 

У Білій Церкві відбувся «Європейський тиждень тестування» на ВІЛ-інфекцію


Опубліковано: 24 листопада 2017 року
Поділитися