У Білій Церкві можливо буде створено будинок для людей похилого віку

Наші реалії сьогодення вказують на те, що усе більший відсоток населення країни складають люди похилого віку. Згідно з демографічними дослідженнями, проведеними два роки тому, 15,32% українців - чоловіки та жінки старше 65 років. Це понад 6,9 мільйона людей! На жаль, наша країна посідає перше місце в світі за рівнем природного спаду населення, молоді менше, а людей поважного віку – все більше.

Багатьох людей лякає одна лише назва «будинок престарілих». Глибоко в нашій свідомості закладено, що в такий заклад «здають» рідних лише безсердечні й жорстокі люди, а умови проживання жахливі: похмурі сирі коридори, незатишні кімнати, мізерне харчування й абсолютна байдужість співробітників.

Для людей, які кращі роки і здоров’я віддали на розбудову міста і держави, необхідно створити умови комфортні й в побутовому, й в психологічному плані. Такого роду установу зазвичай розташовуються в передмісті, далеко від міського шуму, в оточенні природи. Там має працювати висококваліфікований персонал. Він має забезпечувати професійний догляд, лікування, а також психологічний комфорт мешканцям.

Будинок для літніх людей має бути обладнаний сучасними пристосуваннями, яких потребують представники старшого покоління. Створені сприятливі умови для лежачих хворих і людей, чиє самостійне пересування утруднене. Дуже грамотно спланований простір кімнат, мають бути спеціальні ліжка й матраци, поручні в санвузлах і коридорах, пандуси. Мешканці мають мати необмежені можливості спілкування з однолітками. Працівники будинку для літніх будуть дбати про дозвілля людей похилого віку, що робить життя підопічних насиченим подіями. Команда спеціалістів має регулярно організовувати заходи, де мешканці зможуть засвоїти нові для себе \ види творчості, почитати газети, відвідати екскурсії та виявити у себе нові таланти.

У Білій Церкві проблема одиноких літніх людей, людей, яким складно обходитися без сторонньої допомоги також є досить гострою. Отож, з метою розвитку інфраструктури з надання соціальних послуг, створення належних умов для людей похилого віку, в Білій Церкві розглядається можливість створення установи, де матимуть можливість проживати літні білоцерківці.

 Доповідаючи питання, під час засідання виконавчого комітету міської ради, заступник міського голови Інна Новогребельська наголосила, що нею, вже протягом певного часу, вивчається питання створення в місті такої установи, оскільки у нашій державі вони є актуальними. В Україні функціонують як приватні будинки для людей похилого віку, так і змішаного типу. Крім того, питання існування такого закладу є нагальним і актуальним у контексті гуманного відношення до безхатченків. Інною Новогребельською розглядалося функціонування аналогічних закладів у Німеччині, з’ясовувалися питання,  яким чином там побудована робота по відношенню до літніх громадян та ін.

«На жаль, є чимало випадків, коли громадяни поважного віку не можуть обійтися без сторонньої допомоги, але не мають рідних, які б доглядали їх. Або ж є випадки, коли через зайнятість діти не можуть приділити належної уваги стареньким рідним, але мають можливість заплатити за таку послугу. Саме тоді будинок для людей похилого віку був би у нагоді. У разі, якщо міською радою буде підтримано дане рішення, ми маємо розробити концепцію створення даної установи, визначити форму її господарювання, види фінансування та ін.»,- зазначила  заступник міського голови.

Отож, членами виконавчого комітету, під час засідання було схвалено проект рішення міської ради «Про погодження створення будинку для людей похилого віку». Даний проект буде винесено на розгляд депутатів міської ради.

Так, розглядатиметься можливість створення будинку для людей похилого віку на базі приміщення колишнього Білоцерківського міжшкільного навчально-виробничого комбінату, розташованого за адресою: вул. Гризодубової, 84.  Це приміщення, наразі, знаходиться на балансі Територіального центру. Крім основного корпусу там є й господарські приміщення та невелика паркова зона.

Міський голова Геннадій Дикий відмітив, що хоча будівля й має основні приміщення та комунікації, все одно є необхідність проведення заходів по їх реконструкції та упорядкуванню. Наразі ведуться перемовини із партнерами Білої Церкви з Німеччини - німецькою благодійною організацію "Хоф Шлютер" щодо можливого співфінансування проведення необхідних робіт.

 


Опубліковано: 26 лютого 2019 року
Поділитися