Страшній недузі можна запобігти

Четвертого лютого  відзначається Всесвітній день боротьби з раком. Його проголошено Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями (UICC) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Мета Дня – підвищення обізнаності про рак як про одне з найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, привернення уваги до проблеми запобігання, виявлення та лікування цього захворювання.

Всесвітня організація охорони здоров’я нагадує: хоч рак і залишається надзвичайно небезпечною хворобою, та у багатьох випадках їй можна запобігти.

Рак – це хвороба, викликана мутаціями (змінами) генах, які спричиняють неконтрольований поділ клітин.

Щогодини в Україні помирає від раку 10 людей та реєструється понад 20 нових випадків онкологічних захворювань.

ВООЗ наголошує: майже 30% випадків смерті від раку викликані п’ятьма основними факторами ризику: надмірною  масою тіла, недостатнім споживанням овочів, фруктів і ягід, відсутністю фізичної активності, палінням тютюну та споживанням алкоголю.

Харчування є одним із найвагоміших факторів не лише у профілактиці, але і у лікуванні раку. Ось що потрібно змінити у харчуванні для профілактики раку.

I. Переглянути розміри порцій. Доведено, що переїдання спричинює надмірне утворення жиру в організмі, що призводить до порушення гормонального балансу, що, в свою чергу, стимулює посилений поділ клітин..

II. Зменшити споживання смаженої їжі, копчених та кондитерських виробів .

III.  Включити "протизапальні" жири у раціон: замінити соняшникову, кукурудзяну, соєву олії на оливкову олію, риб’ячий жир, лляне насіння та  волоські горіхи

IV.  Обмежити вживання алкоголю. Категорично відмовитись від паління!.

V. Вживати свіжі овочі, фрукти, ягоди щодня.

VI. Вживати продукти, багаті селеном (пшеничні та вівсяні висівки, часник, горіхи, печінка, дріжджі). Селен сприяє зміцненню імунітету, захищає мембрани та ДНК клітин від злоякісних перероджень.

VII. Споживати білкові продукти (яйця, бобові- горох, квасолю) та кисломолочні вироби.

Окрім харчування, важливо не забувати про фізичну активність: швидка хода протягом 1 години на день знижує ризик раку прямої кишки на 26%, раку молочних залоз – на 30%, раку шлунку – на 40%, раку передміхурової залози- на 70%, раку матки та яєчників- на 80 %.

Наше здоров’я залежить від того, що ми їмо, п’ємо і який спосіб життя ведемо. Звісно, неможливо бути здоровим все життя, здоров’я – це щоденна робота, яка обов’язково дає свої плоди у вигляді хорошого самопочуття та високої тривалості життя. 
 Тому бережімо його ,бо  здоров’я-  головна запорука нашого існування.

 Інформація від управління охорони  здоров’я


Опубліковано: 04 лютого 2019 року
Поділитися