Smart City:Біла Церква – що реалізується та що пропонується

31 травня  у Білій Церкві відбулося чергове засідання робочої групи Smart City:Біла Церква, яке провів голова робочої групи, керуючий справами виконавчого комітету міської ради Сергій Постівий.

 

На порядок денний засідання було винесено ряд питань щодо стану виконання ініційованих проектів міської радою в рамках проекту Smart City в Білій Церкві та презентовано низку проектів, які можуть бути реалізовані в межах програми.

 

Про стан виконання ініційованих проектів міської радою в рамках проекту Smart City в Білій Церкві   та про зміни у Програмі «Безпечне місто Біла Церква»  доповів керуючий справами виконавчого комітету міської ради Сергій Постівий.

 

Він повідомив, що раніше, 21.02.2018р.,  на засіданні робочої групи було презентовано проект «Розумна та безпечна школа». Відповідно до даного проекту була проведена робота, його презентували в загальноосвітніх закладах Білої Церкви, де батьки мали можливість обговорити доцільність впровадження. За ініціативи батьківського комітету Білоцерківського навчально-виховного об’єднання «Перша Білоцерківська гімназія – школа І ступеня», який також детально обговорив ідею, було прийнято рішення впровадити пілотний проект «Розумна та безпечна школа» саме на базі цього навчального закладу. Аби втілити задумане, на сесійному засіданні міської ради 24 травня ц.р. були внесені зміни до Програми «Безпечне місто Біла Церква». Зокрема, передбачені видатки у розмірі 1 млн. 250 тис. грн, з яких: 1 млн 150 тис.грн – кошти міського бюджету, а 100 тис. грн – інші джерела.

 

За визначену суму мають збудувати системи сигналізації та оповіщення з  встановленням усього необхідного обладнання в усіх ЗОШ міста.  Проте, батьківські комітети шкіл визначатимуть,  які саме послуги необхідні в їхніх установах, і тоді, відповідно, здійснюватиметься коригування бюджету проекту.

 

Другий, проект, який також було презентовано батьківським комітетам шкіл та дитячих садочків – це проект «Теплозбереження, контроль відвідувань та безпека внутрішніх приміщень дитячих закладів», наголосив Сергій Постівий. Але поки, відповіді від ЗОШ та ДНЗ міста щодо підтримки  даного  задуму не надійшло. 

 

Ще одні зміни стосувалися проекту встановлення «тривожних кнопок» у закладах освіти, охорони здоров’я та закладах позашкільної освіти, що є у комунальній власності. Цей проект, відповідно до Програми, мав реалізуватися ще в 2017році, але через відсутність фінансування не виконаний. У зв’язку із тим, що згідно законодавства України є вимога щодо встановлення таких кнопок, до виконавчого комітету міської ради надходять листи від Київської обласної державної адміністрації та звертаються управління освіти і науки та охорони здоров’я міської ради про необхідність встановлення таких систем. Тому, на здійснення цих заходів, враховуючи пропозиції, що надійшли,  було виділено 514 тис. грн на 2018рік.

 

Наступна зміна  до Програми була пов’язана із Проектом єдиної Системи інформаційних ресурсів. У цьому напрямку було здійснено перерозподіл коштів  у межах передбачених видатків на реалізацію Програми. Передбачалося 50 тис. грн на розробку технічних завдань, але обрахувавши обсяги визначених заходів  для розробки цієї геоінформаційної системи,  сесією міської ради було затверджено відповідний перерозподіл.

 

Оголошуючи презентацію  проектів, передбачених порядком денним засідання, керуючий справами виконавчого комітету міської ради зауважив: «Всі проекти, які будуть презентовані сьогодні – системно пов’язані із забезпеченням належного функціонування громадського транспорту, зокрема муніципального. Також матимемо можливість почути цікаву ідеєю щодо впровадження системи прокату велосипедів та встановлення відповідних паркувальних автоматів. Отож, маємо ознайомитися з інформацією, опрацювати отримані дані та визначитися, яка з представлених ідей може бути втілена у Білій Церкві, і у разі погодження – почати дії над її реалізацією. Хоча ми маємо певні сервіси GPS-контролю громадського транспорту та систему Dozor, нашим завданням є розширення сервісів для максимального підвищення комфорту пасажирів та створення прозорості роботи комунальних підприємств».

 

Отож, першим проект «Інновація у громадському транспорті м.Біла Церква» презентував генеральний директор ТОВ «ІТ Інновація» Вадим Кочевих. Це комплексна програма, яка передбачає багато сервісів для громадського транспорту та відстеження функціонування комунального транспорту, який надає послуги з прибирання вулиць, вивезення сміття тощо.   Метою програми є контроль за транспортом, підвищення комфорту пасажирів, якості транспортних перевезень  та безпеки у ньому, оптимізація транспортної інфраструктури, роботи перевізників та комунальних служб, прозорість та відкритість перед населенням. 

 

Вадим Кочевих ознайомив із основною  платформою, на яку стікатиметься вся інформація від  комунальних служб міста, поліції, МЧС, швидкої допомоги та інших установ. Розповів як функціонально працюватиме сервіс у користувачів: диспетчерів, контролюючих органів та громадян, які матимуть можливість  в онлайн режимі  відстежувати роботу служб.

 

Так, серед функцій на пасажирському транспорті система матиме змогу: здійснювати онлайн контроль місця знаходження, інформацію про кількість транспортних засобів на маршрутах; для водія здійснюватиметься розрахунок інтервальності руху, є можливість повідомлювати про нештатні ситуації; автоматичне озвучування зупинок, відеоспостереження в салоні та ззовні, оперативний зв’язок із водіями та ін.  Система автоматичної візуалізації зупинок та рекламної інформації передбачатиме повідомлення пасажирам в онлайн режимі через  у який час на зупинці буде транспортний засіб, яка була, є та буде наступна зупинка, надаватиме соціальну рекламу та ознайомлюватиме з іншою необхідною інформацією пасажирів.  Ця система може бути інтегрована в  уже функціонуючі у місті   валідаційну та GPS- системи на громадському транспорті.

 

Для комунального транспорту буде можливість мати повну звітність про їх рух, про використане пальне, облік робочого часу, встановлення додаткових датчиків для спецтехніки.

 

У перспективі, у рамках даного проекту, можливо створення повноцінних розумних зупинок з доступом до Інтернету, системою відеоспостереження з облаштуванням «тривожних кнопок», інформаційними табло, підзарядкою мобільних пристроїв та ін. 

 

Платформа сервісу дозволятиме створити єдиний геоінформаційний портал з особистими кабінетами жителів міста, інтегруватися в системи обслуговування та надання послуг.

 

Присутніх також було ознайомлено із досвідом реалізації подібних проектів ТОВ «ІТ Інновація» на ринку в Україні.

 

Проект «Автоматизовані GPS системи диспетчерського управління транспортом» презентував представник ТОВ «БЕНІШ ДЖІ ПІ ЕС» Євген Лукашенко. Він розповів про досвід товариства з впровадження систем безпеки та моніторингу  у містах різних країн світу, ознайомив із перевагами сервісу серед яких: інноваційні рішення, фінансова стабільність, успішний досвід роботи, сертифіковане обладнання та індивідуальний підхід до клієнтів.

 

Євген Лукашенко  також поінформував про платформу сервісу та умови її роботи, функціонал  якої схожий на попередній приклад; відмітив можливість інтегрування їхніх систем до існуючих у місті; доповів про варіанти можливих мобільних додатків як для користувачів, так  і для обслуговуючого персоналу.

 

Різницею між запропонованими проектами є  те, що ТОВ «ІТ Інновація» пропонує варіант придбати програмне забезпечення, основний сервер та обладнання міській владі, а додаткове – приватним підприємствам, а ТОВ «БЕНІШ ДЖІ ПІ ЕС» - не продає сервіс, а встановлює обладнання, яке само обслуговує, надаючи доступ до системи, гарантуючи чітку роботу, оновлення програм тощо, отримуючи за це щоденну оплату.

 

Серед піднятих питань до доповідачів були: можливість інтеграції до існуючих сервісів; вартість реалізації проекту та час його окупності; практичні механізми виділення коштів на здійснення таких заходів з міського бюджету та залучення коштів інвесторів; можливий вплив встановлення таких систем на вартість проїзду у громадському транспорті; обслуговування сервісу та ін.

 

Керуючий справами виконавчого комітету міської ради Сергій Постівий дав доручення профільним  структурним підрозділам разом із представниками товариств, які пропонують сервіси та перевізниками опрацювати можливі варіанти запровадження озвучених ідей у Білій Церкві та на наступне засідання надати пропозиції, аби мати можливість винести на розгляд депутатів і в  подальшому внести зміни до Програми з передбаченням необхідних коштів.

 

Під час засідання робочої групи було презентовано й проект «Впровадження системи прокату велосипедів із встановленням паркувальних автоматів». Автором проекту є ТОВ «НЕКСТБАЙК Україна».  Отож, товариство пропонує створити у Білій Церкві як і у Львові, Вінниці, Харкові та Одесі сервіс, за допомогою якого громадяни матимуть можливість брати у спеціальних паркувальних автоматах велосипеди на прокат. Система складається із терміналу, велосипедів, стійок для велосипедів, Back-офісу.  Велосипеди, які використовуються для прокату є спеціальними, мають  унікальний антивандальний дизайн,   бортові комп’ютери, зручний функціонал.  Бажаючі матимуть можливість, оплативши поїздку, взяти велосипед на станції, доїхати у потрібному напрямку до іншої та залишити транспортний засіб.

 

ТОВ «НЕКСТБАЙК Україна» пропонує впровадити  проект у Білій Церкві протягом трьох років, обладнати 40 станції та оснастити їх 250 велосипедами. Присутнім також  було презентовано етапи впровадження проекту, витрати на купівлю обладнання, які передбачають співфінансування 50%- міський бюджет та 50% - інвестиційні кошти. На першому етапі реалізації  пропонується виділення 971 тис. грн з міського бюджет та  1млн 348 тис. грн - ТОВ «НЕКСТБАЙК Україна». Передбачуваний термін окупності трохи більше 2,5 років.

 

Аби сервіс працював є спеціальне програмне забезпечення, яке передбачає внесення абонплати на придбання певної кількості поїздок, чи придбання разові їздки, які можна оплатити  зареєструвавшись на сайті або в терміналі.

 

Члени робочої групи та присутні обговорили  вартість прокату, визначення майбутніх трафіків на велодоріжки, створення необхідної  велоінфраструктури  та ін. Також було розглянуто можливість  реалізації даного проекту в рамках Програми розвитку велосипедної інфраструктури та популяризації велосипедного руху в м.Біла Церква на 2015-2020 роки або в рамках Громадського бюджету.

 

Підсумовуючи  роботу засідання, Сергій Постівий дав доручення членам робочої групи Smart City:Біла Церква розробити положення та основну концепцію нової Програми «Безпечне місто Біла Церква», оскільки діюча  - закінчується  в цьому році:  «Нашим пріоритетом є безпека громадян, тому всі проекти, які передбачатиме нова Програма мають  відповідати цим вимогам. Прошу надати пропозиції до жовтня поточного року, аби мати можливість винести на розгляд депутатському корпусу».

 

Крім того, Сергій Постівий доручив оголосити збір пропозицій  і від білоцеркіців, які також будуть враховані при  розробці документу.

 

Засідання можна переглянути на офіційному веб-сайті міської ради  за  посиланням https://www.youtube.com/watch?v=iq0JRgO7DHY.

 

У заході взяли участь депутати міської ради,  заступники міського голови, представники підприємств-перевізників, комунальних установ, громадськість міста та журналісти місцевих ЗМІ.

Smart City:Біла Церква – що реалізується та що пропонується


Опубліковано: 01 червня 2018 року
Поділитися